18.9.2008

Big Brotherista vieläkin

Lueskelin lounaalla Iltalehteä ja uutta kohua BB talon Mariannan katoamisesta. Olinhan minä jossain netissä nähnyt tämän uuden kohun. Mutta nyt vasta lounaspöydässä älysin että nämä erilaiset katoamiset ovat varmasti käsikirjoitettuja.

Muistaakseni jo Dallas TV-sarjassa oli säännöllisesti erilaisia katoamisia ja niin kai on ollut Kauniissa ja rohkeissakin. Katoamisesta eri muodoissa on tullut näiden lajityyppien standardi juonen käänne.

Nyt sama toistuu tällaisessa tositv-näytelmässä. Käsikirjoitus on ehkä perinteisiä saippuaoopperoita dynaamisempi. Saattaa olla ettei katoamisen ajankohtaa tai henkilöä ole ihan tarkkaan käsikirjoitettu etukäteen vaan se ohjataan reaaliajassa - tyyliin: nyt huomenna tehdään katoamistemppu kikka-vitonen ja laitetaan se tapahtumaan tuolle talon asukille josta saadaan dramaattisesti eniten irti.

Tulee mieleen ihan retorinen kysymys: kuinkahan moni katsoja ymmärtää että Big Brother taloseikkailu on amatöörinäyttelijöillä roolitettu, etukäteen käsikirjoitettu ja lavastettu näytelmä. Ja siinä hyväksikäytetään nuorten ihmisten julkisuuden kipeytta, heikkouksia, viettejä ja vaistoja ja koko touhua manipuloivat kohtuullisen hyvin ryhmädynamiikkaa ymmärtävät ihmiset.

Ja koko kaupallinen media on laajalla rintamalla valjastettu mukaan. Jopa Big Brother talon peseytymis- ja suihkutiloja pääsee maksua vastaan töllöttämään. Taitaa kanava löytyä sekä digitv:ssä että netissä. Big Brother talossa harjoitettujen sukupuoliaktien töllöttäminenhän on jo arkipäivää. Ehkä ensi vuonna saamme jo aktissa elimetkin näkyviin parhaiden seksifilmien tavoin.

Joku taisi jossain lehdessä jo kirjoittaakin, että tämänhän piti olla ihan jonkinlainen koko perheen ohjelma. Ei minulla mitään illuusiota ole alle suojaikäisten nuorten seksistä mutta pitääkö ihan töllöstä tarjota roolimalleja.

Toivottavasti kodeissa aikuiset keskustelevat näistä asioista nuorten kanssa.

2 kommenttia:

 1. hmm.. mä en oikein usko että käyttäisivät amatöörinäyttelijöitä. ei ole mitään tarvetta kun hankkii vaan joukon juuri oikeanlaisia ihmisiä taloon. muistelen itsekin opistovuosiani jolloin asuntolaelämä oli aika lailla samaa luokkaa kuin tämän vuoden asukkailla.

  monissa muissa paikoissa taas tuollaista menoa ei saa aikaiseksi millään. se on kemioista kiinni mutta ammattipsykologit kyllä osaavat valita sellaiset ihmiset nippuun joilla kemiat pelaa tietyllä tavalla.

  käsikirjoittamista on se että annetaan tehtäviä ja tarjotaan tilanteita ja luodaan ilmapiiriä joilla tod. näk. saadaan aikaan haluttu tulos.

  tuollaisessa BB-talossa ihminen on kuin rotta labyrintissä: ne tekee siellä juuri sen mitä heidän odotetaankin tekevän koska eivät näe muuta vaihtoehtoa.

  VastaaPoista
 2. Tekstiurakoitsija: käytin ehkä väärää ilmaisua ja tarkoitin juuri sinun täsmentämää. Sopivasti ja huolellisesti valittuja oikeanlaisia ihmisiä (siis amatöörejä ammattilaisen vastakohtana ;)

  Mainitsemillasi rottakokeilla laboratorioissa jos ne ovat tieteellisiä niin on siellä varmaan hypoteeseja mutta ei kuitenkaan ehkä kokeen tekijöiden valmiita käsikirjoituksia odoteta toteutuvan. Vaikka tiedän joskus tieteellisiä tutkimustuloksia manipuloidun halutun lopputuloksen saamiseksi.

  Mutta tapasin viikonlopun muutaman päivän aikana joukon 30 v ikäisiä nuoria meneviä miehiä ja kaikki totesivat kyseessä olevan roskan eikä se edes heitä suuremmin kiinnosta.

  Ai että olin helpottunut. Jos minä olen utelias kieroon kasvanut tirkistelijä kun katselen syrjäsilmin tuollaisiakin ohjelmia niin olen kuitenkin kohta eläköityvää sukupolvea. Enkä usko tuosta BB:stäkään sen kierommaksi tai pilalle enää meneväni. Minun suhteeni vanhingot ovat jo syntyneet.

  Mutta nuo nuorehkot miehet sen sijaan tämän hetken ja tulevaisuuden päätöksentekijöitä.

  En voi tasa-arvon nimissä puhua nuorehkoista naisista kun tällä kertaa porukassa oli vain nuorehkoja miehiä. Mutta uskon samaan hyvään nuorehkoissa naisissakin.

  Kuinka paljon noilla typerillä sirkushuveilla on kuluttajia ei ole tiedossani. Arvelen määrää suureksi ja siitä olen huolissani.

  Ettei kaikki kirjoittamani ole aina vaan valitusta niin pitää löytää koko Big Brother ilmiöstä yksi myönteinenkin aspekti. Olen ihaillut ns ylivertaista osaamista ja käyttänyt itsekin ilmaisua markkinoinnissa omana yrittäjäaikanani.

  Big Brother ilmiössä paljastuu miten hyvin ihmisten manipulaatio nykyään jo osataan tehdä. Asialla ovat ihmisen käyttäyttymisen ohjaamisen huippuammattilaiset. Ylivertaista osaamista. Voi kun tuollaista psykologista taitoa ja osaamista osoittaisivat meidän nykypolven yritysjohtajamme ihmisten johtamisessa. BB:hen verrattuna ihan amatööriporukkaa :)

  Mielenkiintoista olisi tietää kuinka paljon tuosta osaamisesta on sotilaallisen ihmistutkimuksen tuottamaa.

  VastaaPoista