23.9.2008

Päivän shokit

Kauhajoen oppilaitosssurmat järkyttivät kovasti. En halua tässä vaiheessa spekuloida enempää. Jään seuraamaan uutisointia.

Koko ilmiö on huolestuttava. Mutta se mitä en ihan ymmärrä miksi toimittajillakin on heti mielessä internet ja Irc-galleria. Miksei yhtä hyvin Ilta-Sanomat ja Iltalehti tai vaikkapa Big Brother?

Toinen kohujuttu oli tietenkin Transparency Internationalin vuoden 2008 korruptioindeksi. Suomi olikin tippunut edellisen vuoden ykkössijalta viidenneksi. Minulle tuo ei ollut mikään yllätys. Yritin jo lähes 20 vuotta sitten selvittää tutkimuksen silloiselle avainhenkilölle, Göttingenin yliopiston kreivi Lambsdorffille ettei tuon kaltainen tutkimus aidosti selvitä Suomen kaltaisen maan korruptiota. Näyttää samainen Lambsdorf edelleen olevan tutkimuksen avainhenkilöitä. Nyt vain toisessa yliopistossa. Sehän on meillä aivan toisenlaista kuin jossain kehitysmaissa jossa suoraan laitetaan seteli vaikkapa paikallisen poliisin kouraan tms. Meillä on enemmänkin sitä kaikkien hyvin tuntemaa hyvä-veli verkostoa, jossa kaikki keskenään tekevät toisilleen hyviä palveluksia.

Muutenkin koko Transparencyn tutkimus ei olekaan mikään oma erillinen tutkimus. Se on eräänlainen 14 eri tutkimuksen pohjalta tehty yhteenveto. Arvio Suomesta on eräänlainen synteesi 6 eri tutkimuksesta.

Kauppalehden Presso-liitteessä oli noin pari vuotta sitten kriittinen kirjoitus tästä Transparencyn tutkimuksesta. Jonkin aikaa kirjoitus löytyi internetistäkin mutta sitten se hävisi sieltä. Jos olen oikein ymmärtänyt siellä kritisoitiin samoja asioita joita minä olin jo aikoinaan kritisoinut.

Hyvä kuitenkin ettei Suomi keiku enää siellä kärkipaikalla perusteettomasti. Vaikutti nimittäin siltä että koko julkishallinto mukaan luettuna laillisuusvalvonta, tuomioistuinlaitos ja poliisi kaiken kärjessä ulkoministeriö röyhistelivät rintojaan miten korruptiovapaata meillä on. Osaaavatkohan edes nyt jälkikäteen hävetä virhearviointiaan. Tuskinpa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti