6.5.2009

Mitä Gruusiassa oikeasti tapahtuu - totuuksia Spiegelissä?

Jostain syystä käytän mieluimmin Gruusia nimitystä kuin Georgiaa. Minusta Georgia on yksi Yhdysvaltain osavaltio. Aina välillä mietin kuka tämän uudelleen ristimisen on Suomessa tehnyt. Ehkä on suomen kielellä haluttu tehdä pesäero Neuvosto-Gruusiaan ja siksi annettu tälle nykyiselle itsenäiselle valtiolle suomeksi englannista kopioitu nimi Georgia. No se siitä.

Minulla on yksi gruusialainen esi-isä ja siksi tunnen lievää ns lukkarinrakkautta tuohon maahan ja kansaan.

Aina välillä mietityttää mikä mies on tämä Gruusian nykyinen presidentti Mikheil Saakašvili. Kun Suomessa pinnan alla kytee se iänikuinen ryssänviha, joskus enemmän ja joskus vähemmän piilossa, niin aika mielellään Venäjän ja Gruusian välisissä konflikteissa nähdään pahana poikana usein Venäjä ja erityisesti nykyään harmaa eminenssi, pääministeri Putin. Ja Gruusian presidentti Saakašvili edustaa kaikkea puhtosta ja länsimaista hyvää.

Sattui silmiini saksalaisen aikakauslehti Spiegelin mielenkiintoinen artikkeli aiheesta. Suosittelen lukemaan. Vaikka lehti on saksalainen on juttu englanniksi.

Eikä Spiegel tietääkseni ole pääministeri Putinin eikä KGB:n käskyvallassa tietääkseni. Itse pidän Spiegeliä saksalaisen kielialueen Suomen Kuvalehtenä jos nyt sellainen vertailu sallitaan. Seuraan Spiegeliä kohtuullisen "säännöllisen epäsäännöllisesti" ylläpitääkseni saksankielen taitoani. Se kun tuppaa painumaan passiiviseksi vähäisen käytön vuoksi. Kas kun viimeiset 35 vuotta olen työelämässä tarvinnut lähes pelkästään ruotsia tai englantia. Suorastaan harmittaa - on saksa sentään Goethen, Schillerin ja Kantin kieli.

Ai niin. Olen nimennyt kotitietokoneeni jo pari vuosikymmentä filosofien nimillä. Nykyinen kotipalvelimeni on nimeltään Kant saksalaisen filosofin kunniaksi.

Mutta lukekaa tuo Gruusia juttu. Kannattaa. Ainakin minä havaitsin taas miten väritettyä maailmankuvaa meidän valtalehdistömme meille kansalaisille tarjoaa.

1 kommentti:

  1. Muistaaksenei Ainakin Stubb sanoi että Gruusia on syyllinen ainakin kriisin eskaloimiseen. Itselläni on se kuva että Kaukasuksella noita kriiseja on niin paljon että aloittajaa ei taida teitää kukaan.

    VastaaPoista