1.5.2009

Vappu ja työväenlaulut

Kyllä minä olen ns 60-lukulainen. Vaikka en ole koskaan ollut työväenliikkeen miehiä kaipaan 70-luvun vappuja ja silloin joka paikassa raikuvia työväenlauluja. Esimerkiksi KOM-teatterin ensemble tai Reijo Frank laulamassa veivät mukanaan. Ja oli Aulikki Oksanen, Sinikka Sokka, Kristiina Halkola, Kaisa Korhonen ja tietenkin Kaj Chydenius. Taisi Arja Saijonmaakin jonkin aikaa olla mukana kunnes siirtyi Mikis Theodorakiksen leipiin ja taisi omaksua laulutapansa näiltä työväenlauluilta. Diggaan edelleen Theodorakiksen musiikkia ja ihan erityisesti Arja Saijonmaan esittämänä. Theodorakiksen hienossa Pablo Nerudan runoihin säveltämässä oratoriossa Canto General lauloi myös Tapani Kansa.

Klassiseen musiikkiin tottuneeseen makuuni työväenmusiikki vetosi jostain syystä. Mutta kyllä sanoituksissakin minuun vetoavaa asiaa oli vaikka myös turhaa asenteellisuutta. Kas kun taistolaisuutta vierastin aina vaikka tutuissa älyköissä siihen höyrähtäneitä (ilmaisu on jo niiltä ajoilta!) olikin. Nuorison idealismia ja radikalismia ja sitä paljon nykyisin kaivattua yhteisöllisyyttä. Radikaalihan minäkin olin omasta mielestäni vaikka melko pikkuporvarillisessa uraputkessa siihen aikaan olinkin.

Kun televisio ja radio ovat nykyään vappuna muuttuneet aika hajuttomiksi ja mauttomiksi niin onneksi on äänilevyt, joilla voi loihtia itselleen haluamansa vapputunnelman.

Laitan nyt vapun kunniaksi soimaan KOM-teatterin levyn "Porvari nukkuu huonosti". Ja taitaa minulla jotain muutakin hyvää löytyä. Ja mitä ei löydy itseltä pitää etsiä Ylen Elävästä arkistosta tai Youtube'ista. Vaikkei siellä nauhoitukset kovin laadukkaita ole pääsee silti tunnelmaan ;)

Ja varoitan Ylen Elävästä arkistosta ja Youtube'ista. Ne ovat addiktoivia. Yhtäkkiä huomaa viettäneensä niiden ääressä tuntikaupalla yhä uusi aarrelöytöjä tehneenä kun olisi ollut muutakin tehtävää vaikka pölynimurointia tai muuta ihmisen riesaksi määrättyä. Ai niin, totta kai minulla tekniikanmiehenä on robottipölynimurikin. Tuo video ei näytä mutta robotti on aika hankala asunnossa jossa on mattoja ja kaikenlaisia lattialla irrallaan lojuvia erilaisten laitteiden kaapeleita. Ohuet ja tasaisella pinnalla varustetut matot imuri osaa ylittää. Kynnyksetkin ovat asunnossani niin matalat että niidenkin yli imuri menee vaivatta. Vain erilaiset antenni-, sähkö-, kaiutin- ja tietokonekaapelit ovat ongelmallisia. Robotti-imuri sotkeutuu niihin. On minulla (pitkään suunniteltu) projekti että laittaisin kaikki kaapelit kauniisti erilaisiin kouruihin mutta ei vaan ole tullut toteutettua. Vanhempi poikani on tehnyt sellaiset kotonaan ja näyttää hyvältä ja siistiltä ja saisin tuon robotin jo tehokäyttöön.

No meni jo asian vierestä.

Hyvää vappua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti