19.3.2012

Suomalaisten tonttikaupat Karjalassa

En ole kovin tarkkaan seurannut Karjalan tonttikauppojen yksityiskohtia. Mutta nyt olen jotenkin ymmärtänyt, että olisi tapahtunut joku venäläisiäkin ärsyttänyt konfrontaatio jos Venäjä suunnittelee lunastavansa pois jo ostettuja kiinteistöjä.

Alun perin Venäjä tarjosi tontteja vain vuokrattavaksi mutta muutti myöhemmin myös ostot mahdollisiksi. Ja  niin suomalaiset ryhtyivät ostamaan tontteja Karjalasta.

Hetken aikaa olivat ehkä molemmat osapuolet tyytyväisiä kunnes alkoi kuulua kahdenlaista purnausta. Suomessa alettiin ihmetellä miten venäläiset ostivat tontteja kummallisen läheltä Suomelle jotenkin sotilaallisesti tärkeitä kiinteistöjä.

En muista oliko samaan aikaan vai aikaisemmin tai myöhemmin kun Venäjältä alkoi kuulua että  osa Karjalan kiinteistökaupoista ei olisi ollut laillisia ja ne pitäisi perua. Perusteena oli kiinteistöjen sijainti rajavyöhykkeellä.

Suomessa on nyt useita vuosia vaadittu että jos venäläiset saavat ostaa kiinteistöjä Suomesta niin vastavuoroisesti on suomalaisten saatava ostaa kiinteistöjä Karjalasta ja samalla on kovaäänisesti osoitettu mieltä että nyt tuollaista vastavuoroisuutta ei olisi. Ja rivien välissä on pilkistänyt jopa vanha ryssävihakin.

Tuskin Suomikaan sallii kiinteistöjä myytäväksi rajavyöhykkeellä ulkomaalaisille. En tosin tiedä onko meillä mitään laillista mekanismia estää sellaiset kaupat. Mutta se mikä voitaneen estää ettei ulkomaalainen saa lupaa liikkua rajavyöhykkeellä.

Suomen rajavyöhyke lienee leveimmilläänkin muutaman kilometrin levyinen. Venäjällä rajavyöhyke on Karjalassa useiden kymmenien kilometrien levyinen ja se rajaa monet suomalaisia kiinnostavat alueet rajavyöhykkeelle. Eikä tämä rajavyöhykkeen määrittely monien kymmenien kilometrien levyiseksi ole mikään uusi vain suomalaisten kiinteistökauppojen kiusaksi tehty määräys vaan noin leveä oli rajavyöhyke jo 1950-luvulla kun minäkin ensimmäisen kerran kävin Neuvostoliitossa ja ajoimme autolla Karjalan halki silloiseen Leningradiin. Tieltä ei saanut poiketa ja matkaasi valvottiin hyvin tarkkaan. Jos pidit liian pitkää kahvitaukoa  etkä ohittanut seuraavaa tarkastuspistettä 'määräajassa' tuli sinua etsimään rajavartija-miliisien moottoripyöräpartio.

Venäjällä ei ehkä ole samanlaista kiinteistökauppojen valvontajärjestelmää kuin meillä lainhuudatuksineen yms jolloin tuollaiset virheelliset kaupat rajavyöhykkeellä ovat päässet syntymään erehdyksessä.

Minusta vastavuoroisuus on toteutunut jos kyse on vain 'kuumasta' rajavyöhykkeestä. Jos jo tehdyt rajavyöhykkeiden kaupat korvataan Venäjän toimesta täysimääräisesti (myös mahdolliset aloitetut rakennustyöt jne) ostajille niin etteivät ostajat häviä mitään niin turha minusta rähinöidä.

Minä ainakin ymmärrän, että suurvalta Venäjän toiseksi suurimman suurkaupunki Pietarin lähellä oleva raja-alue pidetään leveämpänä kuin mitä me Suomessa olemme tottuneet.

Hiukan minua on jopa hävettänyt, että meidän ex-presidenttimmekin ehdittiin vielä värvätä loppuaikoinaan tuota asiaa selvittelemään  käydessään pääministeri Putinia tapaamassa.

Minusta vastavuoroisuus on toteutunut vaikka rajavyöhyke käsite meillä ehkä poikkeaakin venäläisestä. Miten sattuneet erehdykset korjataan jälkikäteen oikeusturvatakeita noudattaen on toki aivan legitiimi selvittelykohde.                     
       


6 kommenttia:

 1. Suomen laki ei määrittele mitenkään sitä kelle maanomistaja saa myydä maata. Koska maakaupat ovat Suomessa vapaita ovat maanomistajat vapaita myymään maata myös venäläisille. Laki ei mahdollista mitenkään maanmyyntikieltoa venäläisille, jos muille ulkomaalaisille saa myydä.

  VastaaPoista
 2. EU:n myötä me emme saaneet enää diskriminoida muiden EU maiden kansalaisia. Mikään ei kuitenkaan käsittääkseni estäisi säätämästä lailla EU-ulkopuolisia eri kategoriaan maanomistuksen suhteen.

  En minä ehdottanut mitään kategorista maanmyyntikieltoa juuri venäläisille. Sehän vasta olisikin oikeaa ryssänvihaa panna vain venäläiset ostokieltoon.

  Mutta voisiko jollain sotilaallisilla perusteilla säädellä ettei ihan mitä tahansa olisi mahdollista myydä ulkomaalaisille (erikseen EU, ei-EU, ja muut). Jos ei sellaista lakia ole niin miksei sellaista voisi saada tarvittaessa aikaan. Onhan Ahvenanmaallakin tietääkseni ostorajoituksia peräti mannersuomalaisille.

  VastaaPoista
 3. Tietenkin tuollaine laki voidaan saataa, mutta en nae sita tarkoituksen mukaisena.
  Kuten totesitkin, niin suurimmalla osalla venalaisten tonttikaupoista narkastyneilla on kyse juurikin
  ryssavihasta.
  Heidan vihan kohteensa on vaara, heidan tulisi olla vihaisia ahneille maanomistajille, jotka myyvat venalaisille.

  VastaaPoista
 4. No eikös markkinataloudessa ole hyvä kun on ahne ja maksimoi voittonsa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitkos laittaa jotain linkkiä siitä, miten tuo maan ostaminen Kannakselta olisi mahdollista. Ihan viralliset asiakirjat käy. Haluaisin nimittäin kovastikin omat maat takas, vaikka sitten ostamalla.

   Ihan uutta asiaa kyllä minulle. Nämä vuokrauskuviot ovat hämärästi tuttuja, mutta niitäkin on tietojeni mukaan kiristetty. Minusta niitäkään ei ole vuosikausiin ollut.

   Sitten olisiko linkkejä siitä, kun kolonistit/mafia tulee varastamaan, kiusaamaan, hakkaamaan ja tappamaan maansa takaisin ostaneita.

   Poista
  2. En minä tämän tarkemmin tunne mutta tässä jotain alkutietoa anonyymille asiasta:

   http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/suomalaisten-tonttikaupat-venajan-karjalasta-voivat-sittenkin-onnistua/2011/02/1277732

   Miten kaikenlaisia rikollisia vastaan voi taistella ei sekään kuuluu kokemuspiiriini.

   Poista