27.9.2012

Putinin kansalaisjärjestölaki

Neuvostoliiton hajottua Venäjällä on vallinnut enemmän tai vähemmän kaaos. Tutkailin kerran miten tai mistä Venäjän uusrikkaat olivat satumaisia rikkauksiaan hankkineet. Kansainvälisen talouslehti Forbesin luetteloissa suurin osa Venäjän ja rytäkässä itsenäistyneiden Neuvostoliiton osavaltioiden raharikkaista oli rikastunut oman maansa luonnonvaroilla. Miten nuo rahavarat olivat siirtyneet heidän hallintaansa oli täynnä mielenkiintoisia seikkailutarinoita. Muutama oman pankin perustanutkin oli mukana.

Mutta myös muu valta kuin pelkkä rahavalta on kiinnostanut uusrikkaita. Sehän on tainnut olla suurin Berezovskin ja Hodorkovskin arviointivirhe, jos olivat aliarvioineet esimerkiksi Putinin.

Olen lukenut suomalaisen ja länsimaisen median kommentteja Venäjän uudesta kansalaisjärjestölaista, miten se tekee yhteistyön ulkomaalaisten kansalaisyhteiskunnan järjestöjen kanssa hankalaksi ja rajoittaa siten kansalaisvapauksia.

Yhtäkkiä koin taas eräänalaisen déjà-vu elämyksen. Meillähän on Suomessa ollut samanlainen tapaus, jossa ulkomaisella rahoituksella yritettiin vaikuttaa Suomen poliittiseen elämään. Ja siitä nousi aikamoinen poru mediassakin.

Suomen Ammattijärjestö (SAJ)  oli saanut rahoitusta Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelulta kertoi 'SAJ:n tutkimussihteeri Niilo Koljonen paljasti, että SAJ oli saanut rahoitusta Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIAlta.'. Muistaakseni SAJ järjestön joku korkea-arvoinen toimitsija jäi Helsingin lentokentällä Vantaalla kiinni kun hänen salkustaan löytyi maahan tullessa oli satoja tuhansia markkoja käteistä rahaa. En muista vuosilukua mutta siihen aikaan suomalaisten käteisen rahan tuontia ja vientiä valvottiin tarkkaan ja vähänkään suurempien summien liikutteluun tarvittiin Suomen Pankin lupa.

Oli tietenkin niitäkin, joiden mielestä oli ihan OK jos tuon kaltaiset poliittiset järjestöt saivat apua lännestä ja vetosivat siihen, että rahoittihan Neuvostoliittokin Suomen Kommunistista Puoluetta.

Jostain syystä minä ainakin kavahdan, jos Suomeen alkaisi virrata poliittiseen toimintaan rahaa ulkomailta. Eikä sillä minulle ole väliä tulisiko raha lännestä vai idästä. Minusta poliittisen toiminnan Suomessa ja sen rahoituksen pitää pysyä suomalaisten omissa käsissä. Siksi ymmärrän hyvin Putinin vedon. Miksi Venäjällä pitäisi hyväksyä ulkomainen rahoitus rajoituksitta näennäisesti kansalaisjärjestöjen katon alla poliittiselle toiminnalle?

2 kommenttia:

  1. Asiaa etäisesti sivuava huomio on että Seppo Lehdon ja Pussy Riot:tin tuomiot ovat linjassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika kovahan Seppo Lehdon tuomio oli. Muistaakseni Lehto kirjoitti minunkin blogiini kerran kommentin, jossa oli muistaakseni ryssä-sanoja ja alapään ilmaisuja. Ei se mikään maisterismiehen tyylinäyte ollut. Mutta en minä jaksa tuollaisista tempuista loukkaantua. Lehdon nettikirjoitukset olivat mauttomia. Mutta kun kyse on makuasioista saattoi joku niitäkin pitää huumorina.

      Poista