30.10.2012

Risuaidasta hashtag?

Olen havainnut viime aikoina, että mediaväki on alkanut innostua Twitterin käyttöön. Televisio on ihan pullollaan kaikenlaista näennäisvuorovaikutteista ohjelmaa, jossa voit kommunikoida Twitterillä.

No ihan hyvä. Onhan se Twitter kätevä omalla tavallaan tuollaiseen nopeaan ja lyhyeen vuorovaikutteiseen kommunikointiin. Uskon tosin, että käyttäjäkunta on aika nuorta eikä siksi muodosta edustavaa otantaa yleisöstä. Toisaalta 20-35 vuotiaillehan tunnutaan kohta muutenkin kaikki televisio-ohjelmat tehtävän.

Mutta minua alkoi ärsyttää että joka paikassa kun neuvotaan Twitterin käyttöä muistutetaan hashtagin käytöstä. Vaikka olin IT alalla yli 30 vuotta olin jo autuaasti unohtanut koko nimityksen englanniksi ja käyttänyt jo vuosia suomenkieleen minusta vakiintunutta ja hyvin sopivaa risuaita nimitystä. Ja backslashin olin ajat sitten korjannut loistavalla kenoviiva käännöksellä.

Voi olla, että jos olisin Twitterin käyttäjä olisin sieltä ohjeista taas havainnut tuon hashtag nimityksen. Mutta en minä äidinkieltä käyttävänä televisiotoimittajana viitsisi raiskata kaunista suomenkieltämme käyttämällä julkisesti televisiossa englanninkielistä hashtag nimitystä. Kahdestakin syystä: mielestäni toimittajien pitäisi kyetä toimimaan kielenhuollossa vastuullisina ja toimittajien pitäisi kuitenkin yrittää puhua yleisön kansaa yleisön äidinkieltä eikä jotain IT alan ammattislangia tai muuten vain anglisismia.

Mutta en ole enää vuosiin jaksanut uskoa toimittajien ammattitaitoon ja panen tämänkin puuttuvan ammattitaidon tai riittämättömän ammattiylpeyden piikkiin.

 

2 kommenttia:

  1. Itse #-merkkihän on siis hash, eli risuaita. Hashtag taas on nimitys Twitterin käytännölle ilmaista keskustelun aihe helposti haettavassa standardimuodossa. Risuaita itsessään siis ei tarkoita samaa kuin hashtag, vain puolta siitä. Jos hash-osa suomennetaan, niin eikös silloin pitäisi myös tag. Eli risuaitaetiketti, risuaitalappu, risuaitahippa? Vaiko pelkästään lähes yhtä pöljä sekoitus risuaitatagi tai -tägi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Anonyymille korjauksesta. Sitä vaan oppii vielä tässäkin iässä koko ajan uutta.

      Poista