5.1.2013

Onko Suomessa niin yleinen ryssänvihakin rasismia?

Aloin todella miettiä onko ryssänvihakin rasismia vai jotain muuta vihapuheen alalajia? Kai minunkin pitäisi alkaa valitella miten ryssänviha on kohdannut minua vuosikymmenien ajan.

Tosin opin jo nuorena nousemaan sietämään ja kestämään  esimerkiksi 1950-luvun ryssänvihaa. Kodeissahan sitä minun leikkikaverini eli lapset olivat oppineet. Sehän oli jotain samanlaista kun pihan lapset nykyään haukkuvat tyhmäksi, homoksi tms. Hetken kuluttua ollaan taas parhaita kavereita ja leikitään yhdessä.

Enkä minä työelämässä ole kokenut tuollaisten asioiden häiritsevän. Vaikka jonkinlaista piilevää ryssänvihaa vieläkin suomalaisissa on. Kyllä sen huomaa jostain puheenparsista tai sellaisista. Mutta ei minun koeta edustavan noita vihattuja tai halveksittuja. En erotu joukosta ulkokuoren perusteella, äidinkieleni on suomi, olen ollut omilla aloillani korkeasti ammattitaitoinen ja osaava ja tehnyt ahkerasti töitä. Enkä ole propagoinut mitään vihauskoakaan kristittyä enemmistöä kohtaan. Olen ihan tavallinen maallistunut länsimaalainen.

Vain nimeni paljastaa osan sukujuuristani. Etunimi on selvästi venäläinen. Sukunimi ei ole -off eikä -sky loppuinen eikä kuullosta mitenkään venäläiseltä. Muuttamalla alkukirjaimen siitä tulee kohtuullisen yleinen irlantilainen sukunimi, tunnetuimpana eräs kirjailija.

Muistuu mieleeni hauska tapahtuma lapsuudestani. Olin ahkera kirjastossa kävijä ja monien pikkupoikien tavoin kirjoittelin vallattomuuttani minäkin kirjaston lukusalin vieraskirjaan nimeni muodossa Aku Ankka, Matti Mainio, Tex Willer tai Jussi Juonio yms. Mutta kerran sattui lukusalin valvoja seisomaan juuri sellaisena hetkenä selkäni takana jolloin hädissäni kirjoitin vieraskirjaan oikean nimeni. Voi miten halveksivasti valvoja tiuskaisi minulle 'Minkäs sarjakuvasankarin nimi tuo on'.  Minun oli vaikea ymmärtää tuollaista kysymystä mutta kakistin hädissäni vastauksen, että se on minun nimeni.

Ainoa minua edelleenkin hiukan loukkaava ryssänvihan muoto on kovasti Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Suomessa mediassakin hyväksytyksi muuttunut ryssä-nimitys. Samaan ainakaan neekeri ja mustalainen nimitys on julistettu epäkorrekteina pannaan mutta ryssä nimitystä pidetään oikein kunnia-asiana.

Mutta kaiken edellä kirjoitetun vuodatuksen jälkeenkin en oikein osaa yhtyä Umayya Abu-Hannan kritiikkiin ja käsittämättömään Hollannin kehumiseen. Kaksi lapsistani on asunut useita vuosia Hollannissa ja opiskellut siellä korkeakouluissa. Vaikka he ovat valkoihoisia hyvin länsieurooppalaisiin sulautuvia niin kyllä heiltä löytyi kritiikin aiheita.

13 kommenttia:

 1. Ryssäviha ei tule häviämään heti huomenna. Kaiken maailman kumitontut ja persut tulevat käyttämään sanaa "ryssä" vielä todella pitkään.

  VastaaPoista
 2. Ryssä on sana, neekeri on sana, huora on sana. Ei haukku haavaa tee.

  Onhan se ikävää jos joku osoittaa omat puutteelliset käytöstapansa kuten Umayya Abu-Hannan lasta haukkunut 80-vuotias mummo, mutta ihmisillä on oikeus siihen. Jos laittaisimme huonotapaiset ihmiset vankilaan, myös Tomi istuisi kiven sisässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä halua ketään vankilaan tai tuomittavaksi ryssänvihasta. Olen samaa mieltä, että kyse on puutteellisista käytöstavista. Tuosta sanonnasta "ei haukku haavaa tee" voisi tietenkin kiistelläkin, että voiko puheella tehdä ihmiseen psyykkisen haavan?

   Mutta minä vain kyselin kirjoituksessani onko "ryssittely" sitä ns muoti-ilmiö rasismia?

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Ryssittely ja venäläisviha on ihan selvää rasismia. Se on jopa Suomessa yhteiskunnallisesti lähes hyväksyttyä rasismia.

   Poista
 3. Ei venäläisiä suoranaisesti vihata, mutta inhotaan kyllä. Ihan panitäeurooppalainen ilmiö, kysykää vaikka baltialaisilta tai puolalaisilta. Syitä voi miettiä, mutta epäilen, että neuvostoimperialismilla on osansa.

  Meidän talossa oli kakarana parikin venäläistä, mutta taisivat olla jotain emigrantteja tai Kronstatin kapinan pakolaisia. Noihin suhtauduttiin ihan eri tavalla kuin neuvostovenäläisiin myöhemmin. Kovia juomaan teetä ja muuten mukavia.

  VastaaPoista
 4. Näytti Tomi sentään hoksanneen itsekin poistaa epäasiallisen kommenttinsa. En mielelläni sensuroi kenenkään kommentteja ja siksi on hyvä että ihmiset vähän itsekin katsovat omien kirjoitustensa perään.

  VastaaPoista
 5. Öö, poistamani kommentti ei ollut epäasiallinen. Poistin sen kirjoitusvirheiden takia. Korjattu versio on siinä alla.

  VastaaPoista
 6. Igor ihmettelen miksi olet hypännyt persujen kelkkaan. Venäläisviha ja militarismi kukoistaa juuri persuissa. Samoin ihmettelen jonkun Hankamäen persusympatioita, homovihaa persut on täynnä. Kumitonttukin on omituinen persukannattaja, persut eivät missään nimessä aja Kumitontun haluamaa small governmentiä.

  Ehkä persukannattajat ovat epäloogisin porukka mitä maa päällään kantaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole mitenkään hypännyt persujen kelkkaan. Venäläisvihaa on joka puolueen sisällä. Ja vaikka olen itse sivari ymmärrän monien ihmisten huolen maanpuolustuksesta. Sen ei välttämättä tarvitse olla militarismia. Mieluimmin näen puolustuksen suomalaisten omissa käsissä kuin että liittyisimme Natoon.

   Kävin kokeilemassa joskus takavuosina vihreissä kun jotenkin uskoin, että siinä olisi oikea puolue minulle. Petyin kovasti. Samanlaista vallanhimoista porukkaa kuin perinteisissä vanhoissa puolueissa.

   Perussuomalaiset ovat ainoa puolue joka on aidosti ottanut kantaa kansalaisten oikeusturvaan ja moni minun jo 1980-luvulla kohtaama oikeusturvan loukkauksen uhri on perussuomalaisissa. Demareissa taisi olla yksi ainoa kansanedustaja (Esa Lahtela) joka yritti jotain tehdä muutenhan demarit ovat oloutuneet selkeästi valtakoneiston osaksi.

   Minusta perussuomalaisten jytky oli hieno näpäytys valtaa pitäville.

   Mutta ettei synny väärää käsitystä en ole perussuomalainen vaikka monia heistä arvostankin.

   Poista
 7. Venäläisvihasta vielä. Rýsittelyjöiden ja venäläisvihaajien on muistettava, että venäläiset on geneettisesti paljon enemmän eurooppalaisia kuin me. Venäläiset ovat geneettisesti lähempänä ruotsalaisia tai saksalaisia kuin meitä.

  VastaaPoista
 8. Tuosta venäläisvihasta.

  Väittäisin, että suurin osa meista ei erittele kovinkaan tietoisesti kansalaisia ja hallintoa toisistaan. Jos erittelisivät uskoisin, että valtaosa tai ainakin suurin osa tai ainakin suuri osa jakaisi mielipiteeni. Yksilöinä, ihmisinä venäläiset ovat vähintään yhtä ihania kuin...suomalaiset. Hallinto meitä pohdituttaa ja huolettaakin. Jälleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ainoa jonka kohteeksi olen itse joutunut on tuo ryssänviha. Muistan kun kysyin mitä hän tarkoitti eräältä tutulta nuorelta mieheltä, joka oli sitä mieltä että kaikki ryssät pitäisi kieritellä tervassa ja höyhenissä. Silloin vielä vanha Neuvostoliitto oli voimissaan. Kysyin tarkoittiko hän neuvostoliittolaisia yleisemmin ja mitä kansallisuuksia erityisesti - kuuluiko gruusialaiset vai armenialaiset joukkoon vai kirgiisit ja tataarit? Oliko Neuvostoliitossa asuvat suomensukuiset heimot poisluettuja? Vai etnisiä venäläisiä ja ehkä niistä juuri isovenäläisiä. Vai tarkoittiko hän neuvostoliittolaisia kommunisteja vai lännessä asuvia ns emigrantteja kuten minun sukuni? Ja aloittaisiko hän minusta (1/2 venäläinen) vain minun lapsistani (1/4 venäläisiä) vai ehkä 1/1 venäläisestä isästäni? Äitini ja vaimoni olivat suomalaisina suojattuja :)

   Kun olin ladannut tuon kysymyspatterin aukesi hänen vihansa epämääräisyys ja epätäsmällisyys tälle lukiolaiskaverille. Ja vastaus oli epämääräisesti jotenkin "En minä teitä tarkoittanut". Eikä minulle koskaan selvinnyt ketä hän tarkoitti.


   Poista