8.2.2013

Vasemmistolaiset ystäväni

Minulla on vasemmistolaisia ystäviä. Enkä kiellä nuoruuteni vasemmistosympatioitakaan. Aseistakieltytyjänä ja sivarina tapasin vain tavalla tai toisella vasemmistolaisia sivareita. Ei siellä oikein ollut yhtään oikeistolaista joukossa. Jotkut vasemmistossakin ihan äärilaidalta. Mao Tse Tungin (kuten siihen aikaan kirjoitettiin) ja Kim il Sungin ystäviä oli joukossa.

Olin jo 13 vuotiaasta lähtien matkustanut ulkomailla ja 14-vuotiaana tein koulun ohessa jo töitä matkailualalla. Minulle ei esimerkiksi Neuvostoliitto koskaan näyttäytynyt minään paratiisina.

Vanhemmiten olen muuttunut konservatiivisemmaksi. Mutta eivät nuoruuden ihanteet ole silti mihinkään hävinneet. Ehkä vain harkitseva viisaus on lisääntynyt.

Suhtaudun Suomen holtittomaan maahanmuuttoon kriittisesti mutta se ei tarkoita että suhtautuisin kaikkeen maahanmuuttoon tai ulkomaalaisiin sellaisenaan kriittisesti tai epäluuloisesti. En siis ole mikään ksenofoobikko tai rasisti. Olen moneen kertaan korostanut, että olen itsekin pakolaisen lapsi.

Mutta erityisesti sellaiset ystäväni, jotka kannattavat Vasemmistoliittoa ovat kuin sokeat tai kuurot. Heille on tärkeää, että kaikki maailman kansat olisivat veljiä keskenään ja eläisivät sovussa keskenään jne. Kauniita asioita joita minäkin arvostan. Mutta sitten kun hyminä jatkuu, että tervetuloa vaan tänne  meille Suomeen rakentamaan parempaa elämää niin ainakin minulla alkaa laskukone raksuttamaan. Kuka tämän lystin maksaa?

Me olemme Suomessa ajaneet taloutemme lähes umpikujaan. Velkaannumme jatkuvasti lisää. Vaikka kuinka kylmältä ja itsekkäältä tuntuu niin me emme kerta kaikkiaan voi olla kaikkien sotivien ja kehitysmaiden sosiaalitoimisto. Me olemme tosiasiassa itse rakentaneet itsellemme tämän rahastuskoneiston, josta turvataan kaikenlaisin perusteihin maahan muuttaneille sama sosiaaliturva kuin oman maan kansalaisille.

Ja sitten juuri nämä vasemmistolaiset ystäväni toistavat kuin hokemana kuinka kivaa meillä on kun meitä on kaiken värisiä, -kulttuurisia ja -uskoisia ihmisiä täällä samassa maassa elämässä sovussa keskenämme. Kiva kiva eikä kukkaan ajattele tässä niin "alhaista" asiaa kuin rahaa. Kyseessä on korkeammat arvot. Minustakin on kivaa. Mutta kun näen maahan tulleiden joukossa huijareita, rikollisia ja meidän hyväntahtoisuutemme hyväksikäyttäjiä ja ajattelen omaa taloustilannettamme on ihan pakko miettiä rahaa.

Hiukan toisin sanoin. Teemme itsellemme idioottimaisia sääntöjä ja sitten alamme orjallisesti niitä noudattamaan kun niin pitää tehdä. Laki sanoo ja kansainvälinen yhteisö sanoo, mutta ei se kansainvälinen yhteisö noita meidän kuluja maksa.

Harmittaa joskus, että alan olla vasemmistolaisten ystävieni silmissä kuin ilon pilaaja kun muistutan aina välillä, että onko meillä varaa ja kuka maksaa laskun. Kivahan se olisi osallistua yhteiseen iloon kun ei tarvitsisi kenenkään miettiä rahaa. Sitä vain tippuisi mannaa taivaalta rahoittamaan meidän "kivamme".
  

10 kommenttia:

 1. Harmittaa joskus, että alan olla vasemmistolaisten ystävieni silmissä kuin ilon pilaaja

  Ystäviä tulee ja menee, vihamiehet sen kuin lisääntyy.

  Murphy's Law 144

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, olen oppinut välttämään tuollaisia arkoja puheenaiheita jos tiedän kaverini poliittisen suuntauksen.

   Poista
  2. Se on ihan järkevästi tehty. Sitä vaan pohdin, että vuosikausia nämä punatilhit saivat vapaasti "opettaa" poliittisille vastustajilleen omien oppiensa paremmuutta ja yleisinhimillisyyttä, mutta nyt kun blogit ovat paljastaneet punaisen värin verenpunaiset kädet, niin he eivät hyväksykään sitä, että niistä muistutettaisiin. Ja siksi ei välttämättä ole hyvä olla hiljaa, vaikka se ystävyyden takaisikin. Ei nimittäin ole mitään takeita, että he olisivat olleet yhtä avarasydämisiä, jos heidän oppinsa olisi saanut edelleen lisää valtaa.

   Poista
 2. Erittäin hyvin kirjoitettu. Minä tulen vasemmistotaustasta itsekin ja olen päätynyt ajattelemaan niin kuin sinäkin. Jos kyseenalaistaa toisten epärealistiset unelmat, ei se tarkoita halua vihata ja tuhota.

  VastaaPoista
 3. @ Igor

  Hyvä blogaus!

  Käytännössä vasemmiston ei tarvitse miettiä rahaa. Jos rahat sattuvat loppumaan, niin silloin syytetään kapitalismia.

  Käytännössähän PIIGS-maissa nimenomaan vasemmistopuolueet ovat saaneet julkistalouden paskaksi. Kreikassa PASOK, Espanjassa PSOE, Portugalin parlamentti taas koostuu lähes vain kahdesta puolueesta; sosialisteista ja sosiaalidemokraateista.

  Vasemmiston tavoitteena on luoda ihanneyhteiskunta, mutta ilman, että tavalliset ihmiset loisivat tai rahoittaisivat sen itse. Vasemmisto haluaa luoda yhteiskunnan ylhäältä alas, ei alhaalta ylös. Samoin heidän ihanteensa on "aivan liian tärkeä", jotta raha-asioita mietittäisiin.

  Mitä nyt maahanmuuttoon tulee, niin maahanmuutto Suomeen tapahtuu lähes poikkeuksetta arabikulttuureista, Afrikasta ja Lähi-Idästä. Jos itse haluaisin maahanmuuttajia, niin Itä-Eurooppa ja Kauko-Itä (Aasia) saattaisivat olla parempia painopistesuuntia - niin kulttuurisesti, ammattitaidoltaan kuin työmoraaliltaan.

  Lisäksi nykyinen Suomeen suuntautuva maahanmuutto on lähes kokonaan sosiaalipainotteista, ei siis työperäistä.

  VastaaPoista
 4. Minulla itsellä oli lukioaikoina pari vasemmistolaista tuttua. Kehuivat jopa mielipiteitäni, mutta eivät olleet älykkyydeltään mitenkään huippuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli kouluaikoina muutama koulukaveri, jotka olivat mielestäni hyvin älykkäitä enkä koskaan oikein ymmärtänyt miten he hurahtivat mielestäni ihan sokeaan taistolaisuuteen. Lukivat Tiedonantaja-lehteäkin kuin Raamattua ikuisena totuutena. Minä ostin parin kuukauden välein Tiedonantajan irtonumeron ja joka kerta järkytyin yhtä paljon miten joku saattoi lukea sellaista naama peruslukemilla ihan tosissaan. Ihan kuin he olisivat sulkeneet aivoistaan loogisen päättelykyvyn. Kun kyse oli nuorista miehistä mietin joskus olisiko sittenkin ollut kyse vain seksistä :)

   Poista
  2. Minulla taas oli lukiossa ja yliopistossa muutamia libertaarituttuja. He olivat täystolloja. Yliopistotuttavani eivät tainneet valmistua koskaan.

   Poista
  3. Tomi, oli minulla muitakin kuin vasemmistolaisia tuttuja ja osa ihan täystolloja. Eikä jotkut noista taistolaisistakaan olleet täystolloja vaikka en koskaan ymmärtänyt heidän motiivejaan ryhtyä taistolaisiksi. Ainoa hypoteesi taistolaisuudelle joka tuntui minusta pätevältä oli ehkä kavereiden saama vapaa seksi siinä taistolaisporukassa. Ja muutamat mimmit oli todella hyvännäköisiä. Minun ei onneksi tarvinnut turvautua tuollaisiin vippaskonsteihin ;)

   Poista
 5. Tämähän on selvää vihapuhetta, kun kehdataan väittää, että olisi ihan rikollisia ja hyväksikäyttäjiä maahanmuuttajien joukossa! Toki olet oikeassa, mutta eihän sillä ole tuntunut ennenkään olevan mitään väliä. Yhteiskunnan rahoista puheenollen, kun itse olen Suomeen paluumuuttoa harkinnut, on minua varoiteltu siitä, että en välttämättä saa moniakaan tukia hetimiten. Kuten siis esim. lapsilisää ja työttömyyskorvausta, vaan että niissä on erinäisiä karenssiaikoja ja asumisaikaehtoja. Luultavasti paras vaihtoehto itselleni olisikin luopua Suomen kansalaisuudesta ja saapuessani anoa jonkinsortin turvapaikkaa, niin rupeaisivat tuet heti juoksemaan ja vielä ilmaiset asunnotkin järjestyisivät ihan sieltä mistä haluan.

  VastaaPoista