13.12.2013

Asuntojen hinnat pääkaupunkiseudulla

On tämä ihan järkyttävää. Katsoin juuri Facebookissa ollutta mainosta jossa myydään Uudenmaankadulla vanhasta liikehuoneistosta tehtyä asuntoa.

Asunto oli 84 m2 ja 3 h + k + sauna + parveke ja velaton myyntihinta 478'000€ eli  5'690€/m2. Melko tyypillistä Helsingin hintatasoa. Mutta aika rasvainen on hinta jostain 1, kerroksen vanhasta myymälähuoneistosta vaikka kuinka olisi remontoitu..

Talo on minulle tuttu. Sen omisti aikoinaan ev.lut.seurakuntien hautainhoitorahasto ja siinä oli vuokra-asuntoja. Tätini asui siellä miehensä kanssa ja vielä leskenäkin. Hautainhoitorahaston ideahan oli, että maksamalla kertamaksun tuolle rahastolle he sen rahaston tuotoilla olisivat hoitaneet sopimuksen tehneiden hautoja ikuisesti. Eikä sopimusta oikein voinut laillisesti lopettaakaan vaikka kuinka tuntui hankalalta. Eli alkoi sielläkin iäisyys yhtäkkiä näyttää ihan rajalliselta. No he taisivat muuttaa koko kiinteistön asunto-osakkeiksi ja muistikuvani mukaan tarjosivat asuntoja myös vuokralaisilleen, joita  jollain tavoin pidettiin etuoikeutettuina.

Mutta se mikä alkoi järkyttää uudestaan kun taas palautui mieleeni kun Yhdysvalloissa asuva tyttäreni kertoi noin kuukausi sitten että he suunnittelevat miehensä kanssa omakotitalon hankkimista Pittsburghista. Olivat ajatelleet omakotitalon hankkimista kaupunkialueelta kun heillä ei ole omaa autoa ja kaupunkialueella pääsee linja-autollakin.

Pittsburgh suuralueineen on Suomen pääkaupunkiseudun kokoinen paikka. Järkytyin kun tyttäreni kertoi, että siellä omakotitalo maksaa noin 100'000$ eli se oli euroissa jotain 70'000€ luokkaa. Siis mitä'? Olin aivan äimänä. Pääkaupunkiseudulla pitää lähellä keskustaa yksiöistäkin maksaa kaksinkertainen hinta.

Kysyntätilanteessa saattaa olla pieniä eroja sillä Pittsburghissa on teollisuus ollut kuihtumassa ja siellä on kai ollut muuttotappiotakin.

Mutta silti! Jos täkäläisen yksiön hinnalla Pittsburghista saa suhteellisen hyvässä naapurustossa pari omakotitaloa niin kyllä meillä on todella suuresti homma pielessä. Ja tietäähän sen siitäkin, että rekrytointikin on jo hankalaa pienipalkkaisiin työtehtäviin pääkaupunkiseudulla.

3 kommenttia:

 1. Olet niin sanotusti asian ytimessä. Jokunen vuosi sitten järkytyin kun tajusin että suht' tavallisen kerrostalokolmiomme hinnalla saisimme Miamin keskustasta, pilvenpiirtäjän yläkerroksista samankokoisen luksuskämpän. Esteettömällä merinäköalalla!

  Ja huom! Emme edes asu pääkaupunkiseudulla vaan (suomalaisittain) keskisuuressa kaupungissa.

  Jotain tässä suomalaisessa asuntopolitiikassa on pahasti pielessä.

  VastaaPoista
 2. Toinen syy asuntojen korkeisiin hintoihin ovat suomalaiset demarit:

  Rajattu rakennuskielto Helsingin kantakaupungin alueelle?

  Miksi stadin demarit haluavat estää toimisto- ja liikehuoneistojen muuntamisen asunnoiksi kantakaupungissa?

  Minäpä kerron: Siksi, koska monella demari-sedällä ja -tädillä on SIJOITUSASUNTO. Samoin he tuntevat kysynnän ja tarjonnan lain. Mitä vähemmän tarjontaa, sitä paremmat hinnat - niin myyntihinta kuin vuokra.

  VastaaPoista