8.2.2014

Eri vähemmistöjen pukeutumiskoodit

Eri vähemmistöillä on omat pukukoodinsa. Suomen romaneilla on ollut omat pukeutumissääntönsä ja niiden rajoituksista olen kirjoittanut 5,5 v sitten.

Nyt meille on jo yli 20 vuoden ajan tullut iso joukko islaminuskoisia, joilla on naisilleen alkuperämaasta riippuen mitä ihmeellisimpiä rajoittavia häveliäisyys- ja pukeutumissääntöjä. Kun romanit ovat jo vuosikymmenet vaatineet noita oman pukukoodinsa erivapauksia perustellen sitä omalla kulttuurillaan niin tämä uudet määräykset perustellaan islamin uskonnolla. ja sen erilaisilla säännöillä. ja silti moni uskonoppinut sanoo, ettei sellaisia rajoittavia sääntöjä ole islamin uskon perusteissa.

Törmäsin jonkin aika sitten kahteen mielenkiintoiseen Aftenposten lehdessä esitettyyn norjalaiseen kirjoitukseen. Tuore kirjoitus oli otsikoitu He hylkäävät työelämän ja jäävät notkumaan tukien varaan” ja vanhempi kirjoitus samaisessa lehdessä otsikolla "Puolet etiopialaisnaisista töissä, neljä viidestä somalista ei". Molemmissa kirjoituksissa käsitellään monipuolisesti noiden pukeutumisrajoitusten merkitystä työllistymisen estäjänä. Eiväthän ne ainoita esteitä tietenkään ole. Ammattitaidottomuus, työkokemuksen puute tai huono kielitaito vaikuttavat varmasti voimakkaasti vaikka miten yritetään väittää meilläkin, että kyse olisi vain rotuennakkoluuloista ja vastaavasta.

Jännää on havaita, että hyvin suomea puhuvat maahanmuuttajat, joilla on lisäksi vielä jotain ammattitaitoa eivät monet ole kokeneet itseensä kohdistuvaa rasismia.

Noissa Aftenpostenin kirjoituksissa on otettu esiin myös  miten noista pukeutumissäännöistä saatetaan tehdä uskonnon varjolla sopivia tekosyitä estää vastenmielinen työllistyminen. Mielenkiintoinen näkökohta sinänsä. Mutta hyvin ymmärrettävissä jos siihen turvautuu luku- ja kirjoitustaidoton ja ammattikoulusta vailla oleva ihminen joka ei ole koskaan aikaisemmin ollut palkkatyössä. Hyvin inhimillistä mutta ei oikein sopivaa meidän länsimaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan.

Mutta vilkaiskaa nuo Aftenpostenin kirjoituksista suomennetut kirjoitukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti