10.2.2014

Tarvitseeko suomenkielen taitoa ollenkaan?

Luin aivan järkyttyneenä Helsingin Sanomien juttua 58-vuotiaan italialaisen ravintola-alan työntekijän valitusta, ettei hän ole saanut työtä vaikka on jo toista vuotta hakenut.

Ihmettelen, että laatulehtenä itseään pitävä Helsingin Sanomat viitsii kirjoittaa tuollaista roskaa. Samassa artikkelissa jaaritellaan miten kielitaitovaatimuksista pitäisi voida tinkiä jotta tuollaisissa tapauksissa voitaisiin työllistää kielitaidottomiakin.

Siis mitä hä. Tämähän on ihan idioottimaista. Maassa, jossa tunnetusti harjoitetaan työmarkkinoilla ikäsyrjintää ei suomenkielentaitoinenkaan  58-vuotias löydä heti yhdessä vuodessa töitä jos löytää ollenkaan eikä Hesari hänen valituskirjoitustaan mihinkään noteeraisi.

Kirjoitin tammikuussa tänä vuonna hiukan samanlaisen tuohtumuksen vallassa kirjoituksen 'Työnantajat kehtaavat vaatia suomen taitoa'.

Tämä on mennyt ihan hullunmyllyksi  koko maahanmuuttajien paapominen. Medialla on todella kuin  yhdestä tuutista johdettu kansalaisten aivopesu meneillään. Nyt aletaan panna kohta Sveitsin kansakin kuriin EU tasolla kun se tekee vääriä päätöksiä. Eli jos Sveitsi haluaa mukaan EU:n vapaakauppaan yms niin sen on hyväksyttävä kaikkea kielteistäkin, jota väkisin syötetään tämän integraation mukana. Ennen kaikkea tulee mieleen Romaniasta ja Bulgariasta tulevat romanikerjäläiset. Eli kun muutkaan eivät saa ongelmaa kuriin niin ei sitä saa kukaan muukaan yrittää.

Ihan järjetöntä.

5 kommenttia:

 1. Pääsisikö Italiassa ravintolaan töihin ilman italian kielen osaamista? Tiskaamaan, ehkä, jos sitäkään. Hesari voisi keskittyä kirjoittamaan suomalaisten työttömyydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin veikkaisin. Sen takia tuollainen uutisointi kielitaidottomuudesta tuntuukin niin idioottimaiselta aivopesuilta. Mutta sallisin järkevän keskustelun maahanmuuttajienkin työttömyydestä.

   Poista
 2. Ihan oikeassahan sinä olet, mutta meneppä julkisesti moisia lausumaan, niin taitaa aika nopeasti rasisti-kortti napsahtaa. Ja äärioikeistolaiseksi leimataan tietysti myös heti. Kyllä on Suomessa jotain pahasti vialla.

  VastaaPoista
 3. Väärä vastakkainasettelijalauantaina, 15 helmikuuta, 2014

  Joskus 80-luvulla kirjoitettiin ihmisistä, jotka puhuivat lapsilleen ulkomaata että näistä tulisi kansainvälisiä ja koska suomi on siihen turhaan. Tunnen muutaman ihmisen, jotka hallitsevat epätavallisen montaa kieltä. Näiden kaikkien suomi on täydellistä, kaukana esimerkiksi omani yläpuolella. Kielten hallitseminen tietenkin riippuu siitä, mitä on treenannut, mutta kun englanti on kaikille käytännössä pakolllista, rupesin ajattelemaan omaa lähiryhmääni. Siis ihmisiä jotka ovat saman ikäisiä ja elävät samalla tavalla ja koulutuksella, Näissä ei ole kieliä pääaineenaan opiskelleita. Mietin keksinkö yhtään paria A ja B, missä A olisi parempi englannissa kuin B mutta huonompi suomessa kuin B. En keksinyt edes tapausta, joissa A:n ja B:n suomentaito olisi ollut sama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse tuollainen monikielinen. Alle kouluikäisenä puhuin kotona isän kanssa venäjää ja muiden perheenjäsenien kanssa suomea. Ja kävin venäjänkielisessä leikkikoulussa. Koulunkäynnin aloitin 7 vuotiaana ensimmäiseltä luokalta Helsingin saksalaisessa koulussa, jonka opetuskieli oli saksa. Ei minun pääni siitä seonnut (ainakaan omasta mielestäni!) tai äidinkielen taitoni jäänyt puutteelliseksi.Saksalaisessa koulussa oltiin erityisen tarkkoja suomen- ja ruotsinkielisten oppilaiden äidinkielestä. Monikielisistä lapsista on tehty maailmalla tutkimuksia eikä ne päädy johtopäätöksiin että monen kielen oppiminen lapsena haittaisi äidinkielen kehittymistä. Johtopäätökset ovat enemmänkin päinavastaisia. Monen kielen opettelu lapsena parantaa ylipäänsä kielellistä ilmaisua myös äidinkielellä.

   Poista