24.10.2015

Minusta tehtiin kyborgi!

Minusta tehtiin 3 pv sitten kyborgi! Eli minun sisälleni asennettiin (HUS Meilahdessa) vasemman solisluun alle hieno St. Jude Medical nimisen yrityksen valmistama sydämen vajaatoimintatahdistin (toinen kuvaus: sydäntä synkronoiva rytmihäiriötahdistin [CRT-D-laite]). Kaksi päivää sitten aamupäivällä vielä tarkistettiin säätöjen osalta ja sitten kotiin toipumaan. Kuukauden kuluttua tarkistus, että kaikki toimii toivotulla tavalla. Yhden vuorokauden kokemuksen jälkeen on vaikea sanoa mitään erityistä, mutta olen toivorikas. Ainakin asiantuntijat vakuutavat, että vakavaa sydämen vajaatoimintaa sairastavan elämänlaatu paranee kun sydämen heikentynyttä pumppaustehoa saadaan parannettua. Kuukauden kuluttua on jälkitarkastus johon mennessä pitäisi elimistön tottua ja tehostumisen toteutua. Siinä vaiheessa lääkäri arvioi myös nyt siihen asti annetun autonajokiellon. Että sellaista täältä. Eli ryhdyn taas ainakin kuukauden ajaksi S-liikkeen Alepan tuotteistaman Kauppakassi palvelun asiakkaaksi. Kyborgi ajatus ei ole minun keksimäni, koska Wikipediakin sanoo "Periaatteessa kyborgin määritelmä kattaa nykyään esimerkiksi sydämentahdistinta käyttävän ihmisen."

Asennus oli konstikas. Tahdistin käyttää kolmea kaapelia, jotka vedetään sydämeen ja yhdistetään sitten solisluun alle asennettavaan tahdistimeen  Minun sisälläni reitit olivat mutkikkaat ja kaapelin ohjaaminen oikealle paikalle olikin aikamoinen rupeama.

Minulle annettiin vielä ennen asennusta aika-arvio noin 1 tunti. Tosin kyllä kerrottiin, että vasta toimeenpiteen aikana selviää kuinka kauan asennukseen menee. Minun tapauksessani asennus tehtiin paikallispuudutuksessa ja siihen meni kaikkine valmisteluineen ja lopputöineen ml asennusviillon ompeluineen n 4,5 tuntia.

Tunsin oloni kuitenkin koko ajan luottavaiseksi. Asennuksen suoritti kaksi asentamiseen erikoistunutta kardiologia yhteisvoimin ja tarvittavine apuvoimineen. Tosi sitkeitä ja neuvokkaita huippuosaajia. Kävelin leikkuusalissa itse sängylle, jossa minut siirrettiin osastolle. Ja syödä sain heti - iltapäivällä klo 16. Nälkä olikin kova kun olin aamulla n klo 6 aikaan vain juonut yhden desilitran vettä aamulääkkeitteni kanssa.

Nyt on lauantaiaamu 3 pv myöhemmin ja olen jo näemmä löytänyt uuden nukkuma-asennon. Olen aina nukkunut vatsallani, mutta nyt ainakin aluksi joudun nukkumaan toisella, asennuksen vastakkaisella puolella kyljelläni. Mutta olen siihen jo tottunut. Nyt tässä odotellaan asennushaavan paranemista ja umpeutumista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti