10.10.2015

Syyria, Bašar al-Assad ja Putin

Minua on alkanut ihmetyttää tämä Syyrian tilanne. Yhdysvaltoja on ilmeisesti jo pidempään hiertänyt Syyria. Tuskin Syyria mikään länsieurooppalaisen mittapuun mukainen demokratia tai kansalaisyhteiskunta on ollut.

Mutta kyllä se tuntuu jollain mittapuulla tarkasteltuna olleen enemmän länsimainen kun pohjois-Afrikan tai lähi-idän enemmän tai vähemmän islamia tunnustavat valtiot. Olen jostain lukemastani ymmärtänyt, että Bašar al-Assadin edustamat alaviitit eivät uskonnollisesti olisikaan kovin fundamentalistisia muslimeja.

Toiseksi käsitykseksei on muodostunut, että Bašar al-Assad on legitiimi vaaleilla valittu Syyrian presidentti. Minun käsitykseni mukaan myös laillisella hallituksella on oikeus puolustautua sitä vastaan kapinoivia dissidenttejä vastaan.

Siitä en ole varma onko Syyrian vaalit olleet samalla tavoin tiukan demokratiatarkastelun jälkeen länsimaiset mittarit läpäisevä mutta olen kuullut väitteitä, että  Bašar al-Assadilla olisi edelleen kannatusta oman kansansa sekulaarin osan joukoissa.

Yhdysvallat tuntuu mielellään tekevän erilaisia valtiollisia kokeita saadakseen eri maihin itseensä myönteisemmin suhtautuvia hallintoja. Kuuluisa arabikevät on minusta ollut tällainen kokeilu. Mutta lopputulokset eivät välttämättä ole kuitenkaan olleet Yhdysvalloille pelkästään myönteiset.

Nyt kun Putin on entistä voimallisemmin ryhtynyt auttamaan  Bašar al-Assadin johtamaa maata ja ryhtynyt pommittamaan Bašar al-Assadia vastaan kapinoivia vastaan - eli muitakin kuin ISISiä niin siitä on noussut nyt mekkala. Putinin pitäisikin noudattaa Yhdysvaltain linjoja ja tyytyä vain ISISin pommittamiseen ja jättää muuta Bašar al-Assadia vastaan kapinoivat rauhaan.

Minusta alkaa tuntua, että lisään Syyrian ja Bašar al-Assadin eräiden muiden kanssa samaan joukkoon mistä kirjoitin yli 4 vuotta sitten täällä blogissa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti