24.7.2006

Muuttoliike työn perässä

Sunnuntain Hesarin mukaan valtiovarainministeri Heinäluoma tekee vihdoinkin jotain järkevää työllisyydenhyväksi kun yrittää edistää muuttoa työn perässä. Idioottimaista on vain että verottajan toimet ovat olleet lähes päinvastaiset.

Mutta olen jo vuosia ihmetellyt miksei säädetä pakolliseksi ilmoittaa aina avoimista työpaikoista työnvälitykseen? Vaikka pidänkin idioottimaisena, että yhteiskunnassamme kohta kaikkea säädellään laeilla tuntuu minusta että tässä voitaisiin saada huomattavia etuja.

Työnvälitystähän nimitetään aivan yleisesti työttömyyskortistoksi ja tiedän työnvälityksessäkin jo useassti ihmetellyn jos joku työssäkäyvä ihminen ilmoittautuu sinne työnhakijaksi. Aidot työmarkkinat ovat jo kauan olleet muualla. Esimerkiksi vähääkin vaativampaan tehtävään haetaan työntekijää Helsingin seudulla Helsingin Sanomien ilmoitussivuilla. Vajaa kymmenessä vuodessa on myös netti tullut tärkeäksi työnvälityskanavaksi. Erilaiset rekrytointi- ja testausyritykset samoin kuin henkilöstön vuokrausyritykset ovat myös lisääntyneet. Suurin osa tästä välitystoiminnasta kulkee käsitykseni mukaan työvoimatoimistojen ulkopuolella ja ulottumattomissa.

Jos kaikki työpaikat löytyisivät työvoimatoimistoista saavutettaisiin mielestäni monta etua. Kahden kerroksen väeksi leimaantuminen vähentyisi kun sekä vaativat että vähemmän vaativat työpaikat löytyisivät kaikki samasta paikasta. Muuallakin kuin Helsingin seudulla asuvat ja Helsingin Sanomia lukevat saisivat tietoa myös muiden paikkakuntien työpaikoista nykyistä laajemmin. Tietokoneen käyttöä osaamattomatkin (onko sellaisia vielä työikäisissä?) saisivat tietoa netissä näkyvistä työpaikoista.

Suurin etu olisi käsitykseni mukaan työvoimatoimiston työttömyyskortistoksi leimaantumisen loppuminen ja se samalla saattaisi nostaisi työvoimatoimistonkin kautta työtä hakevan statusta työnantajan silmissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti