24.7.2006

Venäjä maksaa Neuvostoliiton velat Suomelle

Oli mielenkiintoista lukea tuoreista lehdistä, että Venäjä maksaa Neuvostoliiton aikaiset velat Suomelle ennenaikaisesti. Summa, hiukan yli 200 miljoonaa euroa vaikutti hyvin pieneltä. Tosin tavallisen pulliaisen mitta-asteikolla yli 200 miljoonaa euroa ei ole pikku raha. Kun yritin suhteuttaa tätä valtion budjettilukuihin niin yllättävän pieneltä summa kuitenkin näytti. Vain n 2 x kertaa kansanedustuslaitoksen vuosibudjetti. Valtionvelan korko- ja huoltokuluihin verrattuna suorastaan mitätön summa. Ja niin kovaa ääntä kuin siitä Neuvostoliiton "hirveän suuresta" velasta pidettiin silloin kun se oli maksamatta.

Venäjä saa näillä toimilla varmaan lisättyä luotettavuutta läntisillä finanssimarkkinoilla.

Kun vielä suomalaiset valtiomiehet saisivat Iso-Britannian ja Ranskan virkaveljiensä tavoin sovittua, että nyky-Venäjä lunastaisi myös vanhat tsaarinaikaiset arvopaperivelkansa (lähinnä obligaatioita) läntisillä finanssimarkkinoilla. Kun Ranskan pääministeri oli joskus 90-luvun loppupuolella sopinut Venäjän pääministerin kanssa Ranskan kansalaisille maksettavista korvauksista, joilla Venäjä "osti luotettavuutta" uusille emissioille, kirjoitin samoihin aikoihin asiasta ehdotuksen pääministeri Paavo Lipposelle (oli laatikon pohjalla sen verran paljon lähes 100 vuotta vanhoja lunastamattomia obligaatioita).

Kuten varmaan arvaatte jäi yhteydenottoni "Mooseksen" toimesta vastaamatta. Yleensä olen saanut kirjeisiini vastauksetkin mutta Lipponen ilmeisesti oli tottunut elämään hermeettisen arroganttia elämää norsunluutornissaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti