29.8.2007

Auto hajosi

Sattuipa käymään viikko sitten keskiviikon ukkosmyrskyissä huonosti. Ajoin rankkasateessa rautatien alikulkutunneliin Kauniaisten keskustassa. Vettä tuli kuin kaatamalla ja ajoradalla tunnelissa oli paljon vetta. Taisi siellä olla mennyt edellä linja-auto, mutta en huomannut mitenkään arvioida sen perusteella veden syvyyttä.

No siinäpäs kävi. Tunnelin alimmalla kohdalla vettä oli todella paljon ja yritin painaa lisää kaasua. Moottori sammui, eikä sen jälkeen mikään hätävilkkuja lukuunottamatta toiminut. Olin tunnelin syvimmällä kohdalla. Tunnelin seinämiä katsomalla havaitsi veden pinnan vain kaatosateessa koko ajan kohoavan.

Kyllä siinä jonkinmoinen pakokauhu valtasi. Aluksi muistin ohjeet, että hukkuvasta autosta pitää päästä mahdollisimman nopeasti ulos ja aukaisin ovea, mutta sieltä oikein ryöpsähti vetta autoon sisään. Sain oven joten kuten suljettua. Eli vettä oli yli kynnyskoteloiden. Arvelin veden syvyydeksi yli 40 senttimetriä hurjimmillaan.

Tässä vaiheessa tajusin, että olihan minulla kännykkä ja soitin 112 hätänumeroon. Oli ruuhkaa mutta jäin jonoon. Hetken kuluttua sieltä vastattiin ja luvattiin lähettää apua, pitihän auto saada tunnelista pois.

Kun minulla oli tunnelin pohjalla hätävilkut päällä huomasivat muut autoilijat veden syvyyden autostani, olihan sitä pitkälti ohi puskureiden. Ja kaikki kääntyivät ympäri etsimään kiertotietä.

Kun poliisi ehti paikalle oli kaatosade jo laantunut ja veden pinta tunnelissa laski nopeaa vauhtia, mutta auto ei silti enää käynnistynyt eikä starttikaan pyörinyt.

Poliisit työnsivät auton pois tunnelista kun Lada oli kuitenkin sen verran kevyt. Onneksi poliisi keksi kysyä onko minulla kasko, en siinä hädässä edes ymmrätänyt siihen kuuluvan hinauksenkin. Ja kun minulla oli kasko tilasin hinurin vetämään auton jonnekin korjaamolle.

Korjaamolla sitten paljastui perjantaina että kone oli hörpännyt vetta sen verran joka sylinteriin, että se oli sitten entinen kone.

Diagnoosi oli joka tapauksessa musertava: entinen moottori.

Nyt viikkoa myöhemmin paljastui kaskovakuutuksen konnankoukku:

---------- lainaus -----------
Korvausvelvollisuuuden ulkopuolelle jäävät vahingot
Vakuutuksesta ei korvata vahinkoa, joka on aiheutunut
- vedestä ajettaessa veden peittämällä tiellä tai alueella
---------- lainaus -----------

Siellähän se luki selvästi, sivuja ehdoissa oli yli 20. Eipä tuota voi selvemmin sanoa.

Kyllä tämä muutaman tonnin ylimääräinen lasku kruunasi kaikki kesän 2007 vastoinkäymiseni. KÄÄK.

3 kommenttia:

 1. Ikävä asia. Laillisesti kunta on vastuussa siitä, että voit ajaa normaalia varovaisuutta ja rajoituksia noudattaen kaduilla. Kunnan tehtävä on huolehtia katujen teknisestä toimivuudesta ja tässä tapauksessa sulkea katu.

  Suomessa valitettavasti lähtökohtaisesti kansalaiset ovat viranomaisia varten - viranomaiset eivät ole kansalaisia varten.

  VastaaPoista
 2. Otan osaa.
  Valan sinuun uskoa muistuttamalla, että onnettomuuksia tulee yleensä kolmittain. Monesko tämä oli?

  Haasta Kauniaisten kaupunki puutteellisesti hoidetusta tiestöstä, liikenneturvallisuudesta ja tapaturmavaaran aiheuttamisesta.

  Saattaa kyllä olla, että edellisen kommentoijan viimeinen kohta astuu voimaan. Sitä paitsi he saattavat hyvittää vain ongelmajätemaksun verran.... ;-)

  VastaaPoista
 3. Riippuu hiukan mitä laskee onnettomuuksiksi. Minun laskelmien mukaan tämä olisi kesän kolmas onnettomus.

  Ikuisena optimistina uskon kuitenkin, että eiköhän jo olisi aika että sateen jälkeen alkaisi aurinko paistaa.

  VastaaPoista