29.10.2007

Maatalouden 141 tuki

Kyllä tällaisen kaupunkilaisen on vaikea ymmärtää kaikkia maatalouden kommervenkkejä.

Luin mielenkiinnolla Osmo Soininvaaran mietelmiä asiasta. Aika mielenkiintoisia näkökulmia.

Itsekin aloin ihmetellä kun joku suomalainen sikafarmari purki kiukkuaan 141 tukiongelmasta. Aloin miettiä miten sikafarmarin elämä eroaa Suomessa Tanskanmaasta. Ymmärrän, että peltoviljely onnistuu paremmin Suomea etelämmässä lämmössä. Mutta eikö sikoja kasvateta sisätiloissa? Onko sikalan ehkä hiukan korkeammat lämmityskustannukset Suomessa todella koko sikatalouden este? Ja ovatko lämmityskustannukset todella korkeammat Suomessa kuin Tanskassa? Eikös meidän energiakustannukset Suomessa ole Euroopan edullisimmat?

Joulukinkkujen ostajana olen jo vuosia ihmetellyt tanskalaisten kinkkujen suomalaisia edullisempia hintoja. Maussa en ole huomannut eroja. Eikö meidän aiempi maataloustukemme saattanutkaan sikataloutta kilpailukykyiseksi? Vai ovatko tanskalaiset vain suomalaisia maanviljelijöitä tehokkaampia?

Entä maitotalous? Samanlaisia ajatuksia voi miettiä navetoistakin. Miten tanskalaiset kykenevät tuottamaan juustoja, joita myydään Suomessa huomattavasti halvemmalla kuin kotimaisia?

Tunnen tanskalaisia vuosikymmenien takaa. Ihailin jo silloin tanskalaisten tehokkuutta ja taloudellisuutta. Samoin ihailin heidän korkeaa palkkatasoaan ja elintasoaan. Ja leppoisuutta. Ja oli minulla nuorena jopa tanskalainen tyttöystävä ennen kuin ryhdyin seurustelemaan tulevan 1. vaimoni kanssa. Autot olivat Tanskassa jo silloin "sikakalliita" :)

Sitäkin ihmettelen, että meidän maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila ihan naama pokkana väittää julkisuudessa miten 141 tuen piti jo Suomen liittyessä Euroopan Unioniin olla pysyvä. Omituinen väite näin jälkikäteen kun ainakin minä muistelen liittymisen aikoihin jatkuvasti lukeneeni ja kuulleeni julkisuudessa, miten tuki oli tarkoitettu siirtymäajaksi helpottamaan Suomen sopeutumista Euroopan Unioniin. Vai oliko liittymisvaiheessa jotain salaisia lisäpöytäkirjoja? Vai puhuuko ministeri julkisuudessa muunnettua totuutta.

Ja vielä tuohon sikatalousvertailuuni tuolla alussa: maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilahan on sikafarmari itsekin ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti