20.1.2008

Jälkiviisas ex-syyttäjä Ritva Santavuori

Olen seurannut alusta alkaen suurella mielenkiinnolla TV1 perjantaiaamuista ”Jälkiviisaat” keskustelua. Keskustelijat on mielestäni hyvin valittuja ja ovat osoittautuneet pääsääntöisesti sujuvasanaisiksi ja taitaviksi keskustelijoiksi.

Olen v 2006 kirjoittanut täällä blogissa venäläisten ”ryssittelystä” ja sopivaisuudesta. Ritva Santavuorelle olen kerran lähettänyt jopa henkilökohtaisen sähköpostin moitteena Jälkiviisaissa ryssittelystä.

Mutta nyt tuli kyllä järkyttävä pohjanoteeraus Jälkiviisaissa 11.1.2008 , johon viimeisin Suomen Kuvalehtikin kiinnitti huomiota:

”Se vaatetus ja kampaus ja hampaaton ja nenä on just niin kuin näillä gorilloilla”


ja tarkoitti nimittelyllään Yhdysvaltain presidenttiehdokas Barack Obaman kenialaisesta isoäidistä televisiossakin esitettyä kuvaa.

Saahan esteettisistä arvoista olla mitä mieltä tahansa. Jos jotain ihmistä ei pidä kauniina niin olkoon siihen oikeus mutta gorilla vertailu meni kyllä vähän liian pitkälle.

Ja mikäli oikein muistan Ritva Santavuorihan esiintyy vielä jonkin asteisena kristittynä.

Teki mieleni kirjoittaa otsikkoon arvio Santavuoren "puhdasverisestä arjalaisuudesta" - sellaiseltahan tämä alkaa jo kuulostaa. Huhuh.

7 kommenttia:

  1. Vanha sanonta on, että ei haukku haavaa tee. En vähättele suullisen solvauksen vaikutuksia kohteeseensa, ja sanonta onkin kai enemmin tarkoitettu opiksi lapsille, että kiusaaja vain innostuu, kun huomaa kiusan sattuneen kohteeseensa.

    Hyvät tavat voivat olla tavoite, mutta hyvien tapojen puute ei voi olla este yhteiskunnallisten aiheiden keskusteluoikeudelle. Hyvät tavat kaiketi kertovat enemmän ihmisestä itsestään kuin siitä, että puhuttu asia olisi totta tai edes relevanttia.

    Minusta on ihailtavaa, että myös rasistiset lausahdukset pääsevät esiin, koska rasistiset ajatukset eivät poistu sillä, että rasistisia puheita kielletään. Rasistiset ajatukset poistuvat, jos ovat poistuakseen, sillä, että niitä analysoidaan kiihkottomasti. Mitä raivoisamman hyökkäyksen kohteeksi rasistisen viestin tuoja joutuu, sitä luultavampaa on, että puhujia ei nouse esiin. Ja kuten sanoin, puheen puute ei tarkoita, etteikö ongelmaa olisi. Toinen vanha sanonta muistuttaa, että viestintuojaa ei pidä tappaa.

    Antisemitistiset, venäläisvastaiset ja muut rasistiset aiheet on vain hyväksyttävä. Valkoinen joutuu Afrikassa rasismin kohteeksi siinä missä afrikkalainen joutuu länsimaissa. Ennakkoluulo on ollut ihmisen kehityksessä hyödyllinen asenne, eikä sitä kitketä ihmsestä millään eikä koskaan pois. Sen kanssa on pystyttävä elämään ja väitän, että solvattu antaa itsestään solvaajaansa fiksumman kuvan, kun osaa jättää asiat omaan arvoonsa.

    Santavuoren lausunto ei uskoakseni ollut suoranaisesti rasistinen vaan huonoa huumoria. Jos alamme tuomita huonosta huumorista, taidamme kanssasi joutua ensimmäisten joukossa käräjille.

    VastaaPoista
  2. Olen vapaamielinen enkä suinkaan halua rajata kenenkään puheen vapautta. Sanoihan Kiinan suuri johtaja Mao Zedong aikoinaan, että "antaa kaikkien kukkien kukkia" :)

    Kuten Kumitonttu toteaakin kyse on hyvien tapojen puutteesta.

    En minä tuollaisesta tölväisystä mitään rasismisyytettä vaadikaan. Enkä vaadi että Ritva Santavuori ei saisi lausumansa vuoksi osallistua keskusteluun Jälkiviisaissa.

    Kumitonttu voi olla oikeassa, että kyse oli enemmänkin huonosta huumorista, mutta ei se poista minulta oikeutta sanoa, että olipa huonoa huumoria. Jos me Kumitotntun kanssa jompi kumpi osoitamme huonoa huumoria kirjoituksissamme niin on meidänkin tietenkin hyväksyttävä, että joku sen myös sanoo.

    Ja mielestäni jostain tölväisystäni voi myös olla syytä pyytää anteeksi.

    Muistan kuinka joskus 5-6 v ikäisenä nyt aikuinen 38 vuotias tyttäreni sanoi osuvasti aamulla kävellessämme esikouluun kun puhuimme jostain asiaanliittyvästä: "Anteeksipyyntö auttaa aina." Se jäi ikuisesti suurena elämänviisautena soimaan korviini.

    VastaaPoista
  3. Et kai oikeasti kuvittele, että kristityt olisivat jotenkin korkeammalla eettisellä tai moraalisella tasolla?

    VastaaPoista
  4. Kotikuuselle: en kuvittele. Mutta jotenkin toivoisin sellaista käytöstä julkikristityiltä.

    Tosiasiassa kokemukseni ovatkin tavallaan päinvastaiset. Erilaisissa ateisteissa ja skeptikoissa olen tavannut avarakatseisia kristittyjä.

    VastaaPoista
  5. Niinhän tässä nyt kävi, että Ritva jättää Jälkiviisaat -ohjelman huumoria ymmärtämättömien iloksi ja meidän, jotka ymmärsimme Ritvan sammakot ohjelmaan kuuluviksi, suruksi. Aikansa kutakin.

    VastaaPoista
  6. En ainakaan minä ihan pelkkänä "huumorina" Santavuoren tölväisyä ottanut. Kai minä anonyymin mielestä olen vain "huumoria ymmärtämätön".

    Mutta eihän Santavuorelle tuon vuoksi lähtöpasseja olisi pitänyt antaa. Olihan hän taitava ja kantaa ottava keskustelija.

    Jos nyt jokainen toimittaja tms erotetaan sen vuoksi että Julkisen sanan neuvosto on antanut huomautuksen niin eihän meillä kohta ole toimittajiakaan eikä kukaan kohta uskalla avata suutaan.

    VastaaPoista
  7. Kumitontulle: "Valkoinen joutuu Afrikassa rasismin kohteeksi siinä missä afrikkalainen joutuu länsimaissa."
    Ihan en allekirjoittaisi väitettäsi tuosta, että valkoiset joutuvat "rasismin" kohteeksi Afrikassa. Rotuerottelua esiintyy, mutta enemmän positiivisessa mielessä kuin mitä afrikkalaiset kokevat länsimaissa. Itse Afrikassa eläneenä voin sanoa, että kohtelu on vähintäänkin kuninkaallista. Johtuuko sitten rahasta vai mistä, mutta aikalailla positiivisen huomion kohteena siellä saa olla eikä minään sylkykuppina.

    VastaaPoista