9.1.2008

Ostin ensimmäisen elektronisen kirjani

Netti on tuonut meille jos jonkinlaisia ostosmahdollisuuksia. Kotitietokoneella voi netin kautta ladata musiikkia ja kirjoja. Musiikkia löytyy nykyään ihan laillisestikin ladattavana.

Olen itsekin lukenut monia kirjoja netin kautta. Tähän mennessä olen tyytynyt ilmaisiin kirjoihin. En kuitenkaan suuremmin pidä kirjan lukemista kuvaruudulla mitenkään miellyttävänä ja ostan mieluummin kätevän pokkarin tms. Kun olen lapsesta pitäen tottunut lukemaan makuuasennossa sohvalla tai sängyllä, kylvyssä tai vessassa yms. Lukija saa vapaasti ajatella että onpa huonoja tapoja mutta tunnustan heikkouteni. Noissa kirja on ihan ylivoimainen johonkin kannettavaan laptoppiin verrattuna.

Varsinainen juju olikin että tämä kirja ei ollut missään perinteisessä muodossa (pdf, html, doc tms) vaan Microsoftin kehittämässä Microsoft Reader formaatissa.

Minun piti ostoni yhteydessä ladata pöytäkoneelleni ilmainen Microsoft Reader. Ohjeet oli vaivattomasti nivottu ostoprosessiin ja koko asennus olisi käytännössä ollut ihan maallikollekin lastenleikkiä. Eli kyllä Microsoft tekee aika helppokäyttöisiä ohjelmia.

Mutta - koko prosessi oletti, että sinulla on käytössä Windows ja Microsoftin Internet Explorer on oletusselaimesi. Minulla oletusselain on pitkään ollut Mozilla Firefox. Jouduin muuttamaan asetuksia osto- ja latausprosessin ajaksi, onneksi asetukset pystyi oston jälkeen muuttamaan ennalleen.

Aikaisemmat nettikirjani ovat toimineen useammalta kotiverkkoni työasemalta käsin. Nyt en pysty tuota kirjaa lukemaan kuin yhdeltä ainoalta työasemalta, jonne Microsoft Reader ja ostettu kirja oli ladattu ja rekisteröity. Kirjaa ei myöskään voi tulostaa paperille. Ja vaikka se on englanninkielinen ei sitä voi myöskään lukea kuuntelemalla text-to-speech järjestelmällä.

Microsoft on rakentanut tuotteensa todella tekijänoikeussuojalähtöisesti. Saankohan kirjaa edes säilymään lukukelpoisena jos koneeni hajoaa ja joudun palaamaan turvakopioon?

En kyllä toista kirjaa tässä formaatissa osta ellei ole ihan pakko. Nytkin oli vain pakko, kun ei muuta formaattia ollut tarjolla. Hyvin laiha lohtu oli, että sain kirjan heti (eikä sitä kotimaasta olisi löytynytkään) ja se maksoi vain 20% painetun kirjan hinnasta.

Ei tällainen voi menestyä jos käytäntö laajenee. Vaikka tekijänoikeuksien haltijoiden edut tulevat näin valvottua niin käyttäjän edut kyllä menevät ”pesuveden” mukana. Tosin en ole vielä tutkinut ovatko ikineuvokkaat nörtit jossain päin maailmaa löytäneet kiertotien. Veikkaisin että ovat.

2 kommenttia:

  1. Kyllä tämäkin suojauskeino aika heikolta näytti kun tutkailin tarkemmin. Parilla hakusanalla löytyi Googlen avulla toimiva ilmainen ohjelma kopiosuojauksen purkamiseen. Etsimiseen ja lataamiseen meni muutama minuutti ja kokeiluun hiukan kauemmin.

    En muista onko kopiosuojauksen purkaminen jo ehditty kriminalisoida.

    Onneksi nyt joku iso amerikkalainen äänilevy-yhtiökin on jo älynnyt näiden keinotekoisten suojauksien heikkouden ja on antanut periksi.

    VastaaPoista
  2. Kiähkiäh... Muistan kun omana opiskeluaikanani koulun kirjakauppa kielsi lataamasta yli 50 sivun kopiokortteja, koska pelkäsivät opiskelijoiden kopioivan oppimateriaalia. Ei ole mitään uutta Auringon alla.

    VastaaPoista