18.11.2008

Julkishallinnon lomautuksista

Minun järkeeni ei oikein koskaan ole istunut miksi julkishallinnossa käytetään markkinataloudessa yrityksille varattuja kustannusten sopeuttamismenetelmiä. Yritystenhän on pakko pysyä hengissä ja olla siksi ainakin pidemmällä tähtäimellä plussan puolella, koska tappiota tekemällä tulee nopeasti konkurssi. Jotkut kaukonäköiset yritykset huolehtivat henkilöstöstään huonompinakin aikoina ja käyttävät sellaisen huonosti tuottavan tai tuottamattoman luppoajankin johonkin pidemmällä tähtäimellä hyödylliseen. Voi sieltä osingoistakin tinkiä. Eikä ne johdon bonuksetkaan ihan pakollisia menoeriä ole huonoina aikoina.

Mutta että opettaja lomautetaan koulusta ja estetään suorittamasta kasvatustyötään niin jotain on radikaalisti pielessä. Joko opettajia on muutenkin liikaa tai sitten koulutoimella on vain yksinkertaisesti allokoitu liian vähän rahaa.

Muistan ajan jolloin kunnat alkoivat keplotella opettajien määräaikaistamisilla. Opettajan määräaikainen työ loppui toukokuussa. Sitten oli kesäloma ja sen päälle 1,5 kk työttömyyttä jossa opettajat lähetettiin työttömyysturvalle ja sitten elokuussa alkoi jälleen määräaikainen pätkätyö. Kyllä tuossa ministeriöiden ja Kelan olisi pitänyt alkaa vainota kuntia ja kunnanjohtajia työttömyysturvalla keinottelulla ja sen väärinkäytöllä. Ja olisi siinä pitänyt kokoomuksen Ben Zyskowiczinkin heristää keinottelijoille sormea.

Kun koulusta on kyse ei voi oikein sanoa että kysyntä on laman myötä alentunut tms mikä voi kohdata liikeyrityksiä. Mistä lasketaan ne koulutoimen myyntituotot jotka eivät riitä kattamaan kustannuksia? Joka tavallaan on argumentti lomautuksille.

On nämä ajatukset käyneet joskus aiemminkin mielessäni. Mutta nyt jotenkin muutama päivä sitten näitä kuntien lomautussuunnitelmia uutisissa kuunnellessani havahduin että ei hemmetti, nämähän on voittoa tavoittelevien liikeyritysten sopeuttamismenetelmiä. Ei ne ole mitään yhteisöllä verovaroilla kustannettujen palvelujen kustannusten alentamismenetelmiä.

Tuollaisiin menetelmiin turvautuvissa kunnissa pitäisi käynnistää kyvyttömien johtajien ajojahti ja vaihtaa heidät kyvykkäämpiin. Ja joilla on vaikkapa rohkeutta ja kykyä käynnistää verojen nostaminen jos siitä homma on kiinni.

Kyvyttömät johtajat vihdoinkin vastuuseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti