26.11.2008

Työperäinen maahanmuutto

Katsoin hiukan ihmetellen Ylen TV1:n MOT ohjelmaa Kiinasta tuotetuista siivoojista. Samoin olen lukenut uutisissa filippiiniläisistä sairaanhoitajista. Mieleeni tulee entisajan orjakauppa. Kiinalaiset maksavat kotimaassaan järkyttäviä työnvälityspalveluhintoja ja sitten joku jobbari täällä Suomessa laskuttaa heiltä 250 euroa kuukaudessa jostain kielikoulutuksesta. Samoin jobbari vetää välistä vuokraamalla kiinalaisille asuntoja yms yms. Raakaa ihmiskauppaa.

Nyt alan ymmärtää työperäisenkin maahanmuuton puolestapuhujia. Jos kiinalaiselle siivoojalle voi iso siivousfirma maksaa vaikkapa 200 euroa kuukaudessa pienempää palkka kuin suomalaiselle on kustannuksissa 300 euron ero. Eli tämähän on hyvää bisnestä. Kate nousee. Kyllä työperäistä maahanmuuttoa kannattaa siis suosia sanoo halpaa työvoimaa tarvitseva yrittäjä.

Olen seurannut mediassa keskustelua Helsingin kunnallisvaalin toisen ääniharava Jussi Halla-ahon ympärillä. Halla-ahon tiedemiehen tarkkuudella tekemiin analyyseihin suhtaudutaan suorastaan hysteerisesti ja etunenässä tuntuvat olevan ulkomaalaisten maahantuontiin kritiikittömästi tykästyneet (en ala tähän leimata mitään puolueita). Aivan kuin kaikkien ulkomaalaisten tuonti Suomen olisi sinänsä hyvä asia. Hokema on jotenkin että "me tarvitsemme ulkomaalaisia" ja "monikulttuurisuus on hienoa".

Tunnustan lukevani Jussi Halla-ahon kirjoituksia suurella mielenkiinnolla. Ja argumentointikin on niin vakuuttavaa että en voi olla eri mieltä. Pitää toivoa että mies jaksaa kaiken tuon ulkoa tulevan paineen ja painostuksen alla.

Olen paljon matkustellut maailmalla, viihdyn hyvin eri puolilla ja ymmärrän että monien eri kulttuurien kirjo maailmassa on rikkaus. Mutta en haluaisi asua jossain fundamentalisti-islamilaisessa maailmassa. Olen lukenut Iranissa islamilaisen vallankumouksen käynnistäneen johtohahmon ajatolla Khomeinin yhden kirjoittaman kirjan. Toimittaja Leena Sharma kirjoittaa Suomen kuvalehdessä sananmukaisesti näin:

"Halla-aholla on yksi ainoa agenda: hän vastustaa monikulttuurista Suomea. Islamin hän määrittelee ”ihmiskunnan pimeäksi viholliseksi” ja ”genitaaliuskonnoksi”, jonka älyllinen fabriikki kietoutuu ”pimpin” ja ”pippelin” ympärille."

Sääliksi käy toimittajan tietämättömyyttä. Ainakin tuon ajatolla Khomeinin islamin uskontoa käsittelevän kirjan (kirja oli suomenkielinen ja ranskankielestä Armas J Pullan suomentama, löytyy Huutonetistä josta löytyy niitä genitaaliotteita tai jos joku haluaa ostaa) perusteella kyse oli todella "genitaaliuskonnosta". Olin aivan järkyttynyt tuon kirjan luettuani kun siinä lähes pelkästään kirjoitettiin kaikenlaisia genitaaleihin liittyviä säädöksiä ja ainakin tällaiselle länsimaiselle ihmiselle aivan käsittämättömiä. Eikä siitä kirjasta voinut sanoa että se olisi ollut 1500 vuotta vanha tms - kyllä se edusti 1900 luvun islamilaisen maailman kunnioitetun ja arvostetun johtajan uskonnon alueelle kuuluvia opetuksia.

En minäkään silti usko että kaikki islaminuskoa harjoittavat tuollaisiin taikauskoihin uskoisivat. Olen tavannut paljon monipuolisesti sivistyneitä ja älykkäitä muslimeja mutta kyllä he ovat tuntuneet muutenkin aika tavalla länsimaalaistuneilta ja maallistuneilta.

Mutta takaisin alkuperäiseen aiheeseeni. Maahanmuuttajien työttömyystilastoissa johtavat erityisesti neljä aluetta: ex-Jugoslavia, Irak, Afganistan ja Somalia. Työministeriön tietojen mukaan näistä maista tulleista työttömiä on 50-60%. Miehet työllistyvät hiukan naisia paremmin. Toimeentulonsa he saavat tulonsiirroista aivan kuten suomalaisetkin työttömät.

Työministeriön pitkäaikaistutkimukset ovat nekin aika surullisia. Vain pieni joukko työllistyy hyvinkin nopeasti maahan tultuaan mutta enemmistö juuri noista ongelmamaista tulleista on pysyväisluontoisesti työttömänä vielä useiden vuosien kuluttua.

Nuo ongelmamaat ovat voittopuolisesti islamilaisia. Sieltä tulleiden naisten asema on juuri kulttuurisesti kovin erilainen kuin suomalaisen emansipoituneen naisen. Kuinka kauan meidän yhteiskunnassamme pitää tuollaista kunnioittaa monikulttuurisuuden ihannoinnin nimissä? Ihmettelen suuresti etteivät naisasiajärjestöt ole suuremmin tuollaisiin tasa-arvoseikkoihin puuttuneet. Vai olisiko puuttumattomuuden syynä, että noita monikulttuurisuusasioita tuntuvat ajavan myös monet naisliikkeessä vahvasti mukana olleet naiset. He tuntuvat ikään kuin sulkevan silmänsä naisten huonolle asemalle jos se johtuu "kulttuurista". Sitä pitää ikään kuin monikulttuurisuuden nimissä kunnioittaa.

Mutta sitten ihmetyttääkin eikö työvoimaviranomaisilla ole keinoja työllistää näitä jo meidän maassamme asuvia. Ainakin suomalaisiin kohdistetaan jos jonkinlaisia painostuskeinoja - viimesijaisimpia että alennetaan toimeentulotukea työhaluttomalta 40%. Herää tietenkin kysymys pureeko sekään koska jos elämiseen annettava tuki jää hyvin alhaiseksi ryhdytään toimentuloa kohentamaan laittomillakin keinoilla.

Mutta en ymmärrä miksi kiinalaisille tai filippiiniläisille annetaan maahanmuutto- ja työlupia niinkin yksinkertaisiin työtehtäviin kuin siivoukseen kun siihen voitaisiin pikakouluttaa maassamme jo asuvia työttömiä.

Eli kyllä tässä työperäisessäkin maahanmuutossa olisi ainakin minun mielestäni parannettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti