26.11.2008

Martin Lutherin kirja juutalaisista

Kun edellisessä kirjoituksessani saatoin ehkä kritisoida islamin maailman auktoriteettia, edesmennyttä ajatolla Khomeinia niin laitan tähän vähän vastapainoa.

Yllättävän moni suomalainen aikuinenkin on tietämätön uskonpuhdistaja Martin Lutherin kirjasta "Juutalaisista ja heidän valheistaan".

En muista ihan tarkkaan kaikkia tapahtumia mutta joskus 1960-luvun alussa lukiossa keksimme muutaman kaverin kanssa että etsimme tuon kirjan ja luemme sen ja laitamme sitten luterilaisen uskonnonopettajan tenttiin tässä Lutherin juutalaisvihasta.

Yksi näistä kavereistani sattui olemaan roomalaiskatolinen ja minä ortodoksi mutta ei sillä sinänsä ollut itse asialle suurempaa merkitystä. Minä tosin en käynyt luterilaisten uskonnontunneilla mutta tämän keskustelun ajaksi menin.

No kirja löytyi Helsingissä Kallion kirjaston "suljetuista" tiloista. Sitä ei siis ollut avoimena hyllyssä. Tarkkaa syytä en saanut selville mutta kun luin kirjasensuurista Suomessa ihan vastikään niin löytyihän tuolle tiedemiehen antama nimitys. Kirjastoissa oli suljetut nk myrkkykaapit ja niissä säilytettiin jossain suhteessa eri aikoina arveluttavaa kirjallisuutta. Pitää seuraavalla kirjastokäynnillä kysellä mikä olisi tänä päivänä myrkkykaapin sisältö jos sellaista vieläkin pidettäisiin.

Kirja oli surullista luettavaa. Kyllä Luther oli antisemitisti tämän päivän mittapuulla mitattuna. Sitä voi jälkikäteen selitellä aikakauden ilmapiirillä (oli 1500 luku) ja muulla.

Ettei kukaan lukija pahoita mieltään turhanpäiten niin paljastui minulle joitakin vuosia sitten aika huolestuttava ja minulle uusi piirre aikaisemmin suurestikin arvostamastani ortodoksikirkosta. Ja täsmennän että en ole ollut ortodoksikirkon jäsen lähes 40 vuoteen enää. Vanhin tyttäreni suunnitteli Yhdysvalloissa joitakin vuosia sitten kääntymistä ortodoksiksi kunnes paljastuikin hätkähdyttävä pikkujuttu. Hänellä oli juutalainen avopuoliso ja menemällä naimisiin juutalaisen kanssa ortodoksi joutuisi kirkon kiroukseen ja erotettaisiin sen johdosta mm ehtoollisyhteydestä. Tämä oli selvästi luettavissa on edelleen luettavissa Yhdysvaltain kreikkalais-ortodoksisen kirkon nettisivuilta. Huhuh. Suomen ortodoksista kirkkoa sama ei koskenut. Vaikka kuinka ortodoksikirkko esitti minunkin kouluaikana edustavansa alkukirkon muuttumatonta oppia niin kovin on suuria kansalliset eroavaisuudet.

Että sellaista tuli mieleeni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti