29.12.2010

Mieltäni järkyttävä dokumentti

Natsi-Saksan menneisyys on asia joka järkyttää minua melkein joka kerta kun törmään aiheeseen. Lisäksi aihe ihmisen hyvyydestä ja pahuudesta on askarruttanut mieltäni jo vuosikymmenet. Katselin tiistai-iltana TV1:ltä myöhäisohjelmana esitettyä ranskalaista dokumenttia 'Kuolemanprikaatit'.

Mutta en minä osaa nähdä vain saksalaisia syyllisinä. Noihin hirveyksiin osallistui monia muitakin kansallisuuksia. Suurta kunnioitusta on minussa kuitenkin ollut suomalaisia kohtaan että vaikka olivatkin saksalaisten liittolaisia kohtelivat juutalaisia ja romaneja kohtuullisen asiallisesti.

Olen monta kertaa arvellut että Mannerheim ylipäällikkönä oli se jarruttava voima joka viisaudella ja arvovallallaan esti pahimmat järjettömyydet.

Minulla oli tarkoitus kirjoittaa tänään ihan muusta aiheesta. Ajatukseni oli kirjoittaa miten jatkuvasti julkisuudessa syötetään propagandaa miten Suomessa on lyhyt työaika ja pitkät lomat. Usein näyttää aihetta nostavan esille työnantajat jotka näin yrittävät puristaa suomalaisista työntekijöistä enemmän 'mehuja' - työajat pidemmiksi ja lomat lyhyemmiksi.

Hyvä että asiallistakin tietoa on saatavissa propagandan sijasta.

Mielenkiintoista oli lukea toisenlainen peräti kansainvälinen 'uutinen' miten Suomessa muka on maailman pisimmät lomat. Koko vertailu näyttäisi Suomen osalta perustuvan tietämättömyyteen. Kun Suomessa puhutaan 30 päivän palkallisesta vuosilomasta sillä tarkoitetaan 5 viikkoa, jotka kukin sisältävät 6 työpäivää eikä suinkaan 6 viikkoa joissa on kussakin 5 työpäivää. Vaikka lähes kaikilla aloilla on työehtosopimuksilla toteutettu 5 päiväinen työviikko jo 1960-luvulta lähtien lasketaan lomaoikeudet edelleen 6-päiväisinä työviikkoina. Sitä ei ilmeisesti tutkimuksen tehnyt konsulttiyritys Mercer eikä CNN-toimittajat tienneet ja siksi koko uutinen nostaa Suomen listan kärkeen täysin aiheettomasti. Lähetin Mercerin konsulttifirmalle tiedon virheestä.

Tuli vain mieleen että minä aloitin työurani 6-päiväisillä työtehtävillä v 1960. Jotkut lähteet väittävät että 5 päiväiseen työviikkon siirryttiin vasta 1963-1965. Ehkä minun silloinen työnantajani oli aikaansa edellä ja otti käyttöön 5 päiväisen työviikon jo aikaisemmin - muistelisin jo vuotta 1962. Kyseinen yritys oli aika edistyksellinen henkilöstöpolitiikassaan.

2 kommenttia:

  1. Vaikea ymmärtää nyt helpottuneisuutesi syytä.

    Saksalaisten erikoisjoukkojen riehunta suomalaisilla vankileireillä on täysin tutkimatta koska kaikki asiaa koskevat arkistot tuhottiin. Luultavasti kaikki juutalaisvangit teloitettiin ilman poikkeuksia.

    VastaaPoista
  2. Noin yleisesti ottaen on käsitykseni kuitenkin että suomalaiset käyttäytyivät itse aika maltillisesti noin yleisesti ottaen.

    Uskon minäkin että piilossa on silti vielä törkyisiäkin tapauksia eli kyllä historian tutkijoilla vielä töitä riittää.

    VastaaPoista