20.12.2010

Vielä laadukkaista suomalaisista elintarvikkeista

Kirjoitin marraskuussa koneellisesti erotetusta lihasta, joka on monien makkaroiden, lihapullien, hampurilaispihvien yms raaka-aineosa. Myös teollisesti valmistetut kananuggetit on käsittääkseni tehty tuosta mössöstä.

Eksyin tänään sattumalta eräälle amerikkalaiselle sivustolle ja löysin lisää tietoa tuosta elintarviketeollisuuden kehittämästä mainiosta raaka-aineesta. Kirjoituksessa on myös mielenkiintoinen valokuva tuosta vaaleanpunaisesta raaka-ainemössöstä.

Jopa McDonalds on luopunut ainakin Yhdysvalloissa vuonna 2003 käyttämästä tuota mössöä Chicken McNuggeteissa. Yhdysvaltain viranomaiset kielsivät tuollaisen naudasta koneelliseti erotetun lihamössön käytön ihmisravintona. Syynä oli pelko ns hullun lehmän taudista. Sianlihasta tai kanasta koneellisesti erotettu lihan on edelleen sallittua määrätyin ehdoin.

Sivulla on kaksi mielenkiintoista videolinkkiä. Tv-kokki Jamie Oliver esittää pienille kouluaisille mitä tuollainen jauhettu kanamössö on, että ymmärtäisivät mistä heidän kananugget-'herkkunsa' on valmistettu. Toinen video esittää tuon mössön valmistuksen.

Itse en enää aikoihin ole ostanut kotimaisia lihajalosteita, joissa tuota koneellisesti erotettua broilerin lihaa on. Jos haluan laadukkaita lihajalosteita ostan Lidlin maahantuomia saksalaisia makkaroita ja erinomaisia ovat myös joidenkin pienten lihajalostamoiden makkarat. Pääkaupunkiseutulaisten kannattaa muistaa myös erinomainen Halal lihaa myyvä lihakauppa. Siellä myydään islamin sääntöjen mukaan rituaaliteurastettua lihaa ja heidän valmistama mer'gez-makkara on todella herkullista.

Tiedän että Hakaniemen hallista Hakaniemen torin laidasta saa myös laadukkaita erikoisherkkuja, mutta kun se on aika kaukana asuinpaikastani Kauniaisista käyn siellä aika harvoin.

Mutta yhden lisäopin olen saanut. Nykyään luen erottäin tarkkaan kaikenlaisten mm kaikenlaisten lihajalosteiden tuoteselosteet. Ja olen kokonaan luopunut uskomasta suomalaisten elintarvikkeiden laadukkuuteen sellaisenaan.

1 kommentti:

  1. Tuli mieleen että joitain vaivaa "raaka-aine pelko" ihan luomu ruuallakin, poikani sanoi ensimmäistä kertaa kalanperkuuta nähdessään että yököttävää. Onneksi kuitenkin valmis kala maistuu.

    T: Dorga

    VastaaPoista