12.2.2011

Nokian yhteistyö Microsoftin kanssa

Kirjoitin eräälle blogipalstalle tänään. Mutta ajattelin että julkaisen sen täällä omassa blogissanikin. Eli seuraavaa.

Microsoftia ei ole syytä aliarvioida. Se on vuosien varrella osoittautunut elinvoimaiseksi ja muuntumiskykyiseksi. Mutta syleileekö yhteistyö Nokian vain Microsoftin syliin yhdeksi liiketoimintadivisioonaksi? Sitä on vaikea tietää tässä vaiheessa onko se uhka vai mahdollisuus.

Nokian älypuhelimien Symbian riippuvuus on tuntunut rasitteelta. Lisäksi minua on jo muutamia vuosia ihmetyttänyt Nokian vimma ulkoistaa minun mielestäni aivan strategistakin ohjelmistokehitystä. Nokian uusi Ovi-järjestelmäkin tuntui alussa aivan fiaskolta. olikohan ulkoistettua kehitystyötä? Ja olen havainnoinut useiden Nokialta muualle siirtyneiden pikkujohtajien uusissa työtehtävissä harjoittamaa suorastaan neuroottiselta vaikuttavaa avaintoimintojenkin ulkoistamista, joskus vaikuttanut suorastaan järjettömältä.

Minulla oli joskus vuosia sitten Windows Mobile käyttöjärjestelmällä varustettu älypuhelin. Siinä oli kaikkia kivoja ominaisuuksia mutta se nyt vaan oli surkea luotettavuudessa. Kun vaihdoin takaisin Nokian (Symbian) totesin sen sentään toimivaksi vaikka siinä paljon kömpelyyksiä olikin.

Uusin Windows Mobile, muistaakseni versio on 7, on tätä nykyä aika harvinainen älypuhelimissa. Ehkä huonot kokemukset karkoittivat älypuhelinvalmistajat?

Android puhelimet ovat voittaneet kovasti suosiota ja markkinaosuuksia. Joten kovaa kilpailua on tiedossa.

Mutta muistelen lukeneeni viime vuoden loppupuolella arvosteluja uusimmasta Windows Mobile versiosta ja se sai ylistävät arvosanat. Microsoft on osoittanut vuosien varrella olevansa yritys joka osaa ajoissa oppia omista virheistään. Se taito on harvinaista (suuryrityksillä?) enkä ole ihan varma onko sitä esimerkiksi Nokialla.

Haluaisin olla toivorikas Nokian suhteen ja toivon, vaikka en vielä uskokaan, että yhteistyö koituu Nokialle hyödyksi, Microsoftille hyöty on ilmeinen.

2 kommenttia:

 1. Jännää on havaita, että valtaenemmistö kritiikistä Microsoft-Nokia yhteistyöstä on tunteenpurkauksia. Kovin rationaalisia eivät perustelut ole. Jotenkin vain ollaan vihaisia että kruununjalokivemme Nokia on luovutettu.

  Minä en ainakaan pidä asiaa noin yksikertaisena. Mutta näen kyllä Nokialla tehdyn paljon vakaviakin virheita.

  Ehkä parhaat näkemykset ovat olleet ne, joissa on oivallettu Nokian kärsineen tyypillisestä kvartaalitaloussyndroomasta ja syynä kasvoton omistajuus. Microsoftilla on omistajuus ollut paljon asiantuntevampaa, mikä antaa sille uskomattoman kilpailuedun.

  Googlen Androidin menestyksessä huomaa miten tärkeää on, että asiantuntijayrityksellä on oikea johtamisilmasto. Sitä nimittäin ei Nokialla ole mieleståni ollut enää vuosikymmeneen.

  VastaaPoista
 2. Yllättävän paljon tuntuu olevan kielteisiä asenteita. En minä sitä sinänsä ihmettele sillä onhan Nokiaan Suomessa viime vuosikymmenet liitetty jos jonkinlaisia odotuksia. Siitä varmaan kaikki ovat yksimielisiä että Nokia on muutaman viime vuoden aikana menettänyt asemaansa älypuhelinpuolella.

  Eikä kumppanuus Microsoftin kokoisen ja tyylisen jättiläisen kanssa saata olla ongelmatonta. Aika monta yhteistyökumppania se on nielaissut ja aika monelta se on "kupannut" avainosaamisen itselleen ja sitten sanoutunut irti yhteistyökuvioista.

  Mutta yritetään olla positiivisia jospa tästä nyt kuitenkin tulisi jotain positiivista. Luopumisen tai antautumisen fiilistely ei tunnu oikein järkevältä.

  VastaaPoista