18.2.2011

Wincapita pyramidihuijaus

Olen jo yli vuoden havainnoinut kaikenlaista Wincapita liittyvää. Ei kukaan tervejärkinen, alkeellista matematiikka ymmärtävä voi päätyä muuhun käsitykseen kuin että kyse on ollut pyramidihuijauksesta. Vaikeampaa onkin sitten selvittää kuinka moni itseään sijoittajaksi kutsuva ollut ns hyvässä uskossa ja kuinka moni ymmärtänyt hankkeen laittomuudet. Syytä olisi ollut epäillä koska 400% tuoton lupaaminen olisi pitänyt herättää. Miksi joku kultasuonen löytänyt olisi ryhtynyt jakamaan tuollaista rikastumisen lähdettä?

Sijoittaja on irvokas nimitys noin epämääräiseen hankkeeseen rahojaan sijoittaneen. Jos puolustusvoimien entinen komentaja Hägglundkin oli sijoittanut tuollaiseen hankkeeseen niin hiukan ihmetyttää miten ahneus on sumentanut terveen järjen.

Tuossa muutama päivä sitten uutisissa kerrottiin miten Wincapitan pääjehu Hannu Kailajärvi oli esitellyt Keskusrikospoliisille valuuttakauppaa jopa videoituna esityksenä. Kiinnitin huomiota noissa nauhoituksissa hänen omaan kehuunsa miten hänen älykkyysosamääränsä olisi Mensan testeissä ollut 158 muistaakseni. En ollenkaan epäile tuollaista mutta ihan viisaana (vs älykkyys!) en pidä sellaista ihmistä joka tuhlaa toisten rahoja uhkapeliin miljoonakaupalla häviten.

Muutenkin Kailajärven ansaintahistoria vaikuttaa suuntautuneen nopeasti-helppoa-rahaa-ihmisten heikkouksilla linjoille.

Olen lukenut erilaisten Wincapita-uskovaisten - sillä sokeasta uskostahan tuossa on ollut kysymys - hehkutusta ns vivutetusta valuuttakaupasta missä pienillä omapanoksilla ja moninkertaisilla lainarahoilla tehdään mahtavia voittoja. Wincapita uskovaiset uskoivat että Hannu Kailajärvi oli keksinyt valuuttakurssimuutosten erehtymättömän ennustusjärjestelmän ja että hänen muille sen avulla tarjoamansa voittomahdollisuudet olivat täysin pyyteetöntä.

Koko Wincapita juttu on Suomessa mittaluokaltaan ainutlaatuinen. "Sijoittajia" on ollut yli 10000 henkeä. Suurin osa lienee hävinnyt sijoituksensa kuten pyramidihuijauksissa yleensä käy. Mutta kun sijoittajia oli yli 10000 on siellä myös voittajia ollut melkoinen määrä. Poliisitutkinnan aikana on takavarikoitu melkoinen määrä "sijoittaneiden" saamia voittovaroja. Kun poliisitutkinta on venynyt ja venynyt jutun jättiläismäisen laajuuden vuoksi on vakuustakavarikkoja jatkettu moneen kertaan paljon yli sen mitä ylipäänsä voisi pitää kohtuullisena. Poliisitutkinnan keston arvostelu on kyllä paikallaan. Jos hyvässä uskossa viattomienkin "sijoittaneiden" varoja pidetään pitkitetyssä takavarikossa vuosikausia se ei voi olla oikein.

Pitää muistaa tässä Wincapita juttukokonaisuudessa ettei ahneus ja tyhmyys kumpikaan ole Suomessa rikoksia. Melkoinen osa noista Wincapitassa hävinneistä mutta myös hyötyneistä täyttää nuo molemmat tunnusmerkit. Varsinainen rikollinen sisäpiiri on todennäköisesti ollut aika pieni. Pitäisikö muiden "viattomien" sitten saada pitää tuollaisessa rikollisessa touhussa saamansa voitot onkin mielenkiintoinen kysymys ja olisiko hävinneiden vain kiltisti hyväksyttävä toisten voittaneen heidän rahojaan - siinäpä kysymys tuomioistuimille.

Pitää toivoa että juttuun saataisiin vihdoinkin jotain tolkkua Kun pääorganisaattori Hannu Kailajärven rikosoikeudenkäynti on vihdoinkin käynnistynyt.

1 kommentti:

  1. Osa noista sijoittajista varmaan tajusi jo heti, että kyseessä on pyramisihuijaus.
    He toivoivat vain olevansa sen verran pyramidin huipulla, että saavat voittoja.
    Esim. Hägglundin jotkut kommentit viittaavat tähän.

    VastaaPoista