16.3.2011

Kunniaväkivalta ja romanikerjäläiset

Ei tästä ole kovin kauaa kun valtion syöttiläs (minulla on tuohon attribuuttiini "valtion syöttiläs" hyvät perusteetkin!) Ihmisoikeusliitto näki suurena huolenaiheena lestadiolaisten nuorten neitojen huonon aseman yhteisöissään. Kunniaväkivaltaa pidettiin meillä Suomessa vielä harvinaisena.

Nyt se yhtäkkiä maaliskuussa 2011 putkahtikin esiin arvovaltaisen Hesarin käynnistämässä kirjoituksessa. Tänään (15.03.2011) televisisiossa haastateltiin nimettomänä ja ääni muutettuna nuorta maahanmuuttajaneitoa joka kertoi pelkäävänsä henkensä edestä jos yrittäisi vähääkään vapautua järkyttävästa kunnian vahtimisen ja holhouksen kierteestä. Aivan järkyttävää kuultavaa. Meillä rikkaassa Suomessa joka kohtelee maahanmuuttajiaan silohansikkain.

Toinen asia jota en voi olla ihmettelemättä. Meille on kevään myötä saapunut jälleen romanikerjäläiset. Ja nyt sitten iso joukko helsinkiläisiä on jo suunnittelemassa heille asuntoja. Minä en kyllä oikein ymmärrä: ensin me loppusyksystä annamme heille matkarahat takaisin kotimaahan lämpimään talvehtimaan ja sitten me vielä kevätlumien aikaan oikein toivotamme heidät tervetulleiksi kerjäämän ja varastelemaan. Kyllä me teille lämpimät asunnot hankimme.

Ei jumankauta. Ollaanko me vähän yksinkertaisia ja tyhmiä täällä Suomessa? En minä voi oikein päätyä loogisesti mihinkään muuhun johtopäätökseen. Hemmetti, elämme jo itse velkarahalla ja kaikenlaiset vapaaehtoistoiminnan aktiivit - en viitsi käyttää sanaa yrittäjät, kun varaan sen sentään tervejärkisille aidoille yrittäjille - nuo aktiivit keksivät miten yhteiskunta saa lisää rahaläpiä tukeakseen romanikerjäläisiä.

En nimeä näitä "moniosaajia" (=osaavat kerjätä ja hallitsevat taskuvarkaudet) työtä hakeviksi maahanmuuttajiksi. Muistelen joskus viime syksynä nähneeni jonkun BBC:n dokumenttiohjelman aiheesta niin kyllä se oli surullinen. Oli noissa haastatelluissa etelä-Euroopan maissakin tehty kaikenlaisia työkokeiluja mutta ei ne olleet onnistuneet. Milanon poliisipäällikön lausunto oli suorastaan shokeeraava - siellä nämä Romaniasta tulleet taskuvarkaat olivat suoranainen maanvaiva.

Minulla ei ole mitään ulkomaalaisia vastaan. En pode minkäänlaista ksenofobiaa. Puhun sujuvasti useita länsimaisia kieliä. Olen kiinnostunut eri kansojen kulttuureista. Ihonväri ei merkitse mitään.

Mutta vierasmaalaisia kerjäläisiä, taskuvarkaita tai sosiaalipummeja en kerta kaikkiaan halua tänne. Riittää kun pidämme omista kotimaisistamme hyvää huolta.

Minusta oli ilahduttava lukea Fatbardhe Hetemaj'n ja Nasima Razmyar'in lausunnot jossain keskustelutilaisuudessa. Molemmat ovat korostaneet miten tärkeä on oppia suomenkieli ja sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan. Muistaakseni Nasima (sallittakoon minun ikäiselle jo pelkän etunimen käyttö) esitti ettei hän ymmärrä jos joku maahanmuuttaja on asunut yli 20 vuotta Suomessa ja tarvitsee vielä jossain asioidessaan asiointitulkin apua. Minusta nuo molemmat nuoret naiset ovat kaikinpuolin kunniaksi perheilleen ja kultturitaustalleen.

Toki jos haluaa nähdä syyllisenä suomalaisen yhteiskunnan voi asiaa tarkastella maahamuuttoministerin värisillä laseila että vika onkin meidän heikossa kotouttamispolitiikassa eikä ollenkaan maahanmuuttajassa itsessään.

Arghh. Aina välillä ottaa päähän.

10 kommenttia:

 1. "Kuitenkin kerjääminen ja rikollisuus ovat nimenomaan olleet romaneille vaihtoehtoja paskaduuneille"

  http://megafoni.kulma.net/index.php?art=501&am=1

  VastaaPoista
 2. Ettei hän ymmärrä jos joku maahanmuuttaja on asunut yli 20 vuotta Suomessa ja tarvitsee vielä jossain asioidessaan asiointitulkin apua.

  Onhan meillä perinteitä tuossa asiassa.

  Jos sanan maahanmuuttaja viivaa yli ja korvaa sanalla suomenruotsalainen, saadaan ehkä selitys suomalaisten nöyristelylle erilaisia kielivähemmistöjä kohtaan.

  VastaaPoista
 3. Ensimmäisen anonyymin laittama linkki megafoni.kulma.net sivustoon oli mielenkiintoinen. Oli siellä paljon painavaa asiaa. Mutta se ei poista silti perusongelmaa: onko Suomen oltava EU:n ja muidenkin kehitysmaiden sosiaalitoimisto ja onko meillä varaa siihen?

  Toisen anonyymin vertailu maahanmuuttaja vs suomenruotsalainen ei ole reilu. Hän unohtaa että suomenruotsalainen on syntyperäinen suomalainen. Eivät he ole Ruotsista tänne muuttaneita. Ja Suomi on kaksikielinen maa.

  Eri maista Suomeen muuttaneet maahanmuuttajat eivät ole syntyperäisiä suomalaisia.

  VastaaPoista
 4. Kerjääminen on vain yksi yrittämisen muoto.
  Se olisi mielestäni OK, jos siitä maksettaisiin verot (jos on riitävän suuret).

  VastaaPoista
 5. Igor tutustuppa korkeasti koulutettuihin (lue akateemisiin) Suomessa vuoskymmeniä asuneisiin ulkomaalaisiin, varsikin aglosaksisiin, niin ei he suomea osaa, kun eivät ole sitä töissä tarvinneet.

  VastaaPoista
 6. Tomi: Olisiko mummojen kolkkaaminen puistossa tai prostituutio OK jos niistä maksettaisiin verot? Tuo jälkimmäinenhän on hyväksyttyä muutamissa keski-Euroopan maissa.

  VastaaPoista
 7. No ihan tuollaisia Tomin kuvaamia ulkomaalaisia en tunne, jotka olisivat asuneet Suomessa vuosikymmeniä eivätkä silti osaa suomea (tai ruotsia?). En oikein usko että heitä kovin paljoa olisi.

  Esimerkiksi oma isäni opetteli suomenkielen. Meni sen täydelliseen osaamiseen varmaan yli 10 vuotta.

  VastaaPoista
 8. Igor, esim. HY:n fysiikan laitoksella oli iranilainen professori, joka oli työskennellyt Suomessa yli 30v, mutta ei osannut suomea kiitosta ja huomenta enempää.

  VastaaPoista
 9. Tomi: Sääliksi käy tuollaista professoria. Eiköhän tuollaiset ihmetykset ole kuitenkin yksittäistapauksia.

  Kas kummaa ettei professuuria saadakseen tarvitse enää osata suomea?

  Ja kyllä minusta tuo mainitsemani kansanedustajaehdokasneitosen ihmettely pätee tuollaiseenkin tapaukseen. Vielä suuremmalla syyllä kun on kuitenkin ollut kyse luku- ja kirjoitustaitoisesta kouluja käyneestä yksilöstä.

  Ei tämä suomenkieli nyt NIIN vaikeaa ole.

  VastaaPoista
 10. Tuohon romanikerjäläis asiaan liittyen facebookissa on tapahtuma nimeltään - lomalle helsingin keskustaan romanityyliin! jos 10000 "osallistuu" Siellä on osallistujia kyllä ihan riittävästi mutta lisä ei tietenkään ole pahitteeksi. Lisäksi siellä voi kommentoida tapahtumaa

  VastaaPoista