27.7.2011

Alkolukot asekaappeihin

Kuuntelin ulkoministeri Erkki Tuomiojan ehdotusta 'aseettomista kodeista'. En tunne ampumaharrastuksen yksityiskohtia, mutta jos ampumaradoilla olisi käytettävissä lukittavia asekaappeja niin ainakin ampumaradoilla tarkkuussammuntaan käytettävät aseet voitaisiin mielestäni ilman lisävaivaa säilyttää siellä.

Metsästysaseet on mielestäni eri asia. Ainakin maalla missä etäisyydet on pitkiä olisi järkevää säilyttää lukittavat asekaapit kotona. Käsitykseni mukaan metsästys on usein yksilölaji. Hirviporukat on asia erikseen. Sinne lähdetään porukalla, mutta jänisjahtiin tai sorsastukseen lähtee usein vain mies ja ase (ja koira).

Ei minusta ole oikein järkevää muutaman silloin tällöin riehuvan hullun vuoksi tehdä aseen asiallisesta käytöstä hankalaa.

Aseiden säilytyksen rajaamisella kai tavoitellaan turvallisuuden lisäämistä. Mielenterveyshäiriöisiltä pitäisi perua aseluvat ja takavarikoida aseet. Ongelma on noiden mielenterveyshäiriöisten löytäminen. Ei me kaikilta hulluilta aseita pois saada. Ja sitten on tietenkin ongelma laittomien aseiden kanssa. Niitä on kuitenkin aika helposti saatavilla jos sellaista haluaa.

Mutta kotona säilytettävien metsästysaseiden väärinkäyttö liittyy Suomessa varmaan useimmiten tappeluihin juopottelun yhteydessä. Jos rattijuopoille saadaan alkolukot niin miksei samanlaisia alkolukkoja määrätä kodin asevarastojen lukkoihin? Silloin ei ole asiaa juopuneena aseisiin.

4 kommenttia:

 1. "Viime vuosien suurin asevarkaus tapahtui Tukholman lähellä Botkyrkassa 1992. Betonibunkkeriin murtautuneet rosvot saivat saalikseen yli 200 rynnäkkökivääriä ja konepistoolia. Ruotsin armeijalta on varastettu myös sinkoja ja raskaita tarkkuuskiväärejä."

  http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/31160-ameijalla-hukassa-kymmenia-kasiaseita

  VastaaPoista
 2. Anonyymi kiinnitti huomiota samaan kuin minä. Liikenteessä on paljon laittomia aseita. Tuossa uutisessa on yksi tie miten aseita tulee laittomille markkinoille.

  VastaaPoista
 3. Liikenteessä kuolee melkoinen määrä ihmisiä vuodessa. Mikäli autot säilytettäisi jollain keskusvarikolla, josta sen tarvittaessa saisi käyttöönsä osoitettuaan olevansa ajokuntoinen kaikin puolin, niin liikenneonnettomuuksien ja -kuolemien määrä lähtisi jyrkkään laskuun.
  Alkoholi tappaa suoraan ja välillisesti tuhansia vuosittain. Kieltolaki tai kontrolloitu juomala, jossa päihtynyttä vahdittaisi auttaisi asiaa.
  Saunaan kuolee kymmeniä ihmisiä vuosittain. Keskussauna tai saunakielto estäisi tämän.

  Lista on loputon ja ihan yhtä älyvapaa kuin esitetty aseiden säilyttäminen ampumaradalla.
  Esim. kuka kustantaa ko. tilat ympärivuorokautisine vartijoineen? Miten toimitaan ampumakilpailujen suhteen, kun ase täytyy kuljettaa toiselle ampumaradalle?
  Ja olisitko Sinä halukas antamaan useamman tuhannen euron arvoista omaisuuttasi säilöön tuollaiseen kommuunivarastoon?

  VastaaPoista
 4. Kuten kirjoitin alkuperäisessä jutussani: En tunne ampumaharrastuksen yksityiskohtia.

  Eli nimimerkki Anonyymi saattaa olla ihan oikeassa ettei lukittujen ja turvallisten asekaappien järjestäminen ampumaradoille olisi mitenkään yksinkertaista.

  Hiukan minun kirjoitukseni lähti samankaltaisesta piruilusta. Minun käsitykseni mukaan ainakin Suomessa eniten vahinkoja aiheuttaa sinänsä aivan luvallisten aseiden käsittely kännissä tai kännissä tapellessa. Siksi piruileva ehdotus kotien asekaappien alkolukosta.

  VastaaPoista