14.10.2011

Miljardin arvoinen yritys?

Rovio niminen kännykkä- ja tietokonepelejä valmistava ohjelmistoyritys onnistui Angry Birds nimisellä ohjelmallaan tunkemaan maailmanlaajuisille pelimarkkinoille. Hienoa.

Mutta ihan älytöntä. Tuon hyvään alkuvauhtiin päässeen startup yrityksen arvoksi on arvioitu yli miljardi dollaria eli yli 700 miljoonaa euroa. C'moon. Joku tolkku sentään tuollaisessakin.

Totta kai olen iloinen kun suomalainen alan yritys menestyy kansainvälisesti. Mutta hiukan mietityttää mistä tuollaiset giganttiset arviot otetaan. Miljardi dollaria on sentään käsittämättömän suuri summa rahaa tuollaisen yrityksen arvoksi jolla ei ole mitään konkreettista - sanoisinko käsin kosketeltavaa.

Muutamia kymmeniä miljoonia ymmärtäisin vielä hyvin mutta miljardi on sittenkin miljardi. Mutta eihän ne nykyään ole valtiollekaan kuin pikkusummia niin kai sitä pitää minunkin vain oppia uusiin mittakaavoihin.

7 kommenttia:

 1. Osakkeen hinta on sen nykyarvoon diskontattu osinkovirta, joten jotkut sijoittajat uskovat, että yhtiö kykenee tuottamaan tulevaisuudessa tuon verran rahaa. Uskoihan moni Soneran ilmaveiveihinkin aikoinaan, joten ei mitään uutta auringon alla. Nyrkkisääntönä voi pitää, että seuraavan 10 vuoden osingot tekevät puolet osakkeen hinnasta (paljon vaihdetuilla pörssiyhtiöillä). Jos kasvu on kova, niin nollastakin ponnistaa isoihin lukuihin (kuten Nokia 90-luvun alussa). Voisi olla hyvä kuitenkin pohtia, että riittääkö yhtiön johtajilla osaamista tarpeeksi. Eppäilen sano Vikki, mutta mistäs näistä tietää. Mutta jos omia rahojaan laittaa likoon, niin on niillä keskimäärin parempi taipumus osua oikein kuin meillä sivustahuutelijoilla...

  VastaaPoista
 2. Minulla on työkokemusta startup-maailmasta. Startupeissa hype ja liioittelu on enemmän sääntö kuin poikkeus. Lisäksi se vahvistaa itseään: kun muut hypettävät ja liioittelevat, on meidän hypetettävä ja liioiteltava ENEMMÄN. Jos emme tee näin, jäämme muiden "jalkoihin".

  Toinen tricky part on yrityksen arvonmääritys. Kyseessä on ihan oma "tieteenalansa" eli kuinka paljon maksaa yrityksestä X? Kaavoja ja menetelmiä tähän on yhtä paljon kuin niiden laatijoita.

  Itse käytän "Leijonan luolasta" (tv-ohjelma Jimillä) tuttua menetelmää. Siinä yrityksen arvo on jotakuinkin sama kuin sen yhden vuoden liikevaihto tai myynti. Jos yrittäjä tarjoaa vaikkapa 25 % osuutta yrityksestä 100 000 dollarilla, on yrityksen kokonaisarvo 4 x 100 000 = 400 000 eli 100 % = 400 000. Jos viime vuoden myynti on alle 400 000, niin yritys on yliarvostettu.

  Tässä on oletuksena se, että yrityksen näkymät ovat jotakuinkin selvät noin vuoden päähän. Siitä eteenpäin on sitten epävarmempaa.

  Angry Birds-peliä kehittävä Rovio Mobile teki tammi– maaliskuussa 2011 20 miljoonan euron edestä liikevaihtoa. Jos sama vauhti jatkuu, tarkoittaa se 4 x 20M myyntiä = 80M.

  Edellä mainittua menetelmää käyttäen Rovio olisi siis 80 miljoonan arvoinen.

  VastaaPoista
 3. Lisäksi on muistettava, että Rovio on varsin turbulentilla alalla. Digisisältöbisneksessä uudet nimet tulevat ja menevät. Lisäksi ei tiedetä onko Angry Birdsin jatko-osa yhtä iso hitti kuin ykkösosa. Kyseessä on kuitenkin hypen koosta huolimatta varsin pieni ja yksinkertainen mobiilipeli.

  Siksi vuoden päähän katsova arvostusmenetelmä on ihan riittävä Rovion kohdalla.

  VastaaPoista
 4. 700 miljoonan arvio olisi siis 8,75 kertaa suurempi kuin Rovion "todellinen arvo" (=80M).

  VastaaPoista
 5. Aakke/Miltton esitti hyviä nyrkkisääntöjä arvonmääritykseksi kasvuyritykselle. Kokemus toki osoittaa, että kasvuyritykset yleensä lässähtävät, jolloin realistinen tuotto-odotus on juuri A/M:n mainitseman kaltainen. Rovion tapauksessa veikkaan itse samaa, mutta hyvähän se on veikata kun ei laita omia rahojaan kiinni.

  Roviosta en uskalla sanoa sen enempää kun en ole perehtynyt, mutta yleisesti ottaen kasvuyrityksiin sijoittaminen on aina kovan riskin ottamista. Oleellista on oman suppean kokemukseni mukaan johdon sitoutuminen matkustamaan ja ihan vi7usti. Jos pomokööri sanoo, että me haluttais palkata myyntijohtaja ja vähän niin kuin höllätä tahtia, niin ei hyvältä vaikuta. Raha kun ei kasva puissa, niin rikastumiseen ei ole oikoteitä.

  VastaaPoista
 6. Ilmeisesti sekä Aakke että Kumitonttu hiukan jakavat minun ihmettelyäni.

  Markkina-arvoltaan (osakekurssi x osakkeiden määrä) tuollaista 700 miljoonan luokkaa on Helsingin pörssissä 18000 työntekijän Tieto Oyj. Muitakin vertailukohtia löytyy täältä
  http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/porssikurssit/markkinaarvot.jsp?market=XHEL

  VastaaPoista
 7. Ilmeisesti sekä Aakke että Kumitonttu hiukan jakavat minun ihmettelyäni.

  Kuten sanoin, niin 700 miljoonan arvio olisi siis 8,75 kertaa suurempi kuin Rovion "todellinen arvo" (=80M).

  Mutta koska hype...

  VastaaPoista