23.10.2011

Päivän musiikkianti

Innostuin taas vaihteeksi musiikin kuunteluun kun löysin tekemäni kokoomalevyn (DVD jossa musiikki mp3 muodossa) mieleisestäni etnomusiikista. Kirjasin ihan ylös paperille eri alueet, että muistan ne tässä kirjoituksessa mainita.

Alku tuli kreikkalaisesta musiikista. Osa on aitoa kansanmusiikkia mutta suurin osa Theodorakiksen tai Hatzidakiksen säveltämiä.

Sitten seuraasi Bessarabian rytmejä ja seassa muuta yhtä kiihkeää Balkanin musiikkia. Lähinnä mustalaismusiikkia Romaniasta ja Bulgariasta.

Sitten ranskalais-espanjalais-arabialainen löytöni Alabina ja israelilainen laulajatar Ishtar.

Sitten etnomusiikkia Afrikasta. Etunenässä kuuluisa Youssou N'Dour ja toisena suosikkina yhtye nimeltä Toure Kunda.

Flamencoa minulla on paljon. Aikaisemmin kuuntelin sitä enemmän mutta kyllä se vieläkin saa jalat hytkymään musiikin sykkeessä.

Samaisen niemimaan Portugalin fadot kuuluvat myös musiikilliseen matkaani. Portugalin kieli kuulostaa niin kovin pehmeältä kun vertaa sitä espanjaan. Amalia Rodrigues on klassikko mutta kivoja tulkintoja on nuorehkolla Marizallakin.

Sitten kuuntelin yhtä kestosuosikkiani, suomalaista etnomusiikkiyhtyettä, Piirpauketta. En voi ymmärtää, miksei Piirpauke nauti suurempaa suosiota Suomessa. Keski-Euroopassahan he ovat kestosuosikkeja.

Muutaman intialaisen ragan kautta tullaan seuraavaan genreen nimittäin juutalaiseen klezmer musiikkiin. Intialaisia ragoja minulla ei ole kovin montaa ja ne ovat aika raskaita kuunneltaviakin. Mutta klezmer musiikkia sitten minulla riittääkin.

Erikoinen löytöni on myös Amr Diab ja Shakira yhdessä. Erikoisen eksoottista ja luen nekin etnomuusiikin genreen.

On minulla muutakin mielimusiikkia tottakai. Kolme kova BBB:eetä eli Bach, Beethoven ja Brahms ehkä Mozartilla ja Tshaikovskilla ryyditettynä. No. ei mennä nyt enää tuolle puolelle kun en ole niitä tänään kuunnellut. Olenpahan kirjoittanut niistäkin otsikolla 'Miten musiikkimaku muuttuu'.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti