1.12.2011

Jälleen "Vertailu: Suomessa toiseksi vähiten korruptiota"

Ihan järkyttävää miten media kirjoittaa kritiikittä ihan roskaa. Uusimmissa Transparency Internationalin "tutkimuksissa" Suomi on parantanut sijoitustaan ja on nyt maapallon maa, jossa on toiseksi vähiten korruptiota. Tässä esimerkiksi Iltalehden uutinen aiheesta.

Olen kirjoittanut tästä aiheesta useita kertoja aloittaen jo yli 20 vuotta sitten ensimmäisiä kertoja, mutta viimeksi omassa blogissani 3 vuotta sitten.

Tuossa 3 v vanhassa blogikirjoituksessani kuvaan mikä Transparency Internationalin korruptioindeksissä on vikana. Sehän ei ole heidän oma tutkimuksensa vaan eräänlainen kokoelma/yhteenveto erilaisista aiheita käsittelevistä tutkimuksista. Mutta siinä on Suomen kaltaisia maita ajatellen järjestelmällinen virhe.

Seuraa yksinkertaistettu esimerkki kuvaamaan mistä tuo virhe johtuu, että Suomi pääsee joka vuosi niin kovin korkealle tuossa korruptioindeksissä.

Meillä on paraikaa käynnissä oikeusjuttu, jossa syytettyinä korruptiosta ovat liikemiehet Arto Merisalo, Tapani Yli-Saunamäki, Toivo Sukari ja Kyösti Kakkonen ja kansanedustaja ex-ministeri Ilkka Kanerva. Kaikki muistavat vaalirahoitussotkut. Samoin miten poliisit olivat saaneet S-ryhmän ABC-asemilla ruokaa jopa puoleen hintaan. Tai miten S-ryhmän osuuskauppojen hallintoneuvostojen jäsenet saivat kaikista ostoksistaan S-ryhmässä henkilökunta-alennuksen, todellisen superbonuksen. Yleensä muuten kyse ammattipoliitikoista. Jne Jne. Kyllä noita jokainen muistaa viime vuosina kuulleensa.

No nyt siihen villakoiran ytimeen. Jos nyt kysyttäisiin tutkimuksella henkilöiltä, jotka kuuluvat samanlaisiin piireihin kuin liikemiehet Arto Merisalo, Tapani Yli-Saunamäki, Toivo Sukari ja Kyösti Kakkonen tai julkisen vallan puolella kansanedustaja ex-ministeri Ilkka Kanerva, onko Suomessa korruptiota, oletko havainnut sellaista. Vastaisi jokainen taatusti ettei täällä mitään korruptiota ole kuten he nyt oikeudenkäynnissä silmät kirkkaina kertovatkin.

Sen sijaan jossain kehitysmaassa, jossa kaikki virkamiehet pyytävät lahjuksia ihan suoraan asiakkailtaan niin kyllä sellaiset uhrit jotka eivät lahjonnasta mitään hyödy näkevät korruption ihan todellisena. Ne jotka hyötyvät eivät tietenkään näe sitä lahjontana vaan jonkinlaisena välttämättömänä 'rattaiden voiteluna'.

Jokainen voi sitten itsekseen miettiä minkälaista porukkaa on Suomessa järjestäytynyt TI:n Suomen osastoon kun katsoo minkälaisen hallituksen se on itselleen valinnut. Muodollisestihan kaikki näyttää hienolta kun hallituksen jäsenten sidonnaisuudetkin on oikein julkisesti dokumentoitu.

Mutta media syö Transparencyn kädestä ja hehkutta laajasti STT:n välittämää uutista. Mutta en minä ole enää aikoihin uskonutkaan toimittajien ammattitaitoon selvittää aidosti asioiden taustoja. Tai jos selvittävätkin niin siellä on joku 'moderaattori', usein päätoimittaja tai toimituspäällikkö, joka seuloo aineistoista poliittisesti epäkorrektit jutut kyseenalaisina.

2 kommenttia:

  1. Jokainen voi tahollaan miettiä, onko kohteliasta ja toivottavaa mainostaa omaa blogiaan toisen blogissa. Varsinkin kun kyseessä ei ole edes kommentti tai repliikki. Vain linkkejä omaansa. GpI on ilmeisen suvaitseva ja pitkämielinen.

    VastaaPoista
  2. Nimellinen on oikeassa. Olen ehkä ollut suvaitseva ja pitkämielinen. Mutta tuo omien kirjoitusten pelkkä mainostaminen ilman että kyse on mistään kommentista ei enää ole korrektia. Siinä nimellinen on oikeassa ja olen samaa mieltä. On alkanut jo minuakin ärsyttää.

    Voi nimimerkki MF ottaa tuon huomioon jos ylipäänsä haluaa osallistua kommentointiin. Mutta jos tulee vielä yksikin tuollainen niin blokkaan koko kirjoittajan MF. Ei tuo enää mitään lisäarvoa blogiini. Heheh! Lisäarvohan on marxilainen ilmaisu jota kapitalisti liikemiehetkin käyttävät!

    VastaaPoista