18.4.2012

Melkein kuukauden kirjoitustauko

On tullut pidettyä melkein kuukauden tauko omassa blogissani. Ei se kuitenkaan tarkoita että en olisi kirjoittanut. Olen osallistunut blogosfäärissä kaikenlaiseen minua kiinnostaneeseen debattiin. Ja jos olen löytänyt hyviä kirjoituksia en minä ole viitsinyt alkaa niitä toistamaan mitenkään omassa blogissani.

Eräs esimerkki minua huvittaneesta aiheesta oli perussuomalaisen kansanedustaja James Hirvisaaren eduskunta-avustaja Erosen kauhean kohun nostattanut satiirinen hihamerkki-pakina. Turun Sanomat vääristeli koko jutun aivan kuin kirjoituksessa oli ns aikuisten oikeasti ehdotettu noita hihamerkkejä eikä Turun Sanomat vaivautunut vihjaamaan sanallakaan, että Erosen kirjoituksen alussa se oli 110% selvästi kerrottu olevan satiirinen parodia. Kyllä Turun Sanomien kirjoitus oli aivan tahallista panettelua ja siten journalistisesti aika ala-arvoista touhua.

Mutta herkullisen lisän aiheeseen antoi ex-pääministeri Mari Kiviniemi, joka Ruben Stillerin Pressiklubi ohjelmassa televisiossa tuomitsi Erosen kirjoituksen, mutta sitten melkein seuraavassa lauseessa kertoi ettei hän ollut lukenut koko kirjoitusta alkuperäisenä vaan oli luottanut muun median arvosteluihin. Voi herra paratkoon minkälaisilla johtohenkilöillä meidän tasavaltaamme on siunattu. Osallistuvat ihan ilokseen lynkkauksiin selvittämättä itse asiaa. No ei nykyinen pääministeri Katainen paljon huonommaksi pannut julkisissa moitteissaan pääministerin haastattelutunnilla. En seurannut lausumaa oliko hänkin tuominnut Erosen kirjoituksen sitä lukematta.

Tuohon hihamerkkikohuun on hauskan linkin tehnyt Keskiäkäinen mies blogissaan Hampaankolosta.

Olen muutaman kerran kirjoittanut jotain meille laumoittain saapuneista Bulgarian ja Romanian romanikerjäläisistä. Jotenkin ihmettelen että meillä ollaan ilmiön edessä aivan avuttomia. EU maissahan sairaanhoitoa annetaan matkustavaisille heidän omasta kotimaastaan saatavaa eurooppalaista sairaanhoitokorttia vastaan ja sitten sen kortin perusteella laskutetaan heidän kotimaitaan. Pitää toivoa että ministeri Stubbin Romaniasta saama Romanian valtion edustaja hankkii ensimmäiseksi näille Romanian romaneille  tuo eurooppalaisen sairasvakuutuskortin heidän kotimaastaan. Eikä niin että me loputtomiin maksamme heidän sairastumisistaan suomalaisten verovaroista. Ei tämän pitäisi olla kohtuutonta eikä mitään rasismia. Vaan ihan normaalia EU käytäntöä. Niin, kysehän on EU maista!

Samoihin romanikerjäläisiin liittyi toinenkin tuore uutinen 'Hometalon saunavieraat piinaavat naapureita'.  Kysehän ei ole mistään jonkun paikallisen asukkaan vieraina olevista saunojista vaan aution hometalon luvattomasti miehittäneistä romaneista.  Kirjoituksessa heitä nimitetään jotenkin poliittisen korrektisti siirtolaisiksi kuitenkin lisäten siihen etuliitteen romani. Vaikka tuota romaniuden mainitsemista pyritäänkin poliittisen korrektiuden nimissä välttämään niin tässä on sentään rohjettu tuokin hyvin relevantti yksityiskohta mainita. Tosin olisihan kansalaiset sen ehkä osanneet lukea rivien välistäkin. Siksi olisikin ihan törppöä jos ei meillä voisi asiasta kunnolla uutisoida.
 
Se mikä minua hämmästytti tuossa 'saunavieras' jutussa oli haastateltujen eri viranomaisten täydellinen avuttomuus ettei kuulu heille tai eivät voi tehdä mitään. Perkele, jos nuo luvattomasti talon ja saunan miehittäneet sontivat  ja naapureita piinaavat talonvaltaajat olisivat suomalaisia niin kyllä siellä olisi lukuisia viranomaisia ja poliiseja karhukoplan kanssa hätyyttelemässä heitä pois ja antamassa sakkoja. Hyi helvetti. Eikö meidän viranomaisista ole mihinkään kun kyse on näistä itä-Euroopan romaneista? Uskotaanko meillä ihan ns aikuisten oikeasti että nuo raukat kerjäläiset ovat vain yksittäisiä  köyhiä, jotka tulevat tänne paremman elämän toivossa. Ja kaikki viittaukset järjestäytyneeseen rikollisuuteen on vain pahansuopaa panettelua. Voi kun meidän päätöksentekijät kävisivät paikanpäällä Romaniassa ja Bulgariassa tutustumassa miten noiden liigojen johtajat elävät luksuspalatseissaan alaisiltaan keräämillä suojelu- yms sellaisilla maksuilla. Niiden palatsien rinnalla ovat  Helsingin Kulosaaren, Kuusisaaren ja Lehtisaaren  rikkaiden hienot talot sittenkin aika vaatimattomia.

Muistaakseni noin vuosi siten Yle:llä näytettiin BBC:n tekemä dokumenttiohjelma,, jossa hyvin kuvattiin minkälaisen ongelman nämä kerjäläiset muodostivat Englannin lisäksi esimerkiksi Italiassa ja Espanjassa. Kysehän ei ollut pelkästä kerjäämisestä vaan kaikenlaisesta muustakin asiaan liittyvästä rikollisuudesta.

Jokaiselle on toki selvää että tuo tarve selviytyä vaikka rikollisuudella johtuu lähtömaan köyhistä oloista ja ettei siellä ole mahdollisuuksia nousta nopeasti köyhyydestä muulla kuin rikollisuudella. Mutta näiden seikkojen selvittäminen on sitten jo kokonaan toinen ja iso juttu.

4 kommenttia:

 1. Noh, kohta saadaan sellaiset indeksileikkurit eläkkeisiinkin jahka inflaatio hörähtää kunnolla käyntiin, että eläkeläisillä ei ole aikaa bloggailla ruokajonoja kiertäessään :)

  Ei vaan, saisit hiukan ripeämmällä tahdilla päivittää, koska sulla on laaja-alainen näkemys eri asioista.

  VastaaPoista
 2. KT! Voi kun sait mieleni ihan virkistymään kannustavalla ja myönteisellä lausunnollasi. Kiitos! Eikös sitä englanniksi jotenkin !You made my day'!

  Mutta nuo leikkurit on kyllä valitettavasti aika todellisia. Tämä vuosihan oli erikoinen, että työeläkkeet nousivat prosenteissa enemmän kuin TES palkkojen yleiskorotukset juuri taitetusta indeksistä johtuen. Tosin laukkaavat hinnat söivät sen edun nopeasti ja ovat jo ylittäneetkin. Eli kyllä tuo ruokajonojuttu voi minullekin olla lähivuosina ihan todellisuutta. Ellen nyt sitten löydä jotain vaurasta naista sulostuttamaan elämääni ja elämänkumppanikseni. Jos jotain yhteisiä kuluja (esim asuminen!) voisi jakaa tulisin kohtuullisesti toimeen. Nyt pitää tarkkailla autolla ajoakin vaikka Kauniaisten korvessa asunkin ja yrittää pysyä kohtuullisessa 1,5 - 2 bensatankillista/kk budjetissa.

  Mutta yritän ottaa ojennukseksi ja kirjoitella vähän useammin.

  VastaaPoista
 3. Mitä sitten vaikka vahingossa toistaisit muiden kirjoittamia juttuja? Kyllä blogosfääriin ääntä mahtuu, ja aina asioihin joku uusi näkökulma löytyy.

  Turun Sanomat ei muuten ainoastaan härskisti panetellut vaan myös "salaeditoi" eli muutti myöhemmin tekstiä alkuperäisestä. Tämä valtamedian tapa on tuttu BBC:n sivuilta.

  VastaaPoista
 4. VH: Olet varmaan oikeassa. Aina jotain uutta näkökulmaa saattaa löytyä ja mahtuuhan blogosfääriin ääntä. Pitää tässäkin suhteessa luottaa lukijoiden käsityksiin :)

  Mielenkiintoista tuo salaeditointi. Ei se minulle mikään yllätys ole. Sopii hyvin nykyajan toimittajien työmoraaliin. Hyi hitto.

  VastaaPoista