23.4.2012

Kuntauudistus

Olen kauhulla kuunnellut ja lukenut miten kokoomuksen ministeri Virkkunen jollain käsittämättömän tuntuisella kiihkolla on ajamassa kuntauudistusta. Kunnatkin ovat myöntäneet uudistustarpeen. Mutta jää kuva että kuntaliitokset olisivat vaihtoehtoja. Virkkunen ei sano sitä suoraan mutta jokainen ymmärtää rivien välistä että keinona nähdä entistä suuremmat kunnat. Eli meille kaupataan luin suuruuden ekonomia olisi ratkaisu edessä oleviin ongelmiin.

Olin lauantaina 21.04.2012 KHI Forumin, joka on uudehko poliittisesti ja maailmankatsomuksellisesti riippumaton kaikille avoin kansalaisfoorumi, järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Tilaisuuden otsikko oli haastavasti 'Elä ja anna toisten kuolla ja kyse oli kuntauudistuksesta ja kuntaliitoksista. Valitettavasti minulla oli toinen meno päällekkäin tilaisuuden alkuosan kanssa ja ehdin vasta klo 15:30 alkaneeseen toiseen osaan. Mutta tulin tilaisuuden jälkeen entistä vakuuttuneemmaksi ettei kuntauudistuksen toteuttamisessa voi kuntien väen väkisin yhteen liittäminen suurkunnan saavuttamiseksi olla mikään patenttiratkaisu.

Minun nykyinen kotikaupunkini Kauniainen tuntuu herättävän voimakkaita tunteita. Omissa asukkaissa pääosin positiivisia mutta muualla mukaan sekoittuu jotain omituisen kielteisiä tunteita. Kuin oltaisiin kateellisia. Onhan Kauniainen Suomen ainoa velaton kunta. Ja monissa kuntavertailutilastoissa eri kriteerein arvioituna ykkönen.

Olen kirjoittanut Kauniaisista muutamia kertoja blogissani.Ensimmäisen kerran vuoden 2008 kesällä terveyspalvelukritiikkiä. Toisen kerran muutamaa kuukautta myöhemmin yleisesityksenä. Metropolialueen kuntaliitoksesta kirjoitin v 2011 alussa kun minulle selvisi millä kiihkolla Kauniainen jostain syystä haluttiin hävittää ja liittää johonkin suurempaan kuntaan. Lähettelin muutamia sähköposteja espoolaisille valtuutetuille jotka tuota kuntaliitosta olivat havitelleet. No nythän tilanne on sellainen, että Espoo on aivan julkisesti ilmoittanut kantanaan että heillä ei ole mitään haluaa Kauniaisten liittämiseksi Espooseen.

Pari kuukautta sitten kirjoitin aivan piruuttani huumorimielessä yhdestä asiasta jossa Kauniainen oli tilastovertailujen hännillä otsikolla 'Kauniaisissa rokkaus ja köyhyys kohtaavat'.  Tosin siihenkin juttuun sain vielä lukijaltani yhden lisätilaston missä Kauniainen oli taas ykkönen: Kauniaisten autokannan keski-ikä oli kaikkein pienin. Kauhistuin ihan, että pitäisikö minun vaihtaa hyväkuntoinen autoni jo nuorempaan etten huononna Kauniaisten tilastoja :) Pitää kai sanoa 'vitsi vitsi' kun koko maa on niin täynnä kansalaisia, jotka eivät ymmärrä leikinlaskua. Pääasiassahan he ovat toimittajia mutta ei sitä tiedä koskaan milloin sellainen toimittaja eksyy minunkin blogilleni lukijaksi.       


Kauniainen on julkaissut valtuustonsa lausunnon valtionvarainministeriölle kuntauudistusasiassa. Koko lausunto on 2-sivuinen ja löytyy sivun alareunan linkin takaa.

Paikalla ollut perussuomalainen kansanedustaja, tohtori Lauri Heikkilä mainitsi puheessaan kunnan edun. Käsite jäi minua kiinnostamaan koska olen ihmetellyt miten kuntalaisten hyväksi toimivalla organisaatiolla eli kunnalla voi olla oma itsenäinen etu. Mitä se on? Lauri Heikkilän vastaus kertoikin aika selvästi. Kyse on kunnan palkollisten virkamiesten näkemyksestä. Heidän etunsa ikään kuin määrittelee mitä se kunnan etuna esitetty on. Ei se mitään sen ylevämpää ollut.

Poliittisesti nimitetyistä virkamiehistä on ansiokkaan tutkimus-pamfletin kirjoittanut  Silvo Kaasalainen. Kirjoitin aiheesta melko tarkkaan vuosi sitten huhtikuussa.

Sitten minua on ihmetyttänyt ministeri Virkkusen vetoaminen miten aikatauluista ollaan myöhässä. Kuin aikataulu olisi jossain jumalaisesta yhteydessä peruuttamattomasti lukkoon lyöty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti