5.6.2013

ABC bensiiniasemien ruoka

Olin aikeissa kirjoittaa otsikkoon "ABC huoltoasemien ruoka" kun älysin etteivät ne ole perinteisessä mielessä enää autojen huoltoasemia.

ABC asemat ovat vallanneet Suomen maanteiden kupeet: Alkuperäinen hyvä konsepti on monella tavoin vesittynyt vuosien varrella. Asuin Kuopiossa kun siellä Petosen kaupunginosassa aivan moottoritien kupeessa avattiin yksi maan ensimmäisistä ABC asemista.  Alussa se oli hyvinkin laadukas paikka.

Jo Kuopiossa alkoi haista ABC-ketjun eli S-ryhmän  poliittiset suhteet. Kuopiosta etelään johtavan tien varrella oli jo vuosikymmenet ollut 24 tuntia vuorokaudessa avoinna ollut hyvin suosittu Esson huoltoasema, joka oli entisaikojen huoltoasemine tapaan yksityisen huoltoasemayrittäjän ylläpitämä Esso merkin alla.

Kun Kuopion eteläpuolelle rakennettiin uusi moottoritie kieltäydyttiin tietääkseni rakentamasta minkäänlaista liittymää tuolle kovin suositulle ympäri vuorokauden avoinna olevalle Esson huoltoasemalle. No eihän sen 24 h/vrk aukipitäminen jonkun sivutieksi jääneen tien varrella ja ilman mitään liittymiä ja opastuskylttejä kannattanut ja ja sen toiminta oli lopetettava.

Ehkä noin kilometrin päähän oli valmistunut moottoritien liittymä ja keskelle liittymää valmistui muhkea ABC asema, joka ryhtyi alusta alkaen vanhan Esson hengessä pitämään auki vuorikaudet ympäri.

Hiukan samanlaista taistelua on käynyt Nummi-Pusulassa yrittäjä Elisa Palonen Kasvihuoneilmiö nimisen yrityksensä kanssa. Sekin jäi uuden Helsinki -Turku moottoritien valmistuessa hiukan sivuun ja näkymättömiin moottoritiestä, vaikka se hyvin lyhyen matkan päässä moottoritiestä olikin. Omistaja Elisa Palonen yritti saada tiehallinnolta lupaa moottoritielle laitettavalle opasteelle tähän taukopaikkaan. Siitä syntyi aivan käsittämätön taistelu Tiehallinnon byrokratiaa ja yksinvaltaa vastaan.

Elisa Palonen keräsi paikallisesti Kasvihuoneilmiössä käyneiltä 22000 allekirjoitusta opastuskylttiä puoltavaan adressiin. Hän lopetti lisänimien keräämiseen kun viimeisen allekirjoituksen allekirjoitti silloinen pääministeri Matti Vanhanen. Silloinen liikenneministeri Anu Vehviläinen  (KEPU) kieltäytyi vastaanottamasta adressia.

Elisa Palonen on sitkeä yrittäjä. Hän on  paikalliselta maanomistajalta vuokrattua ja pystytettyä omat moottoritielle näkyvät opasteet. Ja toiminta jatkuu, koska monet ohiajavat kansalaisetkin tuntevat myötätuntoa sitkeästi ponnistelevaa yrittäjää kohtaan.

Kasvihuoneilmiö on pysähtymisen arvoinen nähtävyys. Ensinnä se on aivan käsittämätön aarreaitta. En pysty edes luettelemaan mitä kaikkea siellä myydään sen lisäksi, että siellä on usein pieniä näyttelyitä. Siellä on pieni hyvin valikoitujen kirjojen kirjakauppa, joka ainakin minulle on ollut todellinen houkutus jokaisella käyntikerralla. Samoin siellä on myynnissä parhain missään näkemäni valikoima vanhoja kotimaisia elokuvia DVD:llä ja tietenkin hyvällä maulla valikoituja ulkomaisia klassikoita.

Ja kun koko blogikirjoitukseni aihe oli ruoka niin suosittelen heidän paikan päällä itse tekemäänsä maukasta kotiruokaa. Konstailematonta perusruokaa edullisesti mutta kaikki on tehty paikan päällä omassa keittiössä. Seikka jota Elina Palonen jatkuvasti mielellään korostaa.

Olen oppinut tuntemaan yhteisten tuttujen kautta Elisa Palosen ja olen ollut mukana KHI Forum kansalaisfoorumissa järjestämässä siellä paikan päällä mielenkiintoisia keskustelutilaisuuksia. Paikka kun sijaitsee sopivan matkan päässä sekä Helsingistä että Turusta ja miksei muualtakin.

Nyt varsinaiseen asiaan. Kävin eilen ajelulla Karjaalla ja sen lähistöllä ja kävin katsastamassa Billnäsin ja Fiskarsin ruukkimiljöötä. Mukana ollut naistuttuni näki nuo alueet ensimmäistä kertaa ja ihastui kovasti näkemäänsä. Erityisesti Fiskarsin ruukin ympäristö teki vaikutuksen.

Paluumatkalla pysähdyimme pikaisesti nälissämme syömään tien vieressä sijainneelle ABC asemalle. Emme olettaneet saavamme mitään gurmee-ateriaa mutta arvelimme että ABC asemien ravintolat tarjoavat suomen suurimpana ravintolaketjuna hyvin vakioituja standardiaterioita.

Seuralaiseni otti lohta bearnaise-kastikkeesa ( Lohta, perunamuusia, bearnaisekastiketta, kauden kasviksia
15,90 €)


Annos oli pettymys ja palautti mieleen muutaman aikaisemman pettymystä aiheuttaneen ruokailun ABC asemien ravintoloissa. Ensinnä lohi oli ilmeisesti useampaan kertaan lämmitetty. Kyllä sen paljon lohta syövä henkilö huomaa. Se ei siis ollut vastagrillattu. Perunamuusin seassa oli lohkoperunan palasia. Ja kauden kasviksia oli annoksessa lähinnä sipulin palasia.

Minun annokseni oli hienolta nimeltään aurajuustohärkää (Naudan ulkofileepihvi, AURA®-sinihomejuustomurua, kermaperunat, pihvikastiketta, kauden kasviksia 16,90 €).

Minunkin annokseni oli pettymys. Pihvi oli sitkeä, päälle oli todella siroteltu sinihomemuruja, kermaperunat olivat aika tavanomaiset mutta kaiken sotkivat nuo tämänkin annoksen "kauden kasvikset"  eli kermaperunoiden sekaan sotketut sipulit. Ikään kuin sipulit olisivat tällä hetkellä etelä-Suomessa kauden kasviksia. Ja minä kun satun inhoamaan kaikkia muita sipuleita paitsi valkosipulia. Seuralaiseni olisi mielelläni syönyt minunkin sipulini, mutta kun hän ei syö lihaa ei hän voinut poimia niitä sipuleita minun lautaseltani.

Ihmettelen tuota ruokalistan mainintaa "kauden kasvikset". Kauppojen hyllyt notkuvat tuoreita kotimaisia tomaatteja ja kilohinnat ovat suomalaisittain halpoja. Edes salaattipöydästä ei löytynyt tomaatteja. Pitää kuitenkin sanoa jotain hyvääkin eli salaattipöytä oli kohtuullisen hyvä ja riittävän monipuolinen. Salaatin ystävinä söimmekin sitä mielihalulla.

En ymmärrä miksei tällaisia ihan yksinkertaisia perusasioita hallita ABC asemien keittiöissä: 1) ei lohta voi moneen kertaan grillata ja lämmittää 2) ei perunamuusin seasta saa löytyä paistinperunoita tai lohkoperunoita - selityksiä siihenkin voi olla kaksi: annosteluun käytettyjen ottimien kanssa ei olla tarkkoja tai sitten vanhoja jämiä sekoitetaan uusiin.  Ei anna oikein vakuuttavaa kuvaa koko ketjun laadusta.

Kyllä S-ryhmä osaa. Olemme usein matkoilla ja kotipaikkakunnallakin syöneet Rosso ja Chicos  ravintoloissa ja olleet suhteellisen tyytyväisiä. Vaikka on joskus niissäkin ilmennyt pientä kokemattomuuden tuomaa  ammattitaidottomuutta mutta ruoka on ollut silti suhteellisen hyvin vakioitua.

6 kommenttia:

 1. Täyttä asiaa joka sana. ABC:n ruoka on kallista ja aivan hemmetin huonoa. Edes tuttujen lapset eivät suostuneet syömään viime kesänä kun yritin päästä helpolla lastenhoitovuorossa, vaan olivat ennemmin nälissään. Tosin heidän isänsä on erinomainen kokki, joka tietenkin tekee niin hyvää ruokaa etten ihmettele lasten reaktiota.

  Kasvihuoneilmiössä olen naureskellut monet kerrat tavaroita. Tähän asti olen ihmetellyt eniten Neukkulan armeijan peräruiskeita, jotka kuulemma myytiin loppuun yhdessä kesässä. On ollut leikit monissa makuuhuoneissa sinä kesänä :)

  VastaaPoista
 2. Itsen vältän kaikkia paikkoja joihin liittyy S-kirjain.
  Paradoksi onkin, että sama jengi joka kiroaa mikroateriat ja muut einesmätöt kotioloissa,
  maksaa niistä ilomielin ABCDEF-asemalla parikymmentä euroa (sis. automaatin kurakahvin).
  mut hei, saahan siitä poonusta.
  taustalla loistaa kelmeän keltainen valo. Tervetuloa Suomeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää totuuden sanoa, että en minä mitenkään suosi S-ryhmän yrityksiä ja vielä vähemmän ABC asemia. Pitäisi varmaan myöntää että aito hämäläis-turkkilaisessa pizzeriassa saa maukkaampaa ja edullisempaa pikaruokaa kuin ABC-asemilla. Eikä bonukset saa minua houkuteltua asioimaan S-ryhmän liikkeissä.

   Poista
 3. S-ryhmä on jo melkein valtio valtiossa. On todella hankala elää sen ulkopuolella. Saa nyt nähdä mitä tapahtuu, kun ne laajentavat pankkitoimintaansa.

  Bonushan on ylihinnanpalautusta, mutta eipä näissä asioissa järki ratkaise, jos missään muussakaan, kun ihmiset massoina vaeltavat kohti hehtaarihalleja. Käyn minäkin joskus S-liikkeissä, mutta yritän todellakin välttää niitä aina kun mahdollista.

  Jos Suomeen jotain kaivattaisiin niin monopolien murtamista. S/K:sta voisi aloittaa. Tosin jo kaavoitus suosii noita suuria, joten kilpailua ei ole näköpiirissä. Lidlin tulo on lähinnä piristävä tuulahdus, mutta markkinaosuus on jäänyt pieneksi.

  VastaaPoista
 4. En ole (onnekseni?) Suomessa pitkään aikaan mitään syönyt, mutta ensi reaktio tuota lukiessani oli, että onpahan järkyttävän kalliit hinnat ainakin nykyään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopas muuta, Janne! Tiedät ainakin varoa ABC-asemia jos Suomessa syömään joudut.

   Poista