22.6.2013

Yleisradion ohjelmista

Televisio on rappeutunut. Sieltä tulee ihan käsittämätön määrä uusintoja. Välillä alkaa tuntua tehdäänkö muita uusia ohjelmia kuin ajankohtaisohjelmien jatkuvaa vihervasuri-aivopesua. ja loput on uusintoja. Välillä jopa ihmettelen, että vasemmistolaisen pääjohtaja Revon tai toimitusjohtaja Jungnerin aikaan tehtiin enemmän oikeistolaista ohjelmaa kun nykyään oikeistolaisen toimitusjohtajan aikaan.

On tietenkin hyvä, että uusintoja esitetään esimerkiksi vuorotyössä käyvien vuoksi yms mutta tuntuu, että enemmän on kyse vain lähetystuntien halvalta täyttämiseltä.  

Ylekin on alkanut noudattaa slogania 'viihde on hyväksi' ja jos ei tuutista tule seksististä takapuolenpyöritystä sieltä tulee erilaisten ulkomaisten realityformaattien mukaista hömppää. Tai aivan loputon määrä kokkiohjelmia.

On kiva kun on kanavakilpailua, mutta jotenkin näyttää että tavoitteena on tarjota kansalle Ylenkin kanavilla kilpailukykyistä 'leipää ja sirkushuveja' tyylistä hömppää. En osaa valitettavasti nähdä mainosrahoitteisen ohjelmatarjonnan nostaneen televisio-ohjelmien laatua.

Radiopuolella tulee paljon hyvää ohjelmaa. Mutta olen ihmetellyt Yle Puheen ohjelmia. Alun perin luulin, että sieltä tulee laadukkaita puheohjelmia, mutta kovin usein puheohjelma tarkoittaakin jotain urheiluselostusta. Yhtä perustelluksi kanavaa voisi nimittää penkkiurheilijan kanavaksi.

Jaan yhdet tuttavani mielipiteen: 'Tämä kansa on korvannut kulttuurin urheilulla'. Jossain kansainvälisessä vertailussa olikin joskus vuosia sitten havaittu Hollannin ja Suomen kesken pari muista länsi-Euroopan maista poikkeavaa yhtäläisyyttä: Molemmissa maissa oli urheilusivujen määrä sanomalehdissä huomattavan suuri. Ja molemmissa maissa oli television katsojatilastojen kärjessä Perhe on pahin tyyppiset ohjelmat jälleen kaikista muista länsi-Euroopan maista poiketen.
  

5 kommenttia:

 1. Yle Puheen aamuohjelmassa Olga K. ja Jarmo Laitaneva lässyttävät aivokuollutta roskaa. Etenkin jälkimmäisen taitolaji on tyhjän puhuminen ja sitä kautta ohjelma-ajan täyttäminen paskapuheella.

  Parhaat puheohjelmat (vaikkakin usein vasemmistolaisesta perspektiivistä) löytyvät edelleen Ylen Ykköseltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun olen eläkkeellä nukun useimmiten aamulla myöhään. Kun olen aina ollut aamu-uninen, jopa työelämässä ollessani. Kun olin alkuaikoina IT alalla software developerina (=koodarin ja suunnittelijan muodostama hybridi) olivat luovimmat tunnit yleensä yöllä kun perhe oli nukkumassa eikä puhelinkaan soinut.

   Olen huomannut kyllä Yle ykkösen. ja olen pitkälti saamaa mieltä sekä ohjelmista että niiden vihervasuri-bias'ista. Se nyt vaan on olevinaan niin muodikasta olla pääkaupunkiseudulla vihreä. Ja aika usein se on lähellä vasureita.

   Tosin uskon, että usein on myös kyse toimittajan asiantuntemattomuudesta. Puuttuu riittävä yleissivistys.

   Lähinnä minua on eniten harmittanut tuo mistä kirjoitinkin, että Yle Puhe voi olla nimeltään Penkkiurheilijan kanava.

   Poista
  2. Tarkoitatko siis, että kun ihminen tarpeeksi sivistyy ja viisastuu, hän kokee valaistumisen ja ymmärtää hylätä vihreät ja vasemmistolaiset mielipiteensä ja hänestä kasvaa kunnon oikeistolainen?

   Poista
 2. Jep, aikaisemmin urheiluselostukset tulivatkin Radio Suomen puolelta, muistaakseni siirto tapahtui jo vuoden 2012 puolella. Hieman omituinen muutos mielestäni.

  VastaaPoista