19.6.2013

Pizzataxi ja katkarapusalaatti

Tulin Savosta takaisin pääkaupunkiseudulle töihin vuoden 1998 alussa. Vuoden 1992 laman seuraukset jatkuivat vielä Savossa ja IT alalla oli saatavissa pääasiassa lyhyt- ja määräaikaisia työtehtäviä. Lisäksi olin silloin jo yli 50 vuotias mikä ei suinkaan helpottanut tilannetta.

Löytyi kuitenkin muutama huipputyönantaja, jotka olivat valmiit palkkaamaan. Toinen oli cobol-ohjelmointikielen osaajalle, joita tarvittiin vuosi 2000 projekteihin. Toinen oli oman alueensa huippuyritys joka kehitti tulevaisuuden juttuja. Itse päädyin tuohon jälkimmäiseen kun arvelin ettei vuoden 2000 jälkeen enää niin suurta kysyntää olisi cobol osaajista. Tuossa jälkimmäisessä oli vielä mahdollisuus oppia uusia juttuja. Tullessani yritykseen vuoden 1998 alussa nostin yrityksen henkilöstön keski-ikää melkein yhdellä vuodella.  Jäinkin yrityksen palvelukseen eläkkeelle siirtymiseen asti.

Yrityksemme lähellä oli Pizzataxin jäsenyritys ja keksin heidän valikoimistaan herkullisen katkarapusalaatin. Pizzoihin ja kebabeihin verrattuna se oli kevyt vaihtoehto eikä siitä tullut noiden muiden tavoin ähkyä. Usein aika moni tilasi sieltä jonkun lounaan ja he toivat ne sovittuun erikoishintaan työpaikallemme.

Vuosien mittaan perheenikin kävi usein viikonloppuisin samaisessa Pizzataxissa syömässä tuon katkarapusalaatin. Viime viikolla kävin syömässä sen paikan päällä pitkästä aikaa ja hyvää oli.

Kerran kuvittelin että Pizzataxi olisi McDonaldsin kaltainen franchise yritys, jossa myytävät tuotteet on tarkkaan vakioitu. Pettymys oli järkyttävä- Kun tilasin ruokalistalta samaisen katkarapusalaatin siinä ei ollut yhtään katkarapua. Katkaravut oli ilmeisesti korvattu krutongeilla. Lisäksi annokseen oli lisätty viipaloitua punasipulia, mutta se ei selvinnyt mistään ruokalistasta. Minä satun inhoamaan kaikkia muita sipuleita paitsi valkosipulia.

Syötyäni annoksen rääpien pois minua yököttävät punasipulit valitin tummatukkaiselle kassalla seisovalle kaverille, ilmeisesti turkkilaiselle, että annoksessa ei ollut yhtään katkarapua. Kaveri sanoi minulle aivan naama pokkana: "Olisit sanonut minulle niin minä olisin vaihtanut annoksen ja laittanut sinulle katkarapuja', Kun yritin selittää kaverille, että kun olin sentään tilannut katkarapusalaatin nimisen ruoan oletin siinä olevan katkarapuja enkä krutongeja. Kaveri ei edes älynnyt pyytää anteeksi tai hyvittää ruoan hintaa tms. Siihen Pizzataxin pisteeseen en ole sen jälkeen astunut vuosikausiin kertaakaan ja olen suositellut muitakin välttämään tuollaisia huijareita. Tein kyllä reklamaation pääkonttorillekin ja kehuin samalla tuota toista toimipaikkaa..

Jos jotakuta kiinnostaa niin tuo herkullista katkarapusalaattia tarjoava Pizzataxin piste on Olarissa ja tuo huijausta yrittänyt sijaitsi Mankkaalla. Olarin pisteen asiakas olenkin ollut jo 15 vuoden ajan Tosin viimeiset yli 10 vuotta satunnaisemmin kun työpaikkani muutti toimistonsa muualle ettei lounas tuolla ollut enää luontevaa.

Tänään yritin ensimmäisen kerran tehdä itse samanlaisen katkarapusalaatin kuin Pizzataxilla. Se onnistui suhteellisen hyvin, mutta kaksi asiaa olisi voinut olla toisin: salaatin lehdet olisin voinut korvata kiinankaalilla mikä on Pizzataxilla käytössä. Ja olin omavaltaisesti lisännyt salaatin joukkoon herneen versoja. Ei sopinut tuohon. Herneen versot sopivat johonkin pastaan tai vaikka pihviin mutta ei tuohon katkarapusalaattiin.

Katsoin netista minkälaisia katkarapusalaatteja siellä on mutta ihan samanlaista reseptiä en löytänyt.

Jos jotakuta kiinnostaa tehdä itse ja kokeilla niin resepti on ihan yksinkertainen:
- salaattia tai kiinankaalia  (kiinankaali on rapsakampaa)
- herkkusieniviipaleita (säilykkeistä)
- pilkottua keltaista tai punaista paprikaa
- tuorekurkun kuutioita/lohkoja
- ananaspaloja (säilykkeistä)
- katkarapuja (sulatin pakasteesta)
- tomaatin viipaleita
- sinappikastike (Lidlin DeLuxe Dijon-sinappikastike oli aika hyvää kun en viitsinyt itse tehdä)
 Ei tuo varmaan mikään gourmet-annos ole mutta en minäkään ole mikään gourmet kokki :)

Sekoitussuhde on varmaan hyvä tehdä maun mukaan.

Nyt kun olen kokeillut itse niin uskalsin kutsuin erään tutun Pizzataxin katkarapusalaatin ystävän huomenna syömään kotiini katkarapusalaattia à la Pizzataxi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti