10.4.2014

Älä ammu viestintuojaa

Tallink SIljan henkilöstöjohtaja kertoo Ruotsin television ohjelmassa päivänselvän tosiasian ja sai kimppuunsa raivoisat ilmeisesti yltiöfeministit tai tyhmät ja ajattelemattomat naistoimittajat. Ja miksei tyhmimmät feministi-miehetkin.

Yle uutisoi.

"Tallink Siljan henkilöstöjohtaja Vahur Ausmees sanoi Ruotsin TV4:n Kalla Fakta -ohjelmalle, että naisten tulisi miettiä, kuinka paljon alkoholia he laivalla juovat, sillä naiset tietävät, mihin se voi johtaa. Ausmees myös sanoi, ettei jokaista humalaista raiskata."

Ja tuo on jo samassa uutisessa väännetty muotoon:

"Ruotsissa on paheksuttu henkilöstöjohtajan lausuntoa, joka sälyttää vastuun rikoksen uhrille."

Siis tämähän on ihan järjetöntä. Eikö tuollaista tosiasiaa saa edes sanoa ääneen?

Tässähän on ihan sama kuin jos ei saisi sanoa, että varo yömyöhällä kulkemadta humalassa Helsingissä Kaisaniemen puiston läpi sillä on vaara että tulet ryöstetyksi ja/tai pahoinpidellyksi. Jopa mieskin!

Suurin osa pääkaupunkiseudulla asuvista tietää ja ymmärtää tuon tosiasian. ja sen sijaan, että kävelisivät yöllä pimeässä Kaisaniemen puiston halki humalassa ottavat taksin kotiinsa.

Eikä kukaan sano, että tuollaisen tosiasian kertoja väittäisi uhriä itseään syylliseksi tuohon pahoinpitelyyn tai ryöstöön. Mutta minä rohkenen sanoa ääneen, että käyttäytyy tyhmästi ja ajattelemattomasti.

Jokaiselle terveelle ja tasapainoiselle ihmiselle, miehelle tai naiselle, nuorelle tai vanhalle pitäisi olla selvä ettei raiskaus ole missään tapauksessa sallittua. Ei vaikka kuinka provosoivasti ja viettelevästi nainen olisi pukeutunut. Tuota asiaa pyritään erityisesti korostamaaa Suomeenkin rantautuneilla ns lutkamarsseilla ja aivan oikeutetusti  Mutta kyllä naisiltakin voisi odottaa jonkinlaista itsesuojeluvaistoa. Maailmassa löytyy hulluja riittämiin ja kovassa humalatilassa altistuu helpommin noille hulluille. Jos joutuu uhriksi on turha vedota lakikirjaan.

Oletteko muuten törmänneet ravintolassa kovasti humalassa olevin naisiin, jotka ovat pukeutuneet seksikkäästi ja humalassa vielä käyttäytyvät erityisen "huorahtavasti"? Ja yllättävän aggressiivisesti! Minä olen törmännyt ja pidän sellaista kohtaamista äärimmäisen epämielyttävänä. Onneksi en ole hullu raiskaaja ja ymmärräm asetelman humalatilan  aiheuttamaksi. Ja lähden pakoon. Voimakkaasti humalainen nainen on mielestäni yksinkertaisesti vastenmielinen.

Minusta tuo Tallink Siljan henkilöstöjohtaja teki rohkean ja sellaisena kunnioitettavan teon lausuessaan ääneen tuollaisen tosiasian ja varoituksen. Eivät kaikki nuoret naiset eikä vanhemmatkaan välttämättä ymmärrä tuollaista tosiasiaa. Eikä sen kertominen tarkoita, että syyllistää uhria raiskauksesta. Se on valistusta tyhmille.

Normaaleille miehillekin pitää sanoa varoituksen sanoja. Oikeuskäytäntömme raiskausasioissa lähenee koko ajan Ruotsia. Suunnitelluilla lakimuutoksilla ollaan liian helposti mahdollistamassa suhteellisen normaalienkin pariutumisriittien tulkinta raiskaukseksi. Suosittelen lukemaan Miesten tasa-arvo ry:n antaman lausunnon  lakimuutosehdotuksista, joita minäkin olen kommentoinut puolisentoista vuotta sitten täällä.

5 kommenttia:

 1. Syy miksi tästä pillastuttiin on, että tästä on lyhyt matka väittämään"naisten tulisi välttää mustien miesten seuraa" koska tilastollisesti ja niin edelleen. Ihmiset eivät ilmeisesti ymmärrä, että yksilön käyttäytyminen voi erota tilastollisista keskiarvoista, jonka takia he paheksuvat niistä puhumista, kuten Tatu Vanhasen väitteet eri kansojen älykkyysosamääräeroista. Monesti blogeissakin ihmiset kertovat omista kokemuksistaan, mutta sitten epärationaalisesti yleistävät ne koskemaan suuria populaatioita. Tyyliin tunnen paljon afrikkalaisia eivätkä he ole koskaan raiskannert naista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KT, tuntuu vaan niin järjettömältä tämä asiasta noussut möykkä. Oli ihan pakko purkaa oma päähän otto tänne blogiin. Nöinhän monet näist¨aiheista puplahtavat esiin. Ruotsissa vielä paljon pahempi kuin meillä vaikka toimittajat mediassa ovat Suomessa ja Ruotsissa hyvin samanhenkisiä. Varsinkin kun yksityisesti asiasta keskustellessani monet naiset, yleensö ellaiset vähän fiksummat, ovat ihan samaa mieltä. Ja aloittavat ihan itse spontaanisti keskustelun aiheesta.

   Poista
 2. Olen kanssasi tasan samaa mieltä, paitsi yhdestä asiasta. Sanot " Jos joutuu uhriksi on turha vedota lakikirjaan." Siihen voi ja pitääkin voida vedota. Lakiemme ongelma toki on, että ne on aika pitkälti tehty ns. miesnäkökulma täysin ohittaen, kuten linkeistäsikin ilmenee.

  Olipa laki mikä tahansa, tulevat naiset, miehet, lampaat, koirat ja muutkin eläimet varmasti raiskatuiksi tulevaisuudessakin. Omaksi tappiokseen. Naiset ja miehetkin voivat kuitenkin tehdä jotain itsekin sen eteen, että eivät joutuisi raiskatuksi. Valitettavan moni nainen tuntuu sen vähintäänkin unohtavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En näköjään kirjoittanut selvästi kun arvelet että olisimme eri mieltä kun kirjoitin "jos joutuu uhriksi on turha vedota lakikirjaan". Tottakai pitääkin vedota. Kyllä minä olen samaa mieltä' kanssasi. Tarkoitin sitä, että pitää joistain varotoimista itsekin yrittää huolehtia. Se kyllä asiayhteydestä olisi pitänyt selvitä vaikka en sitä osannut muortoilla ymmärrettävillä sanoilla lyhyesti ja ytimekkäästi. Tottakai jälkeenpäin lain suoja on erittäin tärkeä. Tarkoitin vain, että olisi hyvä etukäteenkin toimia. Kun ei voi luottaa, että hullutkin noudattaisivat lakeja.

   Poista
 3. Et kirjoittanut epäselvästi ollenkaan ja ymmärsin mitä tarkoitit. Kunhan pilkkua pyöristelin. Tosin naiset tuntuvat valitettavan usein uskovan, että rikollisuus loppuu säätämällä uusi tai kovennettu laki rikoksien rangaistavuudesta.

  VastaaPoista