3.4.2014

Määrääkö osakeyhtiölaki voiton maksimointiin?

Taas jossain uutislähetyksessä syötti toimittaja meille samaa jo vuosikaudet toistettua mantraa, että osakeyhtiön on jo lain perusteella tuotettava mahdollisimman paljon voittoa osakkeenomistajille eikä siksi jotain juttua voida toteuttaa rikkomatta osakkeyhtiölakia.

Osakeyhtiläissä sanotaan sen I osan 1 luvun 5 § seuraavasti.

'Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.'

Voiko tuota enää selvemmin ja ytimekkäämmin sanoa? Toisaalta tuo toteamus on itsestään selvää. Ei mikään osakeyhtiö pärjää pitkän päälle ellei se tuota voittoa. Mutta ei tuossa sanota että voittoa on maksimoitava eli tuotettava mahdollisimman paljon.

Kyllä osakeyhtiö voi asettaa sen rinnalle muitakin tavoitteita. Tietenkin siinä yhteydessä on otettava huomioon osakkaiden tasa-arvoinen kohtelu ja päätöksenteon pitää olla lain, yhtiöjärjestyksen ja mahdollisen osakassopimuksen mukaista. Mutta vaikkapa jonkinlaisen yhteiskuntavastuun huomioon ottamiselle ei pitäisi ainakaan osakeyhtiölain perusteella olla mitään esteitä.

Eri asia on sitten saadaanko yhtiön sisällä konsensusta tuollaisesta yhteiskuntavastuusta ja miten sitä toteutetaan vähemmistöjen oikeuksia kunnioittaen.

Mutta ahneuden ja voittojen maksimoinnin väittäminen osakeyhtiölain vaatimukseksi on ihan potaskaa. Kun sen joku on joskus saanut toimittajille syötettyä mantraksi niin sitä meille vaan koko ajan tuputetaan yhä uudelleen.

Piti minunkin ihan tarkistaa, että olisiko tuollainen säädös jossain vaiheessa ujutettu osakeyhtiölakiin. Epäilin kyllä kun vuosia sitten kuulin mutta siitä kuin itse opiskelin aihetta ja jouduin soveltamaan on kulunut jo paljon aikaa. Tulipahan tarkistettua.
         

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti