1.1.2015

Hyvää Uutta Vuotta ja vähän muutakin!

Hyvää uutta vuotta kaikille lukijoille ja ystävilleni.

Kova urakka on edessäni. Eli laihdutus takaisin terveellisempiin mittoihin. Menin laistamaan loistavaksi osoittautunutta ruokavaliotani vältä.viisi-valkoista. Kun noudatin sitä tiukasti aika pitkään onnistuin laihduttamaan ja oloni oli todella kaikin puolin hyvä.

Alkoi vain "hiukan" tehdä mieli mm hyvää aitoa ruisleipää, myös Oululaisen hapankorppuja  ja pastaa. Joskus jopa kaloripommia, jota valmistajat joskus jäätelöksi nimittävät. Sehän on pelkkä lisäaineiden kimara. Jopa ns premium-jäätelötkin. Omatekoinen hyvin maustettu lihamakaronilaatikkokin on ollut suurta herkkuani.

Nyt se loppuu. Laihaa lihaa, lähinnä kanaa ja kalaa, paljon vihanneksia tuoreina ja höyrytettyinä. Ja jos tekee mieli imeliä niin hedelmiä. Ja sitten tietenkin kohtuullisen kokoiset annokset eikä santsauksia. Aikoinaan. kun minulla ei ollut ongelmia keskivartalolihavuuden kanssa, minuun teki suuren vaikutuksen loistava filosofinen puhuja ja ajattelija Yrjö Kallinen. Erikoinen mies, pasifisti, joka toimi puolustusministerinä Suomessa 1946 ... 48. Hän kertoi syömisestään, että pitää syödä vain sen verran, että nälkä väistyy. Ei niin paljon, että tulisi kylläisyyden tunne. Siihenhän me usein päädymme nykyisenä nautiskeluun painottavana aikana. Monet ravinola-annoksetkin ovat niin isoja, että puolikaskin riittäisi kun tarkkaan ajattelee. Mutta sitten me hyvin lapsuudessa kasvatettuina syömme kuitenkin lautasen tyhjäksi.

Se varsinainen asia oli kuitenkin, että sain alkuviikosta lahjan. Eräs vasemmistoliittolainen, hyvä kaveri, ex-työkaveri oli tilannut minulle 3 kk halvalla 10€ lahjatilauksena  Kansan Uutisten Viikkolehden.

En ole koskaan ollut Kansan Uutisten tilaaja. Olin sitä joskus lukenut kirjastossa jo 1960-luvulla, mutta en pitänyt sen Neuvostoliittoa hymistelevästä linjasta  Olin itse matkustellut Neuvostoliitossa vuodesta 1958 alkaen ja havainnut, että ei kysymys mistään työväen paratiisista ollut mitä taas Kansan Uutisetkin yritti jotenkin propagoida. Joskus 1970-luvulla ostin ihan kuriositeettina Tiedonantaja-lehteä kun yritin ymmärtää miksi jotkut vanhat tuttavat ja fiksuina pitämäni sivistyneet koulukaverit hurahtivat noihin ns taistolaisiin. He ihmetyttivät minua yhtä paljon kuin uskovaiksi heränneet tuttuni. Mutta jonkinlaisesta uskostahan siinä oli kysymys.

No nyt avasin Kansan Uutisten Viikkolehden uteliaan ennakkoluulottomana olihan Vasemmistoiitto päässyt aiemmasta Moskova holhouksesta ainakin siltä on näyttänyt. Kyllä siellä oli mielenkiintoista sisältöä. Selvästi sellaisia aiheita, joiden pitäisi kiinnostaa esimerkiksi pienituloisia eläkeläisiä. Olen minä seurannut joitakin vasemmistoliittolaisia poliitikkoja sekä myönteisesti mutta myös paheksuen. Ei minusta taida olla tuon kaltaisen joukkoliikkeen kannattajaksi.

Mutta minua on aina kiinnostanut oikeudenmukaisuus sekä pienissä ympyröissä, mutta myös ihan koko yhteiskunnan tasolla. Vaikka olen työssäoloaikana ollut melko hyvätuloinen olen uskonut pohjoismaiseen hyvinvontimalliin ja taloustieteitä opiskellessani ymmärsin siihen liittyvän jonkinlaisen markkinatalouteen perustuvan sekatalousmallin. Ja laitettakoon tähän vielä sekin, että vaikka olen suhtautunut Neuvostoliittoon aikoinaan hyvinkin kriittisesti olen aina, ehkä osin etnisen taustani huomioon ottaen, kannattanut lämpimiä naapuruussuhteita. Eli olen Paasikivi-Kekkosen ajan lapsia siinäkin suhteessa ja vierastan tätä nykymenoa, jossa russofobia näyttää nostavan päätään.

Tulee aina noita sivukiemura-jorinoita.

Kun nyt uuden vuoden päivänä heräsin aamulla muistan nähneeni unen, jossa minulle tämä Kansan Uutisten Viikkolehden lahjoittanut kaverini oli lähettänyt sähköpostin, jossa oli kolme Excel-taulukkoon laitettua laskukaavaa. Niissä kaavoissa oli oikeudenmukaisuuden laskentamallit. Minulle vanhana matemaatikkona tietenkin hyvin mieleiset. Mieleenkiintoisinta olisi herätessäni ollut tuo laskentamalli, missä olisi ollut kaava, jonka mukaan olisi pitänyt laskea oikeudenmukaiset indeksikorotukset eläkkeisiin.

Kyllä minua nauratti aihe. Olin nimittäin tuossa Kansan Uutisten Viikkolehdessä lukenut eri puolueiden valikoitujen poliitikkojen vastaukset kysymykseen olisiko eläkkeiden indeksien leikkaukset mahdollista perua. Ihan fiksuna pitämäni vasemmistoliittolainen Erkki Virtanen puhui hänkin asian vierestä. Ainoa kysymyksen oikeasti ymmärtänyt ja käsitellyt oli perussuomalaisten edustaja. Korjaisiko hän epäkohdan jos olisi valtaa ei ole ollenkaan varmaa, että en minä mitenkään oikeasti perussuomalaisiin luottaisi. Täysverisiä poliitikkoja sielläkin koko joukko on.

Mutta tuo edellisen illan ohjelman heijastuminen seuraavan yön uneen oli minusta aika jännä. Ei se vanha oikeudenmukaisuutta hakeva puunhalaaja (nuorimman tyttäreni antama nimitys) minusta mihinkään ole lähtenyt.    

5 kommenttia:

  1. Eläkkeen ongelma Suomessa on se, että valtio on ottanut maksamisen hoitaakseen. Sama juttu kuin terveydenhuollossa. Niissä länsimaissa, joissa ihmiset ITSE maksavat terveydenhuoltonsa (kuten Sveitsissä ja Yhdysvalloissa), he käyttävät rahaa ENEMMÄN terveydenhoitoonsa kuin Suomessa. Uskon, että eläkkeissä olisi sama juttu. Jos ihmisten tulisi huolehtia omasta eläkesäästämisestään, he todennäköisesti laittaisivat sivuun hiukan nykyistä enemmän ja lisäksi hakisivat parempaa tuottoa (lue: korkeampaa riskiä) eläkesäästöilleen.

    VastaaPoista
  2. Ai niin, Kansan Uutisesta... On se niin hirveää paskaa että vaikka säännöllisesti luen Vihreän langan ja Demarin ymmärtääkseni poliittisten älykääpiöiden maailmankuvaa, en sentään KU:ta kykene sulattamaan. Riittää kun lukee jonkun Mirka Muukkosen tai Osmo Soininvaaran blogia, niin huomaa että ymmärtämättömyys ei ole tyhmyyttä eikä johdu vähäisestä äälystä vaan kyse on taitavasta sumutuksesta, jolla typerät äänestäjät uskotellaan valtuuttamaan kyseinen yksilö ruokaisien lihapatojen ääreen.

    Kuten tiedät, Curley-ilmiö on todellinen ja se ainakin omasta mielestäni kaikkein parhaiten selittää, miksi olemme tässä tilanteessa. Kun joka neljäs työskentelee julkisella puolella ja puolet kansasta elää sosiaalituilla, niin heidän intressinsä on säilyttää nykytilanne - paradox.

    VastaaPoista
  3. Sinusta saa sellaisen kuvan, että olet ns. tolkun ihminen. Se on toisaalta hyvä, mutta toisaalta taas huono - et lämpene kommunismille.

    Aion itse käyttää osan tulevasta keväästä kommunismi -aiheisten nettisivujen toteuttamiseen. Aion tavoitella vähän samanlaista retorista tyyliä kuin jehovantodistajien lehdissä, eli asiallisesti mutta ehkä älyllisesti hieman halvoin keinoin kerrotaan asioista ja yritetään vakuuttaa lukija siitä, että kommunismi todella on mielekäs katsontakanta asioihin. Tyyli olisi siis hieman toisenlainen kuin edesmenneessä blogissani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Sammalkielelle. Pidän tuota lausumaa että vaikutan tolkun ihmiseltä myänteisenä arviona.

      Joo, en kyllä lämpene kommunismille. Kaupallisen koulutuksen myötä päädyin suosimaan jonkinlaista sekataloutta. Ehkö jonkinlaista pohjoismaista hyvinvointimallia. Kyllä yksityisomistuksella on ouolensa. Hyvät ja huonot.

      Onnea vaan Sammakielen hankkeelle!

      Poista
  4. Kommunismihan on nykyajan vihatuin poliittinen ideologia heti fasismin jälkeen. Esimerkiksi Kumitonttu nimittelee kommunismiksi kaikkea mistä ei itse tykkää, koska kommunismiin liitettävä negatiivinen tunnelataus on niin vahva.

    Minun tarkoituksenani olisi siis kirjoittaa sellainen valistussivusto, johon tutustumisen myötä kommunismiin kallellaan oleva henkilö uskaltaisi avoimesti myöntää olevansa kommunisti, ja joka tarjoaisi samalla myös jonkinlaiset vastaväitteet yleisimpiä antikommunistisen propagandan muotoja vastaan,

    Linkitän sivuston tänne sitten kun se on valmis, niin voit kiusata itseäsi lukemalla lisää juttujani pitkästä aikaa :)

    VastaaPoista