7.2.2015

Osa-aikaeläkkeen suosio laskenut?

Muutama päivä sitten julkistettiin tuoreita tietoja työeläkkeistä ja eläkkeelle siirtymisistä.

Minua huvitti suuresti kun uutisoinnissa kerrotiin miten ihmiset eivät enää halua työkyvyttömyyseläkkeelle. Ja siirtyvät sitten eläkkeelle entistä myöhemmin.

Samalla tavoin hehkutettiin, että myös osa-aikaeläkkeen suosio on laskenut huomattavasti.

Molempiin katsottiin syynä myös olevan, että ihmiset haluavat olla tukemassa yhteiskuntaa eivätkä siksi hakeudu eläkkeelle.

Tämä on ihan naurettavaa hurskastelua. Työkyvyttömyyseläkkeen ehdot ovat todella heikot. Niitähän on vuosien varrella leikattu enemmän kuin täysinpalvelleiden vanhuuseläkkeitä. Kyllä työkyvytön on edelleen työkyvytön. Kun ei kykene tai ei saa työtä sinnitellään työttmyyskorvauksilla ja toimeentulotuilla. Ja koristetaan eläketilastoja ja säästetään työeläkeyhtiöiden rahoja.

Osa-aikaeläkkeeelle siirtymisestä on tehty hankalaa ja sen saantia on jatkuvasti kiristetty. Kun minä ehdin olla kymmenisen vuotta osa-aikaeläkkeellä ennen siirtymistäni vanhuuseläkkeelle 65½ vuotiaana niin nykyisin ehtii kai olla osa-aikaeläkkeellä vain muutaman vuoden ennen vanhuuseläkettä.

Lisäksi kaikenlaiset gurut ovat kitkeriä, että osa-aikaeläkkeelle siirtyivät minunkin aikaan hyvätuloiset ja sitten ryhtyivät pidentyneinä vapaa-aikoinaan vaikkapa golffaamaan kun olivat ihan terveitä. Minä aina ihmettelinkin tuota kateutta, sillä osa-aikaeläkkeen tarkoituskin oli, että sen saa terveenä. Se oli vain eräänlaista pidemmän työssäolon mahdolliseksi tekevää leppoistamista. Minäkin maksoin osa-aikaeläkkeellä ollessani enemmän eläkemaksuja kuin mitä sain osa-aikaeläkettä. Ja ainakin minä koin, että se oli yksi syy miksi jaksoin täyteen vanhuuseläkeikään asti työelämässä.

Mutta tämä työeläkkeistä tiedottaminen maistuu todella mielestäni nykyään enemmän sumuttamiselta kuin aidolta tiedottamiselta. Keksitään näennäisselityksiä ja suorastaan valehdellaan. Koko eläkekatosta keskustelu on menty Eläketurvakeskuksen arvovallalla mitätöimään. Eläkealan asiantuntija, vakuutusmatemaattikko, tohtori Olli Pusa on ihmetellyt minkälaista roskaa meille syötetään perusteluna ettei työeläkkeille voitaisi asettaa eläkekattoa tai että se olisi koko järjestelmälle jotenkin kallis ja epäedullinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti