1.2.2015

Pysyykö verottaja kohtuudessa luontoisetuarvoja määritellessään?

Palkansaajille ollaan joka puolelta suostuttelemassa maltillisiin palkkaratkaisuihin vuodelle 2015. Työnantajapuolella väläytellään jatkuvasti nollalinjan lisäksi palkkojen alennuksia. Julkisen vallan edustajat sentään puhuvat vain maltillisista ratkaisuista.

Mutta mitä valtio tekee itse? Soveltaako se itse ollenkaan malttia?

Kiinnitin huomiota verottajan verotuspäätöksiin koskien asuntoedun luontoisetuarvojen laskentaa ja verotusta.

Kun palkkojen korotukset ovat viimeksi työehtosopimuksissa olleet 0,4% luokkaa järkytyin kun katsoin miten 50 m2 asunnon luontoisetuarvolle on käynyt pääkaupunkiseudulla.

Hurjin korotus oli vuoden 2014 luontoisetuarvo 50 m2 asunnosta 578€/kk niin sitä on korotettu muuallakin kuin vain Helsingin kalleimmilla alueilla yli 21% eli uusi luontoisetuarvo olisi 702€/kk.

Kyllä tällaisesta huippukorotuksesta on kohtuus  kaukana. Ihan haiskahtaa kuin korotusta olisivat olleet samat tahot suunnittelemassa kuin Fortumin hallituksen palkkioiden korotuksia.

Yhteiskuntamoraali on rapautumassa. Viimeiset isojen pörssiyhtiöiden tulosjulkistukset kertovat ennätysosingoista. Hallituspalkkioita ollaan korottamassa useilla kymmenillä prosenteilla. ja selityksenä että saadaan näin kansainvälisesti kilpailukykyisiä hallitusammatilaisia, etteivät he lähtisi ulkomaille. Kuka hullu ulkomainen tai kansainvälinen pörssiyhtiö palkkaisi jotain suomalaisia ja itseään hallitusammattilaisiksi kutsuvia. Kyse on vain suppean pikkupiirin sulle-mulle hyväveli ja hyväsisarkerhosta. Kuka noita minnekään huolisi ellei kaveri huolehdi. Ja sitten tietenkin sinä huolehdit sinua ehdottaneesta kaverista jollain hyvällä hallituspaikalla.

Olen jo pidempään yrittänyt selittää sisäistå devalvaatiota ehdottaville kokoomuslaisille tutuilleni, ettei sellainen onnistu kun niihin talkoisiin pantaisiin väkisin vain kaikkein huono-osaisimmat, joilla nyt vielä töitä olisi. Eläkeläisiltä, työttömiltä yms leikataan jo muutenkin. Ei niihin talkoisiin hyväosaisia saada muuta kuin väkisin.

Lisäksi olen myös muutaman kerran ehdottanut että kun palkkojan ja eläkkeiden leikkauksia tehdään indeksejäkin rukkaamalla niin pitäisi rukata kaikki muutkin indeksisidonnnaisuudet kohtuullisiksi. Käsittääkseni meillä on siihen olemassa hätätilanteisiin laadittuja lakeja. Onko ne vielä EU-jäsenyyden aikana ylipäänsä voimassa ei ole tiedossani. .

1 kommentti:

  1. Ei tavallisista suomalaisista tarvitse välittää, ihmisoikeudet koskevat vain aatelisia. Näinhän se on aina ollut, nyt vain palataan vanhoihin hyviin aikoihin, kun rahvas tiesi paikkansa.

    VastaaPoista