9.2.2007

Kansan enemmistö kannattaa terveyspalvelujen ulkoistamista

Taas tuli tuore uutinen, joka todisti, että tilastoilla tai tutkimuksilla voi todistaa ihan mitä tahansa. Ja uutisointi osoittaa mielestäni myös, etteivät media-ihmiset harrasta mediakritiikkiä.

Minä en usko, että kansalaisten enemmistö todella haluaisi että julkiset terveyspalvelut pelkästään ulkoistettaisiin. Kansalaiset haluavat verovaroillaan vain parempia ja tehokkaammin tuotettuja terveyspalveluja.

Ensinnä jokainen joka haluaa saa yksityisiä terveyspalveluja jo nyt ostaa lähes mielin määrin. Kunhan vain maksaa.

Tutkimuksen teettäjä oli käsittääkseni yhdistys, jonka jäsenet myyvät verovaroilla ostettaviksi ulkoistettuja, yksityistettyjä terveyspalveluja, eli oma lehmä ojassa.

En minä ole ulkoistuksen vastustaja sinänsä. Ulkoistus on vain sellainen taitolaji, että jos julkinen valta (valtio, kunnat yms) ei osaa itse hoitaa terveys- tai sosiaalipalveluja kunnolla ja tehokkaasti niin ei ne osaa niitä oikealla tavalla tehokkaasti ostaakaan.

Ulkoistuksen ostaminen vaatii todella taitoa. Ulkoistus lisääntyy kiihtyvällä vauhdilla, palveluketjut pitenevät ja näyttävät myös aika usein huonontuvan.

Minä veikkaan, että taitaa ulkoistukselle muutenkin käy pitkällä aikavälillä samoin kuin kävi aikoinaan vähittäiskaupassa leivälle. Kun kunnon leipä alkoi loppua kaupoista ja kaikki oli muovipussiin pakattua höttöä alkoi vihdoin ilmestyä premium leipää, paistopisteitä, puolivalmisteita yms. Muoti-ilmiö ei ollut sittenkään kantanut.

Kirjoitin tässä blogissa aikaisemmin
epäonnistuneesta ulkoistuksesta ja törmään vastaaviin epäonnstuneisiin ulkoistuksiin jatkuvasti. Eräässä tapauksessa kysyinkin ulkoistuksen ostaneen yrityksen edustajalta oliko palvelu hänen mielestään hyvää: "ei se sitä ole, mutta se on ihan sopimuksemme mukaista". Sopimusta ei voinut purkaa kun ei ollut mitään sopimusrikkomusta ja kaikki meni sovittujen pykälien mukaan.

Paineita tuo vastaisille jatkoneuvotteluille saattoi aiheuttaa jos sopimusneuvottelija-ostajat vaivautuivat omiensa arvostelua kuuntelemaan. Arvostelun kuunteleminen saattoi olla piinallista kun olivat itse tehneet huonon sopimuksen edellisellä sopimuskierroksella.

Vanhushuollon yksityistäminen on mielestäni jo osoittanut karmeita säästöesimerkkejä, vaikka on näitä säästöshokkeja toteutettu julkisessa omistuksessakin olevissa laitoksissa.

Yli 60 v alkaa jo itsekin miettiä minkälaiseksi ulkoistus- tai säästöuhriksi tässä suuriin ikäluokkiin kuuluvana joutuu kun ei työuransa aikana mitään miljoona-omaisuuksia onnistunut kahmimaan. Ja koko TEL-eläkejärjestelmääkin on säästöjen (tästä voisi kirjoittaa yhä uudelleen ja uudelleen, miten kuitenkin "rukkaajat" [meinasin virhekirjoittaa "runkkaajat"] ovat omat etunsa onnistuneet hoitamaan) kourissa ajettu alas siitä mitä minullekin työurani alussa 1960-luvun julkisvallan taholta luvattiin.

Olisi vain silloinkin pitänyt luottaa kapitalisteihin eikä sosialisteihin ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti