30.5.2007

Hoitokodissa asuville pakollinen sairaalalähete

Olen vuosien varrella joutunut useamman kerran huomaamaan tiedon kulussa pahan katkoksen, jos palvelutalossa tai hoitokodissa asuva joudutaan toimittamaan ambulanssilla sairaalaan.

Potilas voi olla huonokuntoinen, ettei pysty itse puhumaan tai on dementoitunut siten, ettei kykene osallistumaan hoitoprosessiin. Eräässä tapauksessa havaitsin, että potilas oli ”vanhan ajan” ihminen, jonka mielestä kipuja ja vaivoja ei tullut turhan päiten valitella. Lääkärin siinä kysellessä vaivoja vastaukset olivat tyyliin ”no eihän tässä suurempia” tai vastaavaa.

Ja jos potilas on sairaalaan tullessa puhekyvyttömässä tilassa saattaa lääkäri vetää potilaan terveydentilasta ennen sairastumista suorastaan vääriä johtopäätöksiä.

Jos kyse on vanhuksesta joka viedään ambulanssilla kodistaan mukana lähtee usein puhekykyinen läheinen, joka voi lääkärille selostaa tietämäänsä.

Hoitokodeissa ja palvelutaloissa on niukka miehitys eikä sieltä liikene yllättävälle sairaalakäynnille saattajaa. Sen vuoksi on mieleeni tullut, että pitäisi asiantuntijalääkäreiden toimesta laatia helppokäyttöinen saatelomake, joka voitaisiin antaa lähetteenä sairaankuljetukselle ja josta selviää yleisimmät tarvittavat terveydentila- ja kontaktitiedot ja mistä saa tarkempia lisätietoja tarvittaessa.

Tällainen lähetelomake pitäisi tehdä pakollisiksi erilaisille hoito- ja palvelukodeille. Jos niiden levittäminen hoito- ja palvelukoteihin olisi vaikeata voisi levittämisen varmaan aloittaa sairaankuljetusyrityksistä.

Toivon, että tällainen käytäntö leviäisi mahdollisimman laajalle ja siksi idea on vapaasti käytettävissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti