27.11.2007

Julkisen ja yksityisen sektorin kuukausiansiot


Usein väitetään keskusteluissa julkisen sektorin ansioita huonommiksi kuin yksityisellä sektorilla. Jossain vaiheessa satuin Tilastokeskuksen tilastoista tutkimaan ilmiötä ja huomasin yllätyksekseni että käsitykseni olikin väärä. Laitan tähän histogrammin keskiansioiden mediaaneista v 2005. Niistä näkee, että valtiolla ansaitsee selvästi parhaiten sekä miehet että naiset. Yksityisen sektorin ja kuntasektorin ansioissa on aika mitättömät erot. Sen sijaan miesten ja naisten kokonaisansioissa on huomattavat erot. Niiden tulkinnassa viittaan myös edellisessä blogikirjotuksessa viittaamaani Pauli Sumasen tutkimuksiin.

Ylimmässä taulukossa tiedot ovat vasemmalta oikealle:
Yksityinen sektori, miehet, naiset
Julkinen sektori, miehet, naiset
Kuntasektori, miehet, naiset

1 kommentti:

  1. Tämä minua mietitytti esim Tehyn lakon aikana, että miksi kyseinen asia ei noussut lainkaan esille mediassa. Samaan aikaan kirjattiin kunnittain huipputuloiset, mutta todellista substanssia arkielämään tuova asia jäi varjoon.

    Oletan että suurin syy on poliittisen kentän pitkään jatkunut iratutuminen reaalimaailmasta. Alpo Rusin teurastaminen jatkuu, vaikka se ei aja enää kenenkään yksittäisen ihmisen etua - ainakaan kukaan ei ole noussut esiin vaatimaan näin.

    Poliitikot eivät ymmärrä mitä tietoa on saatavilla ja kuinka sitä tulisi käyttää päätösten apuna. Pääministerinkin luulisi olevan kiinnostuneempi kansalaistensa hyvinvoinnista kuin kaunaisen ex-rakastajattarensa kanssa riitelystä.

    Melkein järkytyin, kun aamun Hesarissa kolme itä-helsinkiläistä nuorta arvioi, että Putin on hyvä jätkä. Tosin halusivat Karjalan takaisin Suomeen!

    VastaaPoista