2.5.2008

EU:n avoimuus ja julkiset asiakirjat

EU:ssa ollaan paraikaa uusimassa asiakirjajulkisuuteen liittyviä säännöksiä.

Kuten kunnon byrokraattien kuuluukin esitetään muutoshanke kuin kyse olisi jostain parannuksesta.

Kun tällä hetkellä kaikkien asiakirjojen pitäisi olla avoimia on ne uudessa rajattu koskemaan vain lainsäädäntöön liittyviin dokumentteihin.

Lisäksi uudistuksen jälkeen avoimuus koskisi vain dokumenteiksi rekisteröityjä asiakirjoja. Jos asiakirjaa ei olisi rekisteröity dokumentiksi sitä aivan kuin ei olisi olemassa.

Valituksen käsittelyaikaa pidennettäisiin 15 päivästä 30 päivään.

Mielenkiintoinen on tietenkin uudistuksen toteuttamistapa. Normaaliin tapaan komissio päättää asiasta itse Euroopan Unionin parlamenttia vain kuultuaan. Kaikkia Euroopan Unionin parlamentin näkemyksiä ei ole otettu huomioon. Todellista Montesqieun vallan kolmijako-oppia! Lainsäädäntö ja toimeenpanovalta saman komission käsissä. EU:n tuomioistuin on sentään vielä erillinen vaikka ei sekään aivan samanlainen tuomioistuin ole kuin johon olemme ainakin periaatteessa tottuneet.

Tästä avoimuudesta tulee mieleen erään europarlamentaarikon minulle kerran esittämä. Asiakirjojen julkisuusasioita käsitellessä Suomen valtion edustajat olivat ajamassa uutta "lisääntyvää pohjoismaista avoimuutta ja läpinäkyvyyttä" EU:hun. Tästä linjastahan sai hyvää mediajulkisuutta. Ehdotus oli kuulemani mukaan seuraavanlainen: kannatamme kaiken julistamista avoimeksi paitsi .... ja sitten seuraasi luettelona niin pitkä lista että tosiasiallisesti listan mukaan avoimuus olisi sen ehdotuksen mukaan vähentynyt entisestään. Lehtimiehet ylistivät suomalaisten avoimuutta ja komission jäsenet olivat tyytyväisiä kun saatiin avoimuutta elegantisti rajattua.

Kyllä meidän täällä Suomessa pitäisi pikaisesti alkaa riisua ruusunpunaiset tai vaaleansiniset silmälasimme ja alkaa "aikuisten oikeasti" ja raa'asti ajaa omia etujamme EU:ssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti