27.5.2008

Paavo Lipposesta, Heinäluomasta ym

En kovin usein kirjoittele poliitikoista, Mutta kun SDP:n väistyvä puheenjohtaja Heinäluoma ehdotti SDP:n presidenttiehdokkaaksi Suvi-Anne Siimestä en voinut enää pidättää hymyäni.

Heinäluoma alkaa vaikuttaa suorastaan sympaattiselta. Ensin miehellä on kanttia kantaa poliittista vastuuta ja erota puolueen puheenjohtajan pallilta. Ja sitten hän "valtiomies" Lipposen tavoin antaa painavia lausuntoja piikkeinä milloin minnekin suuntaan. Eero Heinäluoma fights back. Mutta tekee sen Lipposta fiksummin. Lipponen vaikuttaa rinnalla ihan "juntilta"

Ainakin minä ihan täältä sammakkoperspektiivistä ymmärsin Heinäluoman ehdotuksen implisiittisesti myös viestinä tarkoittavan Paavo Lipposen poissulkemista SDP presidenttiehdokkaista eli "älkää nyt vain ihmeessä laittako ehdokkaaksi Paavo Lipposta".

Tulee Heinäluomasta ja hänen erosta hiukan mieleen déjà vu eli entiselämys Pertti Paasion erosta SDP:n puheenjohtajuudesta. Suurimpana erona kai vain että Heinäluoma eroaa omasta päätöksestään. Mutta uskon että Heinäluomankin arvo huomataan jälkeenpäin.

En tiedä miksi mutta Paavo Lipponen tekee epämiellyttävän vaikutuksen. Minä näen hänen asenteissaan ylenmääräistä vallantäyteyden tunteen tuomaa arroganssia. Melkein tekisi mieli sanoa että Matti Vanhanenkin tekee sympaattisemman vaikutelman. Paitsi että viime aikoina Matti Vanhanen on ryvettynyt ylen määrin - teflon pinta ei pysynytkään - ja alta on paljastunut kovimman sortin kähmijä. Vaikka en oikein koskaan ole kokoomusta kannattanut sen puheenjohtaja Katainen tuntuu isojen puolueiden johtajista kuitenkin sympaattisimmalta. Ainakin tuntuu kovasti yrittävän ja ihan tosissaan.

Mutta ihailtavaa karismaa hehkuu perussuomalaisten Timo Soini. Kaveri on sanavalmis, nopeaälyinen ja fiksu, ehdottomasti sympaattinen. Luin joskus vuosia sitten hänen erinomaisen kirjoituksensa populismista. Muistaakseni Timo Soinin gradukin käsiteli aikoinaan populismia. Sanaa populismi pidetään nykyään jonain pilkkaavana ja halveksittavana leimakirveenä mutta mielestäni turhaan ja aiheetta. Itse asiassa lähes jokainen poliitikko menestyy vain populistina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti