27.2.2009

Liikaa asioita kerralla

Nyt alkaa olla jo liikaa asioita kerralla kommentoitavaksi. Viimeisin oli tämä hallituksen veto vanhuuseläkkeen alaikärajan nostamisesta (tai nostamisehdotuksesta) taas takaisin 65 ikävuoteen. Tuntuu aika hassulta kun sitä muutama vuosi sitten muutettiin joustavaksi 5 vuoden haarukaksi. Todellisuudessahan ihmiset eläköityvät huomattavasti aikaisemmin joko ihan oikean uupumuksen tms vuoksi. Tai sitten yritykset käyttävät vanhempia henkilöitä eläkeputkeen saneeratessaan hyväksi työttömyysturvan ja eläkejärjestelmän, pitää kai jo puhua melkein porsaanrei'istä.

Itse asiassa aloin jo miettiä jo onko kyse laittomasta alle eläkeikäisten syrjinnästä (aluksi kirjoitin epätarkasti eläkerasismista!) kun eräs iso valtion omistama työnantaja alkoi tarjota 57 vuotta täyttäneille työttömyysturva-eläkeputkipakettia. Ja samaan aikaa puhutaan valtiovallankin suulla että "kohta" tarvitaan kaikki kynnelle kykenevät työelämään. Mitähän tuo "kohta" sitten tarkoittaa? Ja miksi julkisen vallan eri toimenpiteet ovat eri suuntaisia ja ristiriitaisiakin. Onko pallo ihan hukassa hallitukselta?

Jos nyt 57 vuotiaiden pitäisi jaksaa tuonne eläkeikärajan ylärajoille niin heillähän olisi vielä 11 työvuotta edessään (57 v -> 68 v). Miten on ylipäänsä mahdollista että heitä työnnetään eläkeputkeen? Tuollainen aukkohan pitäisi tukkia välittömästi.

Samainen valtion omistama yritys käy läpi jatkuvia YT neuvotteluja ja sitten samanaikaisesti esiintyy "Älä ruoki lamaa"-kampanjassa yhteistyökumppanina.

En halua olla sinisilmäinen mutta kirjoitin jo jonkin aikaa sitten miten keski-Euroopassa lyhennetään työviikkoa irtisanomisten tai lomautusten sijasta. Sitä en usko että siellä yritysjohtajat sen armollisempia olisivat kuin Suomessa mutta siellä yhteiskunnan säädöksillä on suosittu toisenlaisia keinoja.

Pelkkiä palkanalennuksia en hyväksyisi. Siinä yrittäjäjärjestöt ovat kyllä aika härskejä edes ehdottaessaan, muistaakseni niitä jo ehdottelivat. Lyhennetty työviikko on sen sijaan mielestäni täysin mahdollinen. Jos työtä ei riitä kaikille niin jaetaan sitä ja siirrytään vaikka 4 päiväiseen työviikkoon. Kaikilla olisi työtä edelleen. Ns marginaalivero muilla veron luontoisilla (eläkemaksut, työttömyysvakuutus yms) höystettynä on aika pienissäkin tuloluokissa lähellä 50%. Se tarkoittaisi että kun työ vähenee 1/5 vähenisi myös bruttopalkka saman verran eli 1/5 eli 20%. Mutta kun tuolla 50% marginaaliverolla tarkastellaan käytettävissä olevaa tuloa niin se alenisi vain puolet eli 10% ja se kokonaan ilman yhteiskunnan muita tukia ja tulonsiirtoja. Ja enemmän tuo silti olisi erilaisiin työttömän tai eläkeputkessa olevan tukiin verrattuna. Ja silti mitään tukia ei edes olisi maksettu keski-Euroopan tavoin.

Ainoa ero nykyiseen olisi että tuloerot pysyisivät kapeampia. Tässä en nyt ota tarkasteluun yritysjohtajien härskiyttä nostella omia ansioitaan tai palkkojaan omien kalastuskaveri-päättäjien tukemana. Nykyisellä mallilla työhön jäävät porskuttelevat ja työttömät ja eläkeputkilaiset tinkivät huomattavasti elintasostaan ja tuskin edes nauttivat vapaastaan. Työtä jakamalla lepäilisivät nykyisinkin ja ahdistuneet, väsyneet ja ylityöllistetytkin 1 vapaapv/vk enemmän.

Ja muuten, miksei meillä oteta tuettavia pankkeja yhteiskunnan omistukseen kuten tosi kapitalistisissa maissa jo tehdään ja mydään ne voitolla pois sitten kun lama hellittää ;)

Pitää muista päivänpolttavista aiheista kirjoittaa myöhemmin.

5 kommenttia:

  1. Itse en tietenkään ole vielä eläkeputkessa, joten ei tämä minua niin suuresti koske. Vanhempiani kyllä, mutta hpä täyttävätkin tänävuonna kummatkin 65 joten ei taida olla ongelmaksi asti heillekään. Omituinen veto tuo silti on.

    Mitäs luulet, onko tässä enempi taustalla Hallitus vs. Liitot? Eduskunnanhan (niin, ei kai hallitus itsenäisesti hirvittävästi päätä) tässä pitäisi olla se jolla on suurin päätäntä valta; ei työntekijä- tai työnantajaliitoila. Näytetäänkö tässä kaapin paikkaa?

    Tällä hetkellä minusta näyttää siltä, että SAK/Ihalainen miltei yrittää kiristää valtiota.

    VastaaPoista
  2. Valtio sanoo, että ei pidä säästää ja kannustaa palkkaamaan töihin. Samassa yhteydessä valtiolla on tiukka väenvähennyslinja tuottavuusohjelman mukaisesti. Kumpaakin pitäisi tehdä, mutta onpahan hankala yhtälö pyörittää kumpaakin. :)

    VastaaPoista
  3. Teddy: minun käsitykseni on että hallituksella on pallo hukassa. Tuskin osaavat itsekään sanoa yksiselitteisesti mitä pitäisi tehdä.

    Ja sitten kyse on varmaan myös kansalaisten rauhoittamisesta. Yritetään jotenkin kriisin keskellä näyttää kovin viisailta aivan kuin kaikki ongelman ratkaisuavaimet olisivat hallituksen käsissä.

    Nyt jos koskaan puhuisin että maamme on kuin ajopuuu. Aika vähän voi hallitus kansalaisilta maksattamillaan miljardeilla lievittää tuskaa on minun käsitykseni. Taidetaan maksatta seuraavat 100 vuotta takaisin. Olisi kiva analysoida kenen taskuun nyt varallisuutta jaetaan ;)

    VastaaPoista
  4. Odottelen innolla, että Igor jotenkin kommentoi tän iltaisia keskusteluja A-talk,ja eilistä A-plus ja A-talk. :)

    VastaaPoista
  5. Teddy: Yritän kommentoida jotain. Vaikka kovin vaikeaa on kun olemme kuin hölmölässä.

    VastaaPoista