27.12.2009

Kioskikirjallisuus

Innostuin sunnuntaina katselemaan Zorro seikkailuelokuvaa. Pääosissa Antonio Banderas, Catherine Zeta-Jones ja Sir Philip Anthony Hopkins. Reipas seikkailuelokuva. Mukana hyvikset ja pahikset. Kauniit naiset ja hivenen romantiikkaa. Latinomiehiä ihaileville naisille Antonio Banderas on herkkupala ovat eräät naiset tunnustaneet minulle.

Muistan nuoruudessani ilmestyneet El Zorro lukemistot. Tässä Wikipedian tiedot Zorrosta. Jostain kumman syystä minä pidin enemmän samaan aikaan ilmestyneestä El Coyote sarjalukemistosta. Kyllä noilla näytti olevan omat vannoutuneet kannattajansa kuten tässä El Coyotella. En enää muista mikä se syy oli miksi pidin El Coyotesta enemmän mutta olin siitä erosta selvillä silloin kuin noita luin.

El Coytotesta ei ollut elokuvia mutta Zorrosta oli 50-luvulla sitä enemmän. Muistelen että ne olivat ns lapsilta kiellettyjä (siis alle 16 v ikäisiltä) mutta helsinkiläiseen elokuvateatteri Aliceen Iso Roobertinkadulla pääsi kyllä isokokoiset 11-12 vuotiaatkin.

Oikein Zorro elokuvatähtenä oli kuuluisa Douglas Fairbanks. Vähän sama juttu kuin Tarzanissa ja James Bondissa että kun aivoihin piirtyy kuva kyseisestä hahmosta on siitä mielikuvasta hyvin vaikea päästä eroon. Minulle oikea Tarzan on aina Johnny Weissmüller. Ja oikea James Bond on edelleen Sir Thomas Sean Connery vaikka Sir Roger Moorekin on ollut hyvin vakuuttava.

Pistomiekasta tuli Zorron myötä myös suosittu ase leikeissä. Siitä emme koskaan päässeet kaverien kanssa yksimielisyyteen oliko kyse floretista vai kalvasta vai meidän mielestä pistomiekalta näyttävästä säilästä. Elokuva 'Scaramouche - säilän sankari' jonka miespääosaa esitti minun mielestäni hyvin komea Stewart Granger teki minuun suuren vaikutuksen ehkä siksi että pääosan esittäjä-sankari mielestäni muistutti ulkonäöltä isääni! Siinä iässä eivät kauniit naiset vielä jääneet mieleen. Se vaihe alkoi vasta hiukan myöhemmin noin 12-13 v iässä (ja jatkuu edelleen ;)

Hyvin suosittuja olivat myös Outsiderin kirjoittamat Kalle Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailut. Molemmat mukaansa tempaavia ja jännittäviä seikkailukertomuksia. Niitä tuli myös säännöllisesti radiosta kuunnelmina. Muistan säännöllisesti tulleeni pihalta kotiin vaikka kesken leikkien kuuntelemaan kun noita kuunnelmia tuli radiosta. Salanimi Outsider oikealta nimeltään Aarne Haapakoski on selvästi ollut aliarvostettu kirjailijana. Hyvä yhteenveto Aarne Haapakoskesta ja häne elämästään ja tuotannostaan löytyy täältä.

Noita lukemistoja usein vaihdettiin kavereiden kesken ja hyviä aarreaittoja olivat myös joidenkin antikvaaristen kirjakauppojen vaihtopörssit.

Sarjakuvat ovat sitten oma lukunsa enkä niitä käsittele tässä kirjoituksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti