7.12.2009

Onko tämä laillista?

Olen jossain yhteydessä maininnut ja havainnut tämänpäiväisessä Uuden Suomen jutussa todettua.

Täsmennyksenä ja erona tuohon juttuun olen havainnut samaa tehtävän myös valmislihapullille yms teollisuuden tyhjiöpakkaamille tuotteille.

Muistan myös joskus jopa jossain myymälässä kuulleeni henkilökunnan keskustelua miten tuo "tuoreutus" tuoretiskille tehdään tuotteille joiden parasta ennen päiväys on lähellä ellei sitten peräti hiukan ohittumassa.

Ilmaisia ruokajakeluja hyödyntäneet köyhät ihmiset ovat minullekin kertoneet että vakuumipakatut ruoat ovat vielä useimmiten täysin käyttökelpoisia parasta ennen päivän umpeuduttuakin.

Samoin muistan erään ravintoloitsijan joskus aikoinaan kertoneen että taloudellisen toiminnan eräs menestystekijä ravintola-alallakin oli hävikin minimointi.

Muistan lomaani ulkomailla Kreikassa alle 10 v mutta kouluikäisten lasten kanssa joskus vuosikymmenet sitten. Asuimme kohtuullisen edullisessa keskitason hotellissa täysihoidolla eli meillä oli kolme ruokalua päivässä. Muutaman päivän kuluttua oivalsin edellisen päivän illallisen pääruoan muodostaneen seuraavan päivän lounaan alkukeiton pääainekset. En kertonut lapsille keksimääni mutta hämmästytin heitä hyvillä ennustajan taidoillani kun pystyin ennen seuraavan päivän lounasta kertomaan minkälaisen alkukeiton kulloinkin saimme. Ennustus piti paikkansa koko loppuajan. No, sinänsä ei ruoassa mitään valittamisen aihetta ollut. Tehdäänhän noin ihan kotiruoankin kanssa usein jos ruokaa jäi edelliseltä kerralta yli.

Mutta suomalaisissa ruokakaupoissa tuollainen kierrätys-tuoreutus pitäisi olla ehdottomasti kiellettyä kuluttajien harhaanjohtamisena. Ei voi olla mitään päivänvaloa kestävää laillista selitystä miksi ruokatarvikkeet pitäisi kauppiaan toimesta toimesta purkaa teollisuuden parempaa säilyttämistä kestävistä vakuumipakkauksista huonompiin säilyvyysolosuhteisiin.

Lisäksi on vielä toinen tuoreutuskikka: vakuunmipakatusta otetut tuoretuoreet marinoidaan, erityisesti lihatuotteet. Ja ne saavat siten aivan uuden "pitkittyneen" tuoreutuselämän.

Itse en ole enää vuosiin ostanut mitään noilta tuoretiskeiltä ellen ole voinut 99,9% varmuudella varmistaa että kyse on ihan aidosti tuoretuotteista eikä vain noilla kikoilla "tuoreutetuista" tuotteista. Eli makkara viipaloidaan silmieni katsellessa tai lohi fileroidaan kokonaisesta isosta lohesta tms. Silloinkin olen joskus jo saanut haisevaa kalaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti